SON OF A BITCH: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ SAXON

Κανείς δεν θα ήξερε τους Son of a Bitch, ένα άσημο συγκρότημα από το Bransley, μια κωμόπολη μεταξύ Leeds και Sheffield, αν το 1976 δεν συμμετείχαν οι μετέπειτα Saxon, Graham Oliver κιθάρα και Steve "Dobby" Dawson μπάσο. Με προτροπή του Dawson, πήραν για τραγουδιστή τον Peter "Biff" Byford από ένα άγνωστο συγκρότημα, τους Coast που τότε εκτελούσε και χρέη μπασίστα! O Βyford τους απάντησε ότι θα ερχόταν μόνο αν ερχόταν μαζί του κι ο κιθαρίστας των Coast, Paul Quinn, πράγμα που έγινε. Στα ντραμς πήραν το νεαρό Pete Gill και οι Son of A Bitch ήταν έτοιμοι. Σε μια εποχή που τα punk συγκροτήματα ξεπεταγόντουσαν σαν μανιτάρια, οι Son of A Gun έπαιζαν σε clubs και pubs, παραδοσιακό hard rock. Κι ενώ οι βρετανικές δισκογραφικές εταιρείες είχαν αυτιά μόνο για συγκροτήματα punk, οι Son of A Bitch προσελκύουν το ενδιαφέρον του Freddy Cannon, Διευθυντή της γαλλικής δισκογραφικής εταιρείας Carrere η οποία εξειδικευόταν στο χώρο της χορευτικής disco μουσικής!! Με προτροπή του Cannon αλλάζουν το όνομά τους σε Saxon γιατί φοβήθηκε ότι τα καταστήματα δίσκων δεν θα έβαζαν στις βιτρίνες τους αλλά και στις προθήκες τους δίσκο συγκροτήματος που ονομάζεται "Son of A Bitch" και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το όνομα των Son of A Bitch μνημονεύεται μόνο στα βιογραφικά στοιχεία των Saxon κι αυτό μέχρι το 1994 όταν οι Saxon κυκλοφορούν το άλμπουμ Forever Free που είναι το τελευταίο που συμμετέχουν οι Oliver και Dawnson. Το συγκρότημα χωρίζεται στα δύο με τη μια πλευρά να είναι ο Byford και στην άλλη οι Oliver και Downson, οι οποίοι απολύονται. Για την ιστορία, το όνομα του Oliver αναφέρεται στα credits του επόμενου άλμπουμ τους Dogs of War, χωρίς όμως να παίζει. Από το 1994 έχει ξεκινήσει ένας δικαστικός αγώνας για τα δικαιώματα του ονόματος Saxon (σ.σ. πολύ σημαντικό για τη συνέχιση της καριέρας αμφότερων των πλευρών όπως είδαμε) για να κερδίσει τη δίκη ο Byford. Οι άλλοι δύο συνέχισαν σαν Oliver/Dawson Saxon για να επανασχηματίσουν τους Son of a Bitch και να κυκλοφορήσουν το μοναδικό άλμπουμ τους Victim You με την προσθήκη του κιθαρίστα Haydn Conway, του ντράμερ Pete Gill και του τραγουδιστή των Thunderhead, Ted Bullet (οι Thunderhead έχουν παίξει στη Αθήνα το Νοέμβριο το 1991 αλλά δεν θυμάμαι για ποιους άνοιξαν).
Το άλμπουμ δεν περιέχει καμία διασκευή σε κλασικό τραγούδι των Saxon, κυκλοφόρησε από την Angel Air (angelair.co.uk) και δεν λέει τίποτε. Μετά την κυκλοφορία του, αποχώρησαν οι Ted Bullet και Hadyn Conway κι αντικαταστάθηκαν από τους Brian Shaughnessy (από τους  Seventh Son) και Gavin Coulson, αντίστοιχα. Οι Oliver/Dawson συνέχισαν να περιοδεύουν και στην ουσία να παίζουν τα παλιά κομμάτια των Saxon, με διάφορα ονόματα όπως "SAXON-Son of a Bitch tour" και "SAXON-the early years" για να καταλήξουν στο "Oliver/Dawson Saxon". Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν να κάνουν live εμφανίσεις με το όνομα Saxon, αλλά εμποδίστηκαν από τον Byford. Για την ιστορία, το 1997, οι Oliver και Dawson κατέθεσαν το όνομα Saxon σαν εμπορικό σήμα και προσπάθησαν, μέσω της εταιρείας διαχείρισης τους, να εμποδίσουν τη μπάντα του Byford να χρησιμοποιεί το όνομα στο διαφημιστικό τους υλικό. Ο  Byford αντιτάχθηκε, αλλά αρχικά το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι η εγγραφή ήταν έγκυρη, καθώς οι Oliver και Dawson (ως αρχικά μέλη του "Son of a Bitch" το 1978) είχαν ίσα δικαιώματα με τον Byford στο όνομα SAXON.  Ο Byford προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου η απόφασή του ανέτρεψε την καταχώριση, κρίνοντας ότι είχε ζητηθεί με κακή πίστη. Οι Oliver και ο Dawson εμποδίστηκαν να χρησιμοποιούν το όνομα Saxon και υποχρεώθηκαν να συμπεριλάβουν εμφανώς τα ονόματά τους.
Σαν Oliver/Dawson κυκλοφόρησαν live άλμπουμ, Landed (2000), Blood and Thunder Live (2012) και το studio Motorbiker (2009) με τραγουδιστή τον John Ward αλλά χωρίς κάποιο ενδιαφέρον. Έκτοτε συνεχίσουν σποραδικές εμφανίσεις με το όνομα Oliver Dawson/Saxon παίζοντας κλασικά τραγούδια του μεγάλου συγκροτήματος από την εποχή που ήταν κι αυτοί μέλη του.  
Δεν προτείνεται κανένας δίσκος τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
22/6/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου