KISS ALIVE IV with MELBOURNE SYMPHONΥ ORCHESTRA: "ALL RIGHT MELBOURNE, YOU ARE THE BEST YOU GOT THE BEST, THE WILDEST BAND IN THE WORLD, KISS"

Έτσι ξεκινάει το Kiss Alive IV, που ηχογραφήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2003 στο Telstra Dome της Μελβούρνης της Αυστραλίας με τη συνοδεία της τη Melbourne Symphony Orchestra (MSO) υπό τη διεύθυνση του David Campbell, που έκανε και τις ενορχηστρώσεις. Το τέταρτο στη σειρά Kiss Alive και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι μάλλον θα απορείτε με την επιλογή του συγκεκριμένου live για αυτή τη στήλη. Πιθανόν να μην γνωρίζατε καν την ύπαρξή του, εξ’ άλλου ο Rockmachine.gr ήδη έχει παρουσιάσει 2 live άλμπουμ των Kiss (Kiss Alive I και Kiss Alive II) οπότε η παρουσίαση ενός τρίτου live του ιδίου συγκροτήματος, μάλλον θα ήταν περιττή. Όμως το Symphony: Alive IV (2003, Νο 18 Αμερική, Νο 14 Αυστραλία) έχει και με το παραπάνω, κάθε λόγο να παρουσιαστεί αφού ο συνδυασμός Συμφωνικής και συγκροτήματος είναι πολύ καλός και η live ερμηνεία είναι εξ ίσου πολύ καλή.Χρονικά βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 00, όπου οι Kiss έχουν αποδεχτεί ότι είναι καλύτερο να μην ηχογραφούν καινούργια τραγούδια (σ.σ. κατά την προσωπική άποψη μου, απόλυτα σωστή κίνηση) με τελευταίο studio άλμπουμ το Psycho Circus (1998) και αμέσως επόμενο studio το Monster (2009). 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Βρισκόμαστε στην εποχή που κάθε συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του να θέλει να παρουσιάσει τα τραγούδια του με τη συνοδεία Συμφωνικής Ορχήστρας. Οι Metallica, οι Lynyrd Skynyrd(!),οι Deep Purple, οι Scorpions, οι Styx είναι λίγα από τα πολλά συγκροτήματα που έδωσαν στα κλασικά τραγούδια τους νέα πνοή, ενορχηστρώνοντας τα για να παιχτούν και με τη συνοδεία Συμφωνικής. Από αυτό τον κανόνα δεν ξέφυγαν οι Kiss οι οποίοι πήγαν στη μακρινή Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη όπου με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας MSO, κατάφεραν να δώσουν στα τραγούδια που θα διαβάσετε πιο κάτω καινούργια, φρέσκια μορφή. Και με πολύ καλό τρόπο. Επιτυχία που πιστώνεται στο Δ/ντη της Συμφωνικής David Campbell. Στην Press Conference που προηγήθηκε, οι Peter Criss, Paul Stanley και Gene Simmons προανήγγειλαν ένα «symphonic sonic boom" με τους "Beethoven και Mozart να υψώνουν τη γροθιά τους και να χορεύουν σε ένα μοναδικό υπερθέαμα που θα συνδύαζε το κλασικό rok με την κλασική μουσική» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Paul Stanley. Ένα από τα χαριτωμένα της συναυλίας είναι ότι η 60μελής Συμφωνική, εμφανίζεται μακιγιαρισμένη στις γνωστές 4 φιγούρες των Kiss και φορώντας σμόκιν!
Ένα από τα video που συνοδεύουν το άρθρο, προέρχεται από τις προετοιμασίες της Συμφωνικής με το μακιγιάζ! Για να ξαναγυρίσω στην Press Conference, όπως θα διαπιστώσατε , παρόντες ήταν οι 3 από τους 4, με τον Stanley να ελπίζει στην παρουσία του Frehley που τελικά δεν ευοδώθηκε και αντικαταστάθηκε οριστικά από τον πρώην κιθαρίστα των Black’n’Blue,Tommy Thayer με το μακιγιάζ του "Spaceman". Το Kiss Alive IV ήταν το τελευταίο με τον ντράμερ Peter Criss, ο οποίος αποχώρησε το 2004 κι αντικαταστάθηκε από τον Eric Singer. Και κάτι άλλο: Ο γράφων πρώτα είδε το dvd το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό και μετά άκουσε το cd, που όσο καλό και να είναι με κανένα τρόπο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις εντυπώσεις που άφησε το dvd.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ    
Η συναυλία χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο πρώτο, που περιέχει 6 τραγούδια (Deuce, Strutter το αγαπημένο μου, Let me Rock’n’Roll, it up, Calling Dr.Love και Psycho Circus) όπου το συγκρότημα παίζει μόνο του κι αποδίδει τα κομμάτια όπως σχεδόν τα έχουμε ακούσει σε παλαιότερα live τους. Καλοί, αλλά έως εκεί.  Το δεύτερο μέρος περιέχει 5 τραγούδια, κυρίως μπαλάντες ή τέλος πάντων όσες μπαλάντες έχουν οι Kiss στο ρεπερτόριο τους, με τη συνοδεία της Συμφωνικής. Από εδώ και κάτω αρχίζει η κριτική παρουσίαση, αφού η παρουσία του “Shandi” ενθουσίασε τους fans τους.
Πολύ καλή η ενορχήστρωση των “Forever” (άλλη αγαπημένη μου κομματάρα), “Beth”δεν διαφέρει και πολύ από την αρχική ηχογράφηση αλλά και το “Sure know something” που ακούγεται πολύ φρέσκο. Υψηλός βαθμός, τόσο για την απόδοση του συγκροτήματος όσο και από την ενορχήστρωση. Και πάμε στο τρίτο και τελευταίο μέρος που είναι το μεγαλύτερο, με 10 κλασικά τραγούδια τους με τη συνοδεία της 60μελούς Συμφωνικής, η οποία σε ορισμένα (Detroit Rock City, Shout it Out loud, God of Thunder και Black Diamond, ειδικά στο τελευταίο, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δουλειά που πιστώνεται σε όλους αλλά κυρίως στον Δ/ντη κι ενορχηστρωτή David Campbell. Η Συμφωνική δεν συνοδεύει απλά, αλλά έχει κτίσει πάνω στα κομμάτια, κάνοντας τα να ακούγεται πολύ πλούσια και κυρίως χωρίς να αλλοιώσει το χαρακτήρα τους. Στο κάτω κάτω hard rock ακούμε. Η συναυλία κλείνει με πανηγυρικό τρόπο με το “Rock’n’Roll all nite” για το οποίο μια ακόμα φορά θα σας παραπέμψω στο dvd. 
TRIVIA
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στην Αμερική και σε βινύλιο 10.000 αντιτύπων σε μια εποχή που η λέξη βινύλιο ήταν μάλλον άγνωστη.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/7/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου