ROCK INCIDENT 124: ΠΩΣ ΟΙ GUNS’N’ROSES ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΟ “SYMPATHY FOR THE DEVIL”ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ INTERVIEW WITH THE VAMPIRE

Το "Sympathy for the Devil" ήταν το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησαν οι Guns and Roses πριν διαλυθούν. Ή για να είμαστε ακριβότεροι, είχαν ήδη διαλυθεί όταν μπήκαν στο studio να το ηχογραφήσουν. «Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ακούγεται ο ήχος ενός συγκροτήματος που έχει διαλυθεί, ακούστε το "Sympathy for the Devil". Αν υπάρχει ένα κομμάτι Guns θα ήθελα να ποτέ να μην ακούσω ξανά, είναι αυτό» έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Slash. Το τραγούδι είναι σύνθεση των Mick Jagger και Keith Richards και έχει συμπεριληφθεί στο άλμπουμ των Rolling Stones, Beggars Banquet (1968)
Το τραγούδι κυκλοφόρησαν οι Guns’n’Roses σε  CD single με το "Escape to Paris" στη Β πλευρά.

Η ιδέα της διασκευής από τους Guns'n'Roses ανήκε στους παραγωγούς της ταινίας Interview with the Vampire που το 1994 πλησίασαν τους Axl Rose και Slash ρωτώντας τους αν είναι διαθέσιμοι να ηχογραφήσουν μια διασκευή του τραγουδιού, το οποίο ταίριαζε με το σενάριο και ύφος της ταινίας.  Εκείνη την εποχή οι Axel και Slash όχι δεν μπορούσαν να βρίσκονται μαζί στο studio, δεν μπορούσαν καν να μιλήσουν! Μόλις είχαν τελειώσει μια τεράστια περιοδεία με 192 συναυλίες μέσα σε δυόμισι χρόνια και οι εντάσεις ήταν στο απροχώρητο. Στο μυαλό τους υπήρχε η ιδέα να ηχογραφήσουν ένα νέο άλμπουμ , αλλά τότε ο Axl αποφάσισε να διώξει τον κιθαρίστα Gilby Clarke και να τον αντικαταστήσει με τον παιδικό του φίλο Paul Tobias με τον οποίο έπαιζαν μαζί στους Hollywood Rose. Η απόφαση δεν άρεσε καθόλου στον Slash και  αυτό συνέτεινε στην ακόμα χειροτέρευση των μεταξύ τους σχέσεων. 
Ο Slash είχε διαβάσει το βιβλίο της Ann Rice, Vampire στο οποίο βασίστηκε το σενάριο και του άρεσε η ιδέα να παίξουν το "Sympathy for the Devil" για το soundtrack. O Axl είχε δει σε ιδιωτική προβολή ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας, η οποία ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί και είχε συμφωνήσει κι αυτός.

Η ατμόσφαιρα στο studio δεν ήταν καθόλου καλή. Ο Axl Rose είχε αρχίσει να απομακρύνεται από το υπόλοιπο συγκρότημα και ηχογράφησε τα φωνητικά μέρη του τραγουδιού μόνος, χωρίς την παρουσία κανενός άλλου! Αντίθετα, όλες τις οδηγίες, τις έδινε από το σπίτι του.
Μια τέτοια οδηγία αφορούσε τον Slash, πως να ερμηνεύσει την κιθάρα στο τραγουδιού «για να ακούγεται περισσότερο σαν τον Keith Richards». «Αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα να κάνω», έγραψε ο Slash στα απομνημονεύματά του
. «Το παίξιμο του Richards είναι τόσο φοβερό σε αυτό το τραγούδι που δεν ήθελα καν να το πλησιάσω, αλλά το έκανα. Και όταν το έκανα, ένιωσα ακόμα πιο τσαντισμένος. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο απογοητευμένος, τσαντισμένος, απογοητευμένος και μπερδεμένος» γράφει ο Slash ο οποίος μέσα του πίστευέ ότι με την  ηχογράφηση αυτού του τραγουδιού, θα μπορούσε να έλθει πιο κοντά με τον Axel.


Για να χρησιμοποιήσω μια σχετική έκφραση, η πίεση του Axel να φύγει ο Clarke και να παίξει στο κομμάτι δεύτερη κιθάρα ο φίλος του  Paul Tobias, ήταν το «τελευταίο καρφί στο φέρετρο των Guns’n’Roses”. Ακούστηκαν πολλά για την τελική μίξη του κομματιού, όπως  ότι ο Tobias έπαιξε όλα τα μέρη της κιθάρας, ακόμα κι αυτά του Slash, αλλά δεν …του πέρασε. Τέλος, στις ηχογραφήσεις, εκτός από τους Axel, Slash και Tobias στο τραγούδι παίζουν και οι McKagan μπάσο και Matt Sorum ντραμς.

TRIVIA
  • Τη μουσική της ταινίας Interview with the Vampire έγραψε ο Elliot Goldenthal.
  • Η αυτοβιογραφία του Slash έχει κυκλοφορήσει σε ελληνική μετάφραση με τίτλο «Φαίνεται απίστευτο, μα δεν σημαίνει ότι δεν συνέβη» από τις εκδόσεις Ψυχογιός
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/7/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου