STILL LOVING YOU-SCORPIONS: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗ ΨΥΧΗ

Το 1984 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τη rock μουσική, αλλά και για τη ζωή πολλών από μας που εκείνη τη χρονιά είχαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση-δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. “Born in the USA”, “Heartbeat city”, “Grace under pressure”, “Man on the line” ήταν μερικά από τα αγαπημένα μου albums που κυκλοφόρησαν στο πρώτο μισό εκείνης της χρονιάς και μπορώ να πω αποτελούσαν το soundtrack της περιόδου των εξετάσεων. Εκείνο, όμως, το album που καθόρισε τις μουσικές μου προτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια ήταν το “Love at first sting” των Scorpions. Από εκείνο το κυριακάτικο πρωινό του Φλεβάρη, που άκουσα στο ραδιόφωνο το Coming Home, μέχρι τον Απρίλη του ’84 που επιτέλους κατάφερα να το αποκτήσω, το “Love at first sting” είχε ήδη κατορθώσει να εκτοξεύσει την αγάπη μου για τη μουσική των Scorpions.
Μια σειρά από εξαιρετικές rock μπαλάντες (Born to touch your feelings, Holiday, Lady Starlight, When the smoke is going down), που συνήθως αποτελούσαν τον επίλογο των προηγούμενων albums, μού είχαν δημιουργήσει μια περίεργη ανυπομονησία και αγωνία. Άραγε θα μπορούσαν να γράψουν μια τουλάχιστον ισάξια rock μπαλάντα για το Love at first sting; Στο tracklist του album ο τίτλος Still loving you, του κομματιού που το ολοκλήρωνε, δημιουργούσε υψηλές προσδοκίες. Φυσικά το Still loving you τις δικαίωσε απόλυτα. Μελωδική εισαγωγή, σταδιακά η ένταση αυξάνεται και η κιθάρα του Rudolph Schenker οδηγεί τον ακροατή στην κορύφωση. Τα ντραμς του Herman Rarebell είναι η κινητήριος δύναμη του κομματιού, αλλά το στοιχείο που κάνει το Still loving you τόσο διαφορετικό είναι η έντονα συναισθηματική και γεμάτη πόνο ερμηνεία του Klaus Meine.
 
Ο κιθαρίστας των Scorpions Rudolph Schenker είχε γράψει τη μελωδία του κομματιού περίπου 6 χρόνια πριν και ο Klaus Meine, εντυπωσιασμένος από τη σύνθεση, προσπάθησε να γράψει στίχους που να «δένουν» με τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική. Οι στίχοι του Klaus, o οποίος θεωρεί το Still loving you μελαγχολικό τραγούδι, περιγράφουν την ίδια χιλιοειπωμένη ιστορία, που όμως ακούγεται τόσο διαφορετική! Είναι η ιστορία του ζευγαριού που βλέπει να καταρρέουν όλα γύρω τους, καθώς η σχέση τους μοιάζει να φτάνει ή έχει ήδη φτάσει στο τέλος. Δεν αποδέχονται την κατάσταση που διαμορφώνεται και θέλουν να ξυπνήσουν της φλόγα της αγάπης τους. Μπορούμε να πούμε ότι τρία μηνύματα κρύβονται στους στίχους του Still loving you: α) Δύο άνθρωποι πρέπει να παλέψουν μαζί, ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα στη σχέση τους, που σαν τείχος υψώνονται μπροστά τους, β) η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση και να δυναμώσει η φλόγα της αγάπης και γ) όταν αγαπάς μπορεί να είσαι ευτυχισμένος, αλλά μπορεί και να πληγωθείς.


Το  Still loving you ήταν το δεύτερο single από το Love at first sting  και έφτασε στο Νο 64 του Billboard Hot 100, αλλά τεράστια ήταν η επιτυχία του στη Γαλλία όπου έφτασε στο  Νο1. Το συγκρότημα συνειδητοποίησε την τεράστια απήχηση που είχε το τραγούδι στη Γαλλία λίγα χρόνια αργότερα. Ήταν κατά τη διάρκεια ενός show στη γαλλική τηλεόραση, όταν ο παρουσιαστής ενημέρωσε τους Scorpions ότι (με βάση επίσημα στοιχεία) το Still loving you προκάλεσε «έκρηξη» γεννήσεων στη Γαλλία το 1985! Οι πωλήσεις του single ξεπέρασαν το 1.500.000 αντίτυπα. Τα γυρίσματα του video clip έγιναν τον Ιούλιο του 1984,  στη Reunion Arena στο Dallas του Texas.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η εκτέλεση του  Still loving you  που περιλαμβάνεται στο album Moment of glory, με τη συμμετοχή της Berlin Philharmonic Orchestra να ενισχύει τα συναισθήματα που προκαλεί το κομμάτι. Το 1996 οι Scorpions έπαιξαν το Still loving you στο show  της γαλλικής τηλεόρασης “Taratata”, με τη συμμετοχή της σπουδαίας Vanessa Mae να απογειώνει το κομμάτι.
Αν και έχουν περάσει περίπου σαράντα χρόνια από τότε που το ακούσαμε για πρώτη φορά,  το Still loving you παραμένει μια από τις κορυφαίες love ballads που έχουν γραφτεί. Από την αργή υπνωτική εισαγωγή, μέχρι το επιβλητικό του φινάλε εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη συγκίνησης στον ακροατή. Ένα τραγούδι που περιγράφει μια κατάσταση στην οποία οι περισσότεροι έχουν βρεθεί, αλλά λίγοι μπόρεσαν να ξεπεράσουν.

                    ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο καλός φίλος Gerry Hart, είχε την καλοσύνη να μάς στείλει ορισμένες σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες για το κομμάτι, τις οποίες παραθέτουμε.
Θα ήθελα να προσθέσω κάποιες σημαντικές – ευελπιστώ – λεπτομέρειες στο πολύ καλό άρθρο του φίλου Θόδωρου για το «Still Loving You».  
Πρόκειται κατά την ταπεινή μου γνώμη για την κορυφαία και πιο δύσκολη ερμηνεία του Klaus Meine σε τραγούδι των Scorpions, που όμως δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ και κυρίως δεν θα είχε πραγματοποιηθεί με ΑΥΤΟΝ τον ΤΡΟΠΟ, χωρίς την επέμβαση και τη συμβολή του μεγάλου Dieter Dierks, στην ουσία του 6ου «Σκορπιού».  
Αρχικά, ο Rudolf Schenker έπρεπε να περιμένει 7 χρόνια, ως το 1983 , ώστε η μουσική του σύνθεση να προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων μουσικών με έντονο τρόπο, και ειδικά του Matthias Jabs και του Klaus Meine. Όπως λέει ο ίδιος, πίστευε πολύ στο κομμάτι, το επανέφερε συχνά σε διάφορες περιόδους στο γκρούπ, χωρίς να τους πιέζει να το αποδεχτούν, περιμένοντας εκείνη την κατάλληλη συγκυρία που θα «μιλήσει» μέσα τους. Χρειάζονταν όμως στίχους. Και αυτοί ήρθαν με έναν ρομαντικό τρόπο από τον Klaus Meine: περπατώντας στο πάρκο, σε μια χιονισμένη ημέρα, το χιόνι άρχισε να αυξάνεται μέχρι που έγινε σχεδόν χιονοθύελλα. Ο Κlaus όμως συνέχισε να περπατάει επάνω στο δυνατό χιόνι που έπεφτε και τον κάλυπτε. Όταν επέστρεψε σπίτι, υπήρχε ήδη στο μυαλό του η έμπνευση για το τραγούδι: ένα ζευγάρι που χώριζε και η προσπάθεια να σώσουν τη σχέση τους. Κατέγραψε τους στίχους σχεδόν αυτόματα.  
Το κομμάτι ήταν πλέον έτοιμο, ωστόσο γυρνώντας στο στούντιο ο Klaus επέμενε το τραγούδι να τραγουδηθεί έντονα ρυθμικά και με έναν τρόπο που θύμιζε εμβατήριο για γερμανική παρέλαση(!) όπως σημειώνει ο Dieter Dierks («Αnd Speaking Of Scorpions…Hurricane Edition). “Ο Klaus δεν γνώριζε και πολλά από χρωματισμό φωνής, έτσι έπρεπε να τον διδάξω πώς θα τραγουδούσε το τραγούδι με τρόπο που θα έδινε στη φωνή του την τρυφερότητα και το πάθος που το τραγούδι απαιτούσε…Nομίζω ότι αυτή μόνη η ιδιότητα να σαγηνεύεις μόνο και μόνο με τη φωνή σου υπήρξε πολύ πιο σημαντική στην καριέρα του Elvis Presley από όλο αυτό το κούνημα των γοφών. Η φωτιά και η ένταση που δημιούργησε με τραγούδια όπως “Love Me Tender” και «Loving You” με τη δική του φυσική αναπνοή και έκφραση, έκαναν αυτά τα κομμάτια αυτό που είναι και τον Έλβις τον σπουδαιότερο όλων των εποχών"[..]  
Ο Klaus όμως ούτε που ήθελε να ακούσει! Ηταν ανυποχώρητος και ανένδοτος στον δικό του τρόπο προσέγγισης του τραγουδιού. Δεν ήθελε να κατανοήσει ότι επρόκειτο για ερωτικό τραγούδι και ήθελε άλλη ερμηνεία  και όχι για μιας μορφής πόλκα! Αντιλαμβανόμενος ο Dieter Dierks ότι έβρισκε «τοίχο», χρησιμοποίησε την ψυχολογία. Ζήτησε από τον Κlaus Meine να  τραγουδήσει το τραγούδι 2 φορές, να κάνουν 2 διαφορετικές versions του τραγουδιού και να «ψηφίσουν» τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας ποια version προτιμούν. Ο Klaus δέχτηκε αμέσως, νιώθοντας τόσο σίγουρος για τη δική του προσέγγιση!  
Οι διαφορές στις δύο προσεγγίσεις ήταν εμφανείς ήδη από την πρώτη λέξη των στίχων: «Τime…». Ο Klaus θεωρούσε ότι έπρεπε να τραγουδηθεί straight. O Dieter όμως του είπε: «Όχι. Καν’το σαν έναν ψίθυρο, να ακούγεται η ανάσα σου στην έκφραση, να νιώσουν οι άνθρωποι το πάθος σου για την σύντροφό σου. Το τραγούδι είναι για την αγάπη. Δεν έχει να κάνει μόνο με ένα one night stand. Eίναι σαν να κάνεις έρωτα σε κάποιον που αγαπάς. Είναι μια συναισθηματική εμπειρία». Το τραγούδι έπρεπε να τραγουδηθεί κατά τον Dieter, «σαν να έπρεπε ο Κlaus να κάνει έρωτα σε κάθε ακροατή». Έτσι, καθοδήγησε τον Klaus λέξη- λέξη και νότα-νότα και του έδειξε κάθε έκφραση που ήθελε. Ηταν μια μακρά και επίμονη διαδικασία.  
Όταν ολοκληρώθηκαν οι δύο versions του «Still Loving You», κάλεσαν το υπόλοιπο γκρουπ να ακούσει και να αποφασίσουν. Tα μέλη του γκρουπ δεν είχαν κανένα δισταγμό να επιλέξουν τη version του Dieter, αυτή της power rock μπαλάντας! Παμψηφεί. Ο Klaus έμεινε άναυδος, έκπληκτος και η απογοήτευση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του! Κατά τον Dieter η διαφορά μεταξύ των δύο προσεγγίσεων ήταν ότι ο Klaus επέμενε στη δική του προσέγγιση λόγω του «εγώ» του, ενώ ο ίδιος επέμενε για αυτό που πίστευε ότι ήταν καλύτερο για το ίδιο το κομμάτι. Για τον Dieter, όταν πρόκειται για τραγούδι, μεγαλύτερη σημασία δεν έχει «τι λες» στους στίχους, αλλά «ΠΩΣ» το λες, πώς το εκφράζεις, ώστε να γίνει ένα μεγάλο τραγούδι.  
Τα υπόλοιπα, είναι απλά ΙΣΤΟΡΙΑ. Γιατί με το «Still Loving You» oι SCORPIONS έγραψαν ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.  
Ολοκληρώνοντας με τη θέση του τραγουδιού στον δίσκο, ο Dieter επέλεξε να είναι τελευταίο, καθώς ήθελε τους ακροατές να περάσουν από την πιο σκληρή ατμόσφαιρα και το «ζωικό» πάθος που εξέπεμπαν hard rock – ύμνοι όπως τα «Bad Boys Running Wild» και «Rock You Like A Hurricane» στην πιο ήρεμη ατμόσφαιρα με την οποία θα έκαναν έρωτα με το ταίρι τους στο «Still Loving You». Τίποτα τελικά δεν αφέθηκε στην τύχη στο LOVE AT FIRST STING και ακόμα και οι εντάσεις και οι δημιουργικές αντιθέσεις που υπήρξαν, συνέβαλαν στην τεράστια επιτυχία και τη διαχρονικότητα του άλμπουμ, κάνοντάς το το πιο επιτυχημένο στην καριέρα του συγκροτήματος.  
 
[*Aξιοποιήθηκε και υλικό και από βιβλία που έχουν γραφεί για τους Scorpions, τόσο από τον Martin Popoff («Wind of Change») όσο και από τους Herman Rarebell/Μichael Krikorian («And Speaking of Scorpions../Hurricane Edition»).]  


11/7/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου