ROMEO'S DAUGHTER: S/T (1988): ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

 Αγάπη! Η μεγαλύτερη δύναμη που σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου, να ζεις την καθημερινότητά σου, να ονειρεύεσαι και να προχωράς κάθε φορά που πέφτεις. Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας μέσα στο δραματικό της φόντο φανερώνει μία μεγάλη αλήθεια. Η Αληθινή Αγάπη δεν μπορεί να νικηθεί ούτε από τον θάνατο!... Ρομαντικό;.... Ίσως! Όπως ρομαντική είναι και η μουσική κατεύθυνση που ακολούθησε η "θυγατέρα του Ρωμαίου". Οι Romeo's Daughter το 1988 θα κυκλοφορήσουν το ομότιτλο ντεμπούτο τους έχοντας όλα τα προσόντα, από τραγούδια μέχρι παραγωγό και εταιρία, για να εκτοξευτούν άμεσα στην κορυφή. Αυτή όμως είναι ακόμα μία ιστορία ανεκπλήρωτων προσδοκιών και σπασμένων ονείρων.
  Οι ερμηνείες στα άσματα «Hit me with your best shot» (Pat Benatar) και «I want to know what love is» (Foreigner) ήταν αρκετές για να δώσουν την θέση της τραγουδίστριας στην Leigh Matty στο σχήμα των Craig Joiner (guitars) και Tony Mitman και κάπως έτσι να δημιουργηθούν οι Romeo's Daughter. Το περίεργο αυτό όνομα του συγκροτήματος είναι προϊόν έμπνευσης του τεράστιου Robert John "Mutt" Lange και πρόκειται ουσιαστικά για στίχο που ακούγεται στο τραγούδι «I cry myself to sleep at night». Μια στιγμή όμως!.... Robert John "Mutt" Lange?.... Πώς έγινε η γνωριμία με τον μεγάλο αυτό παραγωγό;
  Η γνωριμία έχει τις ρίζες της στην τότε σύζυγο του Mutt Lange, Olga, η οποία είχε δει την μπάντα live και εντυπωσιασμένη μεσολάβησε για να τους φέρει σε επαφή με τον τότε άντρα της αλλά και με τον John Parr ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή ενός demo με τέσσερα τραγούδια. Το demo αυτό καθώς και η Olga έδρασαν δραστικά για να κάνουν τον Mutt Lange να θελήσει να καλέσει στο studio το εκκολαπτόμενο συγκρότημα με σκοπό την παραγωγή τριών τραγουδιών. Το όνομα του Mutt Lange ήταν από μόνο του ικανό να ξεκλειδώσει πολλές πόρτες. Οι Romeo's Daughter όπως έδειχναν τα πράγματα πήγαιναν απευθείας για.... champions league!! Εύκολο συμβόλαιο με την δισκογραφική Jive Records, προσωπική συγγραφή τραγουδιών από τον Mutt Lange και παραγωγή από έναν "ημίθεο" και από ένα μεγάλο καλλιτέχνη, είναι σπουδαία στοιχεία που σε πάνε από το χέρι στον μονόδρομο της κορυφής. Ή μήπως όχι;

  Η φήμη και ο θρύλος του ονόματος του Mutt Lange, θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα για την πρώτη δουλειά των Romeo's Daughter. Η πεποίθηση πως η εμπλοκή του μεγάλου παραγωγού με την μπάντα θα ήταν ικανή από μόνη της να κινήσει τις πωλήσεις του δίσκου, έκανε την δισκογραφική εταιρία να επαναπαυθεί μην κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες προώθησης του άλμπουμ όπως θα γινόταν σε μία "φυσιολογική" περίπτωση. Στο παραπάνω προσθέστε και το κακό "timing" ως προς την αλλαγή του μουσικού κλίματος και έχετε την πλήρη εικόνα και την απάντηση στο γιατί ένας τόσο καλός δίσκος δεν προχώρησε.  Πολύ χαλαρή για να είναι rock, και πολύ σκληρή για να είναι pop! Σίγουρα όμως η μουσική των Romeo's Daughter είναι A.O.R.!! Ήχος στα drums και στρώσεις φωνητικών τα οποία είναι από τον μαγικό κόσμο των Def Leppard και υποδεχόμαστε το «Heaven In The Backseat». Πιασάρικο τραγούδι το οποίο συμπεριλήφθηκε και στην ταινία A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child. Η θέση στην οποία πλασαρίστηκε ως single ήταν το νούμερο 97 στην Μεγάλη Βρετανία και σίγουρα του άξιζε μια καλύτερη τύχη. Επόμενο τραγούδι είναι το ανεβαστικό «Don't Break My Heart». Το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε ως πρώτο single από τον δίσκο με την θέση με το νούμερο 73 για την Αμερική να του ανήκει. Κομματάρα με pop άγκιστρα που σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να παίζει ακόμα στα ραδιόφωνα, μαζί με πάρα πολλά ακόμα τραγούδια.
  Ο Robert John "Mutt" Lange θα προσυπογράψει το «I Cry My Self To Sleep At Night». Αργό, ατμοσφαιρικό, νυχτερινό, σέξυ κομμάτι το οποίο το ορέχτηκαν και οι κυρίες Bonnie Tyler και Chrissy Steele για αυτό και το διασκεύασαν άλλωστε. Αν έως τώρα τσιμπιέστε πιστεύοντας πως ακούτε  την συνέχεια του "Hysteria" με γυναικεία φωνητικά, χαλαρώστε. Αυτοί είναι όντως οι Romeo's Daughter!
  Άλλο ένα τραγούδι που γνώρισε επανεκτέλεση από τις Heart είναι το «Wild Child». Έπος!!! Μεθυστικός ρυθμός με επιτακτική πλέον την ανάγκη για τερματισμό της εντάσεως της ηχητικής πηγής αναπαραγωγής δίσκων. Αιθέριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «Hymn( Look Through Golden Eyes)». Μία ερωτική εξομολόγηση για μία ρομαντική αγάπη η οποία προορίζεται να διαρκέσει για πάντα.... σε έναν φανταστικό κόσμο. Όλοι οι "sentimental fools" έχουν πλέον τον ύμνο τους! Το «Velvet Tongue» που ακολουθεί είναι ένα αξιοπρεπέστατο ποπ τραγούδι για την δεκαετία του ογδόντα ενώ οι τόνοι θα πέσουν και πάλι στο «Stay With Me Tonight» που έρχεται ως διάδοχος στην σειρά των τραγουδιών του δίσκου.

  Πλήκτρα και πάλι πλήκτρα! Το «Inside Out» με τον χαρούμενο ρυθμό του δείχνει να ασπάζεται στο απόλυτο την παραπάνω θέση. Προτελευταίο τραγούδι είναι το "I Like What I see", ένα ταξιδιάρικο τραγούδι κατάλληλο για οδήγηση που θα κάνει το μυαλό σου να πάει στο πρόσωπο εκείνο για το οποίο νιώθεις πως ο κόσμος όλος μπορεί να χωρέσει μέσα στην παλάμη σου. Αυτή είναι εξάλλου και η ουσία της μουσικής που παρουσιάζουμε σε αυτή την στήλη. Όπου A.O.R. και συναίσθημα! Κρατώντας την τελευταία λέξη, συναίσθημα, οδηγούμαστε στο τελευταίο τραγούδι του ομότιτλου δίσκου των Romeo's Daughter, στο «Colour You A Smile». Η καρδιά είναι ο μόνος ακουστικός δέκτης ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει και να νιώσει τέτοια τραγούδια. Σας παροτρύνω λοιπόν να τον χρησιμοποιήσετε χωρίς απολύτως κανέναν δισταγμό.

  Το συναίσθημα είναι τα μάτια της ψυχής. Η μονάκριβη κόρη του Ρωμαίου μπορεί να μην κατόρθωσε ποτέ να κάνει την καριέρα που ονειρεύτηκε. Μπορεί να μην έγινε ποτέ η μεγαλύτερη μπάντα στην ιστορία της μουσικής. Μπορεί να πέρασαν τα χρόνια και να την θυμούνται ακόμα απειρο ελάχιστοι μουσικόφιλοι. Ένα όμως είναι σίγουρο και έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση για όσους ακόμα αρέσκονται από την μουσική της. Εξαιτίας και της δικής της μουσικής κληρονομιάς, ιδίως του πρώτου δίσκου, τα μάτια της ψυχής τους παραμένουν ορθάνοιχτα αφού η δεξαμενή συναισθημάτων τροφοδοτείται με κάθε νέα ακρόαση.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
29/7/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Εξαιρετική παρουσίαση ενός σπουδαίου δημιοργήματος!!Εύγε Σπύρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική παρουσίαση ενός σπουδαίου δημιοργήματος!!Εύγε Σπύρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συναίσθημα συναντάται σε όλα τα θηλαστικά, όχι μόνο στον άνθρωπο.
    Είναι αποτέλεσμα περίπλοκων ορμονικών επιδράσεων και του ασυνείδητου νου.
    Τα συναισθήματα είναι πολύ δύσκολο να ελέγχονται, με συνειδητή προσπάθεια. Προκαλούν την αλλαγή συμπεριφοράς στα θηλαστικά ανάλογα με την κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται.
    Στον άνθρωπο τα συναισθήματα πολλές φορές γίνονται αιτία να μη μπορεί να ζει κανείς με λογικά αποδεκτό τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή