ASIA – ARIA(1994): ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ JOHN WETTON ΕΠΟΧΗΣ

Πολλά, πάρα πολλά είναι τα συγκροτήματα με τις διπλές αλλά και τρίτες καριέρες. Κι ένα από αυτά είναι και οι Asia. Με τον πρώτο κύκλο της καριέρας τους να κλείνει το 1985 με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους με τίτλο Astra και να ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος, σίγουρα διαφοροποιημένος, βασισμένος όμως στην κληρονομία που άφησαν οι Wetton/Howe/Downes και Palmer και στις μελωδίες τους. Ο καινούργιος κύκλος που άνοιξε έχει δομικές αλλαγές στη σύνθεση τους αφού από την παλιά φρουρά έχει μείνει μόνο ο οργανίστας Geoff Downes και έχουν έλθει οι John Payne (μπάσο, τραγούδι), Al Pitrelli κιθάρα και Michael Sturgis ντραμς. Η καινούργια γενιά των Asia δεν θέλει να κανένα τρόπο να απογαλακτιστεί τόσο από τους fans του συγκροτήματος όσο κι από τη μουσική του. Εξ΄άλλου το Aria ήταν το δεύτερο άλμπουμ της νέας φάσης τους, αφού είχε προηγηθεί το Aqua (1992). Τότε, υπήρξαν αρκετοί που εγκατέλειψαν το συγκρότημα αφού η αποχώρηση των Wetton, Howe και Palmer, σήμαινε στην ουσία και αποδυνάμωση.
Κινητήριος δύναμη στην νέα εποχή, ο νεοεισελθών μπασίστας, τραγουδιστής John Payne που έχει πάρει πάνω του την υπόθεσης, κτίζει με τις πολλές δυνατότητες της φωνής του τα καινούργια τραγούδια των Asia με τις μελωδίες να βασίζονται στη φωνή του και να γίνονται όλο και πλουσιότερες αλλά και πολύπλοκες! Το “Anytime” που ανοίγει το άλμπουμ είναι όχι μόνο το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ αλλά και το καλύτερο τραγούδι των Asia της περιόδου 1992-2004. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα 10 που συνθέτουν το άλμπουμ Aria έχουν υψηλό επίπεδο μελωδίας με τα “Are you big Enough” και “Summer” να ξεχωρίζουν εύκολα. Στο άλμπουμ δεν υπάρχουν μέτρια τραγούδια και νομίζω ότι οι fans του Α.Ο.R. δεν περιμένουν να διαβάσουν αυτές τις γραμμές για να το αποκτήσουν. Να μείνω λίγο στη συμβολή του οργανίστα Geoff Downes στου οποίου τα πλήκτρα βασίζονται κατά κύριο λόγο όλα τα κομμάτια με την κιθάρα του Al Pitrelli να ακολουθεί!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα, το 1996 ακολούθησε το Arena.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
5/8/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ενα απο τα καλυτερα αλμπουμ ολων των εποχων , θα το τοποθετουσα στα 10 πρωτα . Παροτι μεγαλος fan του μακαριτη John Wetton , θεωρω τον John Payne επισης πολυ ταλαντουχο, που ταιριαξε πολυ με τον Downes συνθετικα . Ολα τα κομματια ειναι ενα και ενα, δεν υπαρχει αδυνατη στιγμη . Η φωνη του Payne θα ελεγα οτι δινει μια επικη διασταση κατι στο οποιο φυσικα συμβαλει και η μουσικη .

    Το κομματι που ανοιγει το αλμπουμ το anytime ειναι ο ορισμος του AOR , κομματι παρε-βαλε ,οσο δυνατο και οσο καθαρο πρεπει .

    Θα προσθεσω αν δεν το αναφερει το κειμενο παραπανω οτι την εποχη εκεινη στα πλαισια της προωθησης του Aria περασαν και απο την Ελλαδα σε μια συναυλια στο Κατρακειο αν θυμαμαι καλα , η οποια ηταν ψιλοπαρωδια ,αφου η προσελευση ηταν πολυ μικρη .Σε αυτο συντελεσαν 2 παραγοντες . 1. Ο αποκλεισμος τετοιου ειδους καλλιτεχνων απο την rock μουσικη επικαιροτητα ( επρεπε να ειμαστε ενημερωμενοι μονο για τα galaxy of terror /master of the universe / τις υπολοιπες καθετους τις αφηνω στην φαντασια του καθενος ) και 2. η ελλειπης ενημερωση του 'ειδικου' κοινου .Ακομα και σημερα ανθρωποι που τους αρεσαν παντα οι Asia δεν ξερουν οτι καποτε ηρθαν Ελλαδα . Η συναυλια τους στο Κατρακλειο παντως κυκλοφορουσε σαν bootleg ανεπισημο στα γνωστα σημεια στο Μοναστηρακι . Μαλιστα οι Downes και Payne βγηκαν στην εκπομπη της Κορομηλα , ενα synth και μια φωνη , ετσι για ζεσταμα το πρωι της συναυλιας .

    Μια λεπτομερεια που δεν ξερω αν την εχουν προσεξει οσοι εχουν ακουσει το αλμπουμ .Το τελευταιο κομματι τουλαχιστον της εκδοσης που ειχα (γιατι βγηκαν και αλλες ), το ομωνυμο κομματι Aria , σε καποιο σημειο του ,με τα strins /βιολια του , φερνει λιγο προς τους 'διαμονες ' του Καρβελα ,χωρις φυσικα να υπονοοω τιποτε πονηρο ,δεν θεωρω οτι καποιος αντεγραψε στην συγκεκριμενη περιπτωση .

    Θεωρω τον Downes (φυσικα μικρη αξια εχει μια προσωπικη γνωμη ) τον πιο 'εφευρετικο' πληκτρα που εχω ακουσει , αφου οι ηχοι που επιλεγει ειναι εκπληκτικοι και το χαρακτηριστικο του οτι επιλεγει πολλες φορες ηχους 'κοντρα' στα rock κατεστημενα η και στο κομματι, δηλαδη διαλεγε πολλες φορες ενα pop/ξενερωτικο ηχο για να τον παντρεψει με την πιο 'αγρια' -γκαζωμενη κιθαρα . Χρησιμοποιουσε παρα πολλους ηχους στα πληκτρα με αποτελεσμα στα live να πετιεται απο το ενα synth στο αλλο και τα πατηματα των κουμπιων να πηγαινουν συνεφο .

    Αξιζει να ψαχτει κανεις και με τα προσωπικα του Downes και του Payne και τις συνεργασιες τους με αλλους καλλιτεχνες .

    Επισης και τα υπολοιπα Asia αλμπουμ της Payne εποχης ειναι πολυ καλα αλλα διαφορετικα απο το Aria .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια διορθωση ,στο Βεακειο ηταν η συναυλια τους και οχι στο Κατρακειο (αραγε υπαρχει τετοιο ) .Πανε πολλα χρονια οποτε πολλα ονοματα εχουν γινει αχταρμας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισης στο τι εκαναν μετα , αν ενοουμε οι Asia υπο την ηγεσια Downes -Payne ,δεν εβγαλαν μονο το Arena , αλλα τα Arena ,Aura , Silent Nation ,καθως και τα αγαπημενα μου Archiva 1 και 2 .Πιθανων να ξεχναω και καποιο οπως επισης και καποια live μεταξυ bootleg/επισημης εκδοσης που ποτε δεν καταλαβα αν ειναι 'κανονικα' και ειχα παρει καποια ,απο ενα σημειο και μετα σταματησα να τα μαζευω .

    Πλην του Silent Nation που δεν μου αρεσε , τα αλλα εχουν καλες στιγμες .

    Κομματαρες της εποχης αυτης οχι τοσο γνωστες πιθανολογω


    - the higher you climb (καλη επισης και η Max Bacon εκτελεση )
    https://www.youtube.com/watch?v=w9YTfcn2w-Y

    -tears (in my eyes) (επισης καλη και η Max Bacon εκτελεση )
    https://www.youtube.com/watch?v=Fc8AgT1mzAA

    -that season
    https://www.youtube.com/watch?v=RIKCNkDj8Qg&list=PLfOu3bqv8g9NDnlcxUmJt3GrnKlaiBIu0&index=8

    οπως και το εκπληκτικο ready to go home ,που δεν ειναι δικο τους αλλα το αποδιδουν πολυ καλα , με το εκπληκτικο solo του Govan (περασε και αυτος ενα φεγγαρι απο τους Asia αυτης της μορφης ) .
    Το σολο του ,ειναι συμφωνο με τις 'αρχες Lukather ' ,με αλλα λογια σε ελαχιστα δευτερολεπτα σκιζονται πολλα διπλωματα .

    https://www.youtube.com/watch?v=4Z6GpFza_N8

    ΑπάντησηΔιαγραφή