ANSWER: ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΛΙΓΟ

Δεν θυμάμαι από πού είχα πρωτοακούσει για πρώτη φορά τραγούδι των Βορειοιρλανδών The Answer. Ίσως από κάποιο cd που συνόδευε το περιοδικό Classic Rock. Θυμάμαι όμως ότι με κέρδισε αμέσως, όπως και το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Rise και με έκαναν να πιστέψω ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο hard rock, μετά τους Thunder. Και είχα δίκιο, τουλάχιστον για τα πρώτα δύο άλμπουμ τους, ειδικά για το πρώτο γιατί μετά δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις προσδοκίες μου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σχηματίστηκαν το 2000 από τον κιθαρίστα Paul Mahon, του οποίου ο πατέρας του ήταν μέλος των The Freshmen, ενός Ιρλανδέζικου συγκροτήματος που κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ. Ο Mahοn, σε ηλικία 18 ετών μαζί με τον μπασίστα Micky Waters, αποτέλεσαν τον πυρήνα των υπό σχηματισμό Answer που σύντομα προσέθεσαν στην παρέα τους τον ντράμερ James Heatley, αλλά η προσθήκη του καθυστέρησε λίγο γιατί έπρεπε να πάρει το πτυχίο του στη Ψυχολογία! Αμέσως μετά υιοθετούν το όνομα τελειώσει The Answer και ξεκινούν τις πρώτες εμφανίσεις n 2005, με τραγουδιστή τον Cormac Neeson. Σε μια από τις εμφανίσεις τους, τους βλέπει ο υπεύθυνος μιας εταιρείας promotion και τους υπογράφει στην εταιρεία management. Το περιοδικό Classic Rock τους ψηφίζει σαν το Καλύτερο Συγκρότημα για το 2005 κι ακολουθεί μια περιοδεία με επίσης ένα καινούργιο συγκρότημα, τους Tokyo Dragons. Το Νοέμβριο του 2005 κυκλοφορεί το single (σ.σ. τότε ακόμα κυκλοφορούσαν cd single) "Never Too Late" για να ακολουθήσει το supporting στη συναυλία των Deep Purple στο London Astoria.
Δεύτερο single είναι το "Into the Gutter" που κυκλοφορεί και σε 7" βινύλιο, σε μια εποχή που το βινύλιο σαν είδος είχε ξεχαστεί! Και φθάνουμε στον Ιούνιο του 2006 όπου κυκλοφορεί το Rise, το πρώτο άλμπουμ τους που δικαιολογημένα παίρνει πολύ καλές κριτικές από όλα τα μουσικά αγγλικά και μη περιοδικά.  Το σύγχρονο hard rock μόλις είχε αποκτήσει ένα καινούργιο διαμάντι στο στέμμα του. Το Rise αν και σταμάτησε πολύ χαμηλά στο βρετανικό chart, μόλις στο Νο 88, έδωσε την  ευκαιρία στο συγκρότημα να περιοδεύσει τόσος τη χώρα του, ανοίγοντας την περιοδεία των Whitesnake και του Paul Rodgers, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή στη συναυλία τους, στο Islington Academy κι έπαιξε μαζί τους τα “Hunter” και “I’m a Mover” (σ.σ. και τα 2 των Free)! Αυτή η εμφάνιση τους με το Paul Rodgers κυκλοφόρησε στο cd "Live at Planet Rock Xmas Party" το οποίο ήταν διαθέσιμο μόνο σε 1.500 αντίτυπα!  Το 2008 έπαιξαν στη συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Phil Lynott στο Δουβλίνο με τον μπασίστα Micky Waters να έχει την τιμή να παίζει με το μαύρο μπάσο του Lynott,. Ήταν ο πρώτος μουσικός που έπαιξε με το μπάσο του, μετά το θάνατό του!
Το 2008 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο Everyday Demons (Νο 25 Μ.Βρετανία), με τους στίχους να είναι ιδιαίτερα προσεγμένοι. Το τραγούδι «Too Far Gone" αναφέρεται στον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Tony Blair και σε μια απόφασή του να εισαγάγει μια ψηφιακή ταυτότητα στους πολίτες της Μ.Βρετανίας, το "Cry Out" αναφέρεται στα τραγούδια Troublegum των Therapy και "Take the Power Back" των Rage Against the Machine, που είναι και τα 2 αγαπημένα συγκροτήματα του Neeson, ενώ το "On and On» που ήταν και το πρώτο single που κυκλοφόρησαν, έχει να κάνει με τις προκλήσεις που προσφέρει η καθημερινή ζωή. Σε αυτά τα 3 χρόνια, ο Cormac Neeson έχει αναδειχθεί σαν τη φιγούρα του συγκροτήματος, με χαρακτηριστική παρουσία στα live αλλά και με την προσωπικότητά του. Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα τους ήταν η επιλογή τους να ανοίξουν την περιοδεία των AC/DC, Black Ice World Tour, η οποία πέρασε κι από την Ελλάδα στις 28 Μαϊου 20099 στο Ο.Α.Κ.Α.

Η χρονιά του 2011 τους βρίσκει να κυκλοφορούν 2 άλμπουμ. Τον Ιούνιο το 412 Days of Rock 'n' Roll που κυκλοφόρησε σε cd και DVD και περιέχει ηχογραφήσεις τους από το supporting στους AC/DC (σ.σ. άνοιξαν και μέρος της αμερικάνικης περιοδείας τους) κι ο τίτλος αναφέρεται στο σύνολο των ημερών που ήταν on the Road! Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Revival, το οποίο κυκλοφόρησε και σε διπλή έκδοση με bonus cd αλλά δεν είχε τη λάμψη των 2 πρώτων άλμπουμ τους, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το Solas (2016) που είναι το πλέον πρόσφατο άλμπουμ τους.

ΟΙ ANSWER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εκτός από τη συναυλία της 25ης Μαϊου 2009 που τους είδαμε να ανοίγουν για τους AC/DC στο Ο.Α.Κ.Α., οι Answer ήταν να εμφανιστούν στις 11 Φεβρουαρίου 2012 στο Gagarin αλλά λόγω χαμηλής προπώλησης η συναυλία ακυρώθηκε.

TRIVIA
  • Τόσο το Rise όσο και το "Everyday Demons", έχουν κυκλοφορήσει σε deluxe cd  εκδόσεις με bonus cd.
  • Ακούγεται απίστευτο, αλλά το Rise κυκλοφόρησε στην Αμερική με 7 χρόνια καθυστέρηση!!!
  • Το Rise πούλησε 30.000 αντίτυπα σε Ευρώπη και σε μια μόνο ημέρα 10.000 στην Ιαπωνία!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Rise (2006)
"Live at Planet Rock Xmas Party" (2008)
Everyday Demons (2009)



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
31/8/20



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου