BLACK STAR RIDERS: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ THIN LIZZY ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Όταν συνεχίζεις την πορεία των Thin Lizzy, το σημαντικότερο δεν είναι πως θα παίξεις τα τραγούδια τους αλλά πως θα απαλλαχτείς από τη βαριά σκιά του Phil Lynott. Η αρχή των Black Star Riders βρίσκεται στο τέλος των Thin Lizzy, τότε που διαλύθηκαν μετά την εμφάνιση στο  Monsters of Rock της Νυρεμβέργης που ήταν και η τελευταία live εμφάνισή τους. "Πήγαμε στο χώρο αποσκευών του Heathrow, πήραμε τις βαλίτσες μας χαιρετηθήκαμε και δεν ξαναβρεθήκαμε». Έτσι είχε περιγράψει ο ντράμερ Brian Downey,  τα τελευταία δευτερόλεπτα που είχαν σαν συγκρότημα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι Sykes, Lynott και Brian Downey, ξαναβρέθηκαν όταν ηχογράφησαν τα demos στο εφήμερο συγκρότημα των Grand Slam παίζοντας στα τραγούδια  ’Nineteen” και “Military Man”. Κανείς δεν ξέρει αν Phil Lynott χρησιμοποίησε τους Grand Slam σα μοχλό μελλοντικής επαναδραστηριοποίησης των Thin Lizzy, κάτι που δεν συνέβη αφού πέθανε  στις 4 Ιανουαρίου 1986.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Και από εδώ και πέρα ξεκινά το σημερινό άρθρο που ιχνηλατεί τις ημέρες των Thin Lizzy χωρίς τον Lynott και το ξεκίνημα των Black Star Riders. Στις 17 Μαϊου 1986 οι Thin Lizzy επανασυνδέονται χωρίς βεβαίως τον Lynott και εμφανίζονται στο Self Aid concert, με πολύ δελεαστική σύνθεση: Gary Moore, Downey, Gorham, Wharton, Bob Daisley στο μπάσο και τραγούδι, προσέξτε, τον Bob Geldof μαζί με τον Gary Moore. Οι μουσικοί είχαν τις δικές τους καριέρες κι έτσι η όποια ιδέα επανασύστασης των Thin Lizzy δεν καρποφόρησε. Το 1991 στην επέτειο των 5 χρόνων από το θάνατο του Lynott, κυκλοφόρησε το cd "Dedication"(Νο 35 Μ.Βρετανία) που βασίστηκε σε ένα rough demo με τίτλο "Guiding Light" και τα εναπομείναντα μέλη του έδωσαν τη μορφή του "Dedication", ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε και η συλλογή Dedication: The Very Best of Thin Lizzy(Νο 8 Μ.Βρετανία). Από εδώ και πέρα, οι Thin Lizzy δεν υπάρχουν, απλά εμφανίζονται σε διάφορα reunions για να δούμε το 1991 μια ομάδα μουσικών που την αποτελούσαν οι Brian Robertson, Brian Downey, Bobby Tench τραγούδι, Doish Nagle κιθάρα και Doug Brockie μπάσο να περιοδεύουν σαν "An Evening of Thin Lizzy" στην Ιρλανδία. Οι …μετασαρκώσεις δεν σταματούν όμως εδώ. Το 1994 οι John Sykes , Downey, Gorham και Whartonμε μπασίστα τον Marco Mendoza περιοδεύουν σε ένα tribute συγκρότημα στον Phil Lynott. Και φθάνουμε στο 1996 ο John Sykes αποφασίζει να επανασχηματίσει τους Thin Lizzy, παρουσιάζοντας μια σειρά συναυλιών αφιερωμένες στη μνήμη του Phil Lynott. Τα φωνητικά τα αναλαμβάνει αυτός με συμπαραστάτες τους Scott Gorham, Brian Downey, Darren Wharton και Marco Mendoza. Αμέσως εμφανίζονται κι οι πρώτες κριτικές καπήλευσης του ονόματος τόσο των Thin Lizzy όσο και του Lynott, ενώ το ρεπερτόριο ήταν τα κλασικά κομμάτια του συγκροτήματος και μάλιστα της τελευταίας περιόδου.
Με αυτή τη σύνθεση και με μόνη αλλαγή τον Tommy Aldridge στη θέση του ντράμερ Brian Downey, κυκλοφορούν το άλμπουμ One Night Only (2000) και αμέσως βγαίνουν σε περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική κρατώντας παράλληλα χρόνο και για τις δικές τους καριέρες (ο Marco Mendoza έπαιξε με τους Ted Nugent και Whitesnake, ο Sykes ηχογράφησε 2 προσωπικά άλμπουμ, ο Gorham έπαιξε με τους 21 Guns και ο Wharton σχημάτισε τους Dare). Στο σχήμα συνέχισαν να μπαινοβγαίνουν διάφοροι μουσικοί για να φθάσουμε στο Σεπτέμβριο του 2009 όπου ο Gorham αποφασίζει να δραστηριοποιήσει τους Thin Lizzy για τα καλά. Με τη συμμετοχή του κιθαρίστα των Def Leppard, Vivian Campbell και τραγουδιστή τον πρώην Almighty, Ricky Warwick (ήλθε μετά από πρόταση του Joe Elliott) και την απόρριψη λόγω χρόνου της δικής του καριέρας από τον Brian Robertson, οι…καινούργιοι Thin Lizzy είναι και πάλι στη σκηνή.  Σύντομα ο Campbell αποχωρεί για να αντικατασταθεί από τον Richard Fortus των Guns and Roses, ο οποίος με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Damon Johnson που έπαιζε με τον Alice Cooper.
ΚΑΙ ΕΓΕΝΟΝΤΟ ΟΙ BLACK STAR RIDERS 
Οι σποραδικές εμφανίσεις τους αλλά και η συμμετοχή καλών μουσικών, αρχίζει να πιέζει πράγματα και καταστάσεις. Ως αυτή τη στιγμή, οι Thin Lizzy είναι ένα συγκρότημα που παίζει τα τραγούδια του χρυσού παρελθόντος από μουσικούς που θέλουν να δώσουν βάρος και στη δική τους καριέρα. Ο Rick Warwick είχε κυκλοφορήσει 3 προσωπικά άλμπουμ και 1 EP και έβλεπε τους Thin Lizzy όχι απλά σαν ένα σκαλοπάτι στην καριέρα του, αλλά σαν ένα μεγάλο βήμα. Αλλά βήμα, παίζοντας διασκευές δεν γίνεται! Έτσι , όλοι μαζί αρχίσουν να πιέζουν για καινούργια τραγούδια όχι όμως κάτω από το όνομα Thin Lizzy. Στις συνεντεύξεις τους αρχίσουν να βολιδοσκοπούν τις αντιδράσεις για ένα καινούργιο σχήμα που θα έχει καινούργια δικά του τραγούδια και θα παίζει και κάποια από το ένδοξο παρελθόν των Thin Lizzy, σκέψη που το management τους την έβρισκε λάθος, για τον απλό λόγο ότι σαν Thin Lizzy τους έκλεινε εύκολα συναυλίες. Την ίδια εποχή, τόσο από την πλευρά των fans όσο και από τα sites είχε αρχίσει ένα κύμα αμφισβήτησης κατά πόσο πρέπει να συνεχίζουν τα μέλη ενός συγκροτήματος να πατούν την καριέρα τους στο όνομα του συγκροτήματος, όταν μεγάλος αριθμός αρχικών μελών έχει αποχωρήσει με οποιοδήποτε τρόπο (θάνατο, αποχώρηση). Η παρουσία των δύο Lizzy, Gorham και Downey, διευκόλυνε τα πράγματα, αλλά η χήρα του Lynott, Caroline δεν ήταν διόλου ευχαριστημένη με την προοπτική κυκλοφορίας καινούργιων τραγουδιών κάτω από το όνομα Thin Lizzy.
Το Δεκέμβριο του 2012,  οι Downey και Wharton αποχωρούν και οι εναπομείναντες αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο άλμα. Αφήνουν πίσω τους, τούς Thin Lizzy και σχηματίσουν τους Black Star Riders! Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση συγκροτήματος όπου τα μέλη τους να έχουν συνεχίσει την καριέρα με το όνομα του συγκροτήματος και μετά να παρουσιάζουν ένα εντελώς άλλο συγκρότημα παρά μόνο τους Black Star Riders! Το όνομα το εμπνεύστηκαν από την ταινία western Tombstone, με πρωταγωνιστές τους Kurt Russell και Val Kilmer, όπου παρακολούθησαν οι Warwick και ο Gorham στο tour bus. Μια συμμορία είχε το όνομα Black Star Gang και ήταν ιδέα του Warwick να αλλάξουν τη λέξη Gang με τη λέξη Riders. Κι έτσι προέκυψαν οι Black Star Riders.

Με σύνθεση Ricky Warwick τραγούδι,κιθάρα, Damon Johnson κιθάρα, Marco Mendoza μπάσο, Jimmy DeGrasso ντραμς και πρώτο μεταξύ ίσων τον κιθαρίστα Scott Gorham ma– drums, percussion, μπαίνουν στο studio και με παραγωγό τον Kevin Shirley, ηχογραφούν 15 τραγούδια του πρώτου άλμπουμ τους (τελικά συμπεριέλαβαν τα 11) που κυκλοφόρησε το Μαϊο του 2003 με τίτλο All Hell Breaks Loose (Νο 25 Μ.Βρετανία). Διαβάζοντας τα credits, θα δούμε ότι την πλειονότητα των στίχων έχουν γράψει οι Johnson και Warwick, ενώ το μεγαλύτερο μέρες των ηχογραφήσεων έγινε live στο studio. Ο τίτλος προήλθε από ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθούσαν σχετικά με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι πιλότοι έδιναν ονόματα στα αεροπλάνα τα και τις βόμβες τους, ζωγραφίζοντας παράλληλα ωραία κορίτσια στο αεροσκάφος.  Μεταφορικά, ο τίτλος ενσαρκώνει την αναταραχή που βιώνουμε σήμερα σαν κοινωνία. Το κορίτσι στο εξώφυλλο ζωγράφισε ο Gil Elvgren.
 To All Hell Breaks Loose, ακούγεται όσο πρέπει κοντά στον ήχο των Thin Lizzy και αυτό οφείλεται στη δουλειά τόσο του παραγωγού Kevin Shirley,όσο και στις συνθέσεις. Επιθετικός ο ήχος της κιθάρας, αλλά τόσο όσο ήταν των TL. Αν με ρωτάγατε πως θα τον χαρακτήριζα, θα σας έλεγα , ένα μείγμα Thin Lizzy, Bad Company ακόμα και πρώιμων Whitesnake. Το ευχάριστο είναι ότι ο Warwick απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι ένας καλός frontman, που όχι μόνο «πιάνει» χώρο στη σκηνή, αλλά ξέρει να τραγουδάει σωστά και να βοηθάει παίζοντας κιθάρα.

Το single "Bound for Glory" θα μπορούσε να ήταν ένα ξεχασμένο σε κάποιο tape των TL, αλλά είναι ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι που συνδέει το παρόν των BSR με το ένδοξο παρελθόν. Αλλά και τραγούδια σαν τα "Kingdome of the Lost” με τη κέλτική χροιά, "Hoodoo Voodoo", “Judas” και "Valley of the Stones" δείχνουν το δέσιμο τους με τον ήχο της δεκαετίας του 70, προσφέροντας δημιουργικότητα και έμπνευση σε υψηλό επίπεδο.
Εκ του ασφαλούς όλα αυτά, αφού το All Hell Breaks Loose ήταν ένα από τα Καλύτερα Άλμπουμ εκείνης της χρονιάς! Εδώ να σημειώσω ότι οι βρετανοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί, υποδέχτηκαν πολύ θερμά και με σεβασμό το πρώτο single που όπως διαβάσατε πιο πάνω ήταν το "Bound for Glory". Εξ΄άλλου όπως λέει και ο  Scott Gorham, λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης ήταν πολύ δύσκολο να επιλέξουν το πρώτο τραγούδι που θα έστελναν στα ραδιόφωνα.  Κι αυτό όχι μόνο γιατί είχαν να διαλέξουν μεταξύ πολλών καλών τραγουδιών, αλλά υπολόγιζαν πως θα το αντιμετώπιζαν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Αν ακουγόταν πολύ κοντά στον ήχο των TL θα τους κατηγορούσαν, αν πάλι δεν ακουγόταν, θα τους …ξένιζε. Φαύλος κύκλος. Εξήγησε επίσης ότι ο χαρακτήρας «Johnny Wong» που ακούγεται στον πρώτο στίχο, πήρε το όνομά του από τον ιδιοκτήτη ενός κινέζικου εστιατορίου στο Plymouth που επισκέφτηκαν οι Gorham και Mensoza, το δε κορίτσι με το όνομα «Mary» που αναφέρεται στο δεύτερο στίχο, αναφέρεται σε μια πρώην φίλη του Warwick' (στην πραγματικότητα την έλεγαν  «Mandy») η οποία είχε μια αφίσα του Phil Lynott στον τοίχο της! Τέλος ο  Warwick στο στίχο "Elvis in the backroom, Jesus on the wall” αρχικά στη θέση του ονόματος του Elvis είχε γράψει Phil,  εννοώντας τον Lynott αλλά ο Gorham του ζήτησε να το αλλάξει!
Η επιτυχία του άλμπουμ, τους ξαναφέρνει στο studio και το 2015 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο The Killer Instinct (Νο13 Μ.Βρετανία). Αρχικά την παραγωγή είχε αναλάβει ο φίλος του Warwick, τραγουδιστής των Def Leppard, Joe Elliott, και μάλιστα είχαν προχωρήσει αρκετά, αλλά το 2014 υποχρεώθηκε να παραδώσει τις ταινίες που είχε ηχογραφήσει γιατί το πρόγραμμα του δεν έβγαινε αφού είχε υποχρεώσεις με το συγκρότημά του και την παραγωγή τελείωσε ο Nick Raskulinecz.
Στο The Killer Instinct, ο μπασίστας Robbie Crane (Ratt, Lynch Mob) έχει πάρει τη θέση του Marco Mendoza. Η ποιότητα και το ύφος των τραγουδιών κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο άλμπουμ με το ομώνυμο τραγούδι να ξεχωρίζει. Το συγκρότημα που είχε ήδη καθιερωθεί από το πρώτο άλμπουμ του, εύκολα πραγματοποιεί μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία κι δύο χρόνια αργότερα ακολουθεί το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Heavy Fire(2017) και πάλι σε παραγωγή του Nick Raskulinecz που πολλοί το θεωρούν, κατά τη γνώμη του γράφοντος μάλλον άδικα, σαν το καλύτερό τους. Η μέχρι τώρα δισκογραφία τους κλείνει με την κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ τους Another State of Grace(2019) κι έκτοτε περιμένουμε κάποια περιοδεία ή και νέο υλικό.
Οι THIN LIZZY LIVE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Thin Lizzy, χωρίς βεβαίως τον Phil Lynott έχουν εμφανιστεί δύο φορές στη χώρα μας. Την πρώτη ήταν στις 30 Μαϊου 2007 σε ένα μισογεμάτο Gagarin με Gorham και Sykes όπου έπαιξαν τραγούδια κυρίως από τα τελευταία άλμπουμ και το 2ήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου 2012 και πάλι στο Gagarin και την επoμένη στο Principle Theater της Θεσσαλονίκης. Τη δεύτερη φορά, τραγουδιστής ήταν ο Ricky Warwick και το ρεπερτόριο ήταν πιο «ανοιγμένο» χρονικά, φθάνοντας έως και το «Whisky In The Jar».



TRIVIA
Vanessa Warwick

  • O Rick Warwick ήταν παντρεμένος με την μετέπειτα παρουσιάστρια της δημοφιλέστατης εκπομπής του MTV, Headbangers Ball, Vanessa Williams η οποία έκανε καριέρα με το επίθετό του, Vanessa Warwick. Παντρεύτηκαν το 1991 και χώρισαν το 2000.
  • Σε καμία έκδοση άλμπουμ τους, το συγκρότημα δεν συμπεριέλαβε κάποιο κομμάτι των TL σαν bonus!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
9/7/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου