MUDDY WATERS – ‘MANNISH BOY”

Έως και το 1988, ένα από τα πλέον γνωστά και μάλλον αβανταδόρικά hard blues κομμάτια, ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. Ή καλύτερα, ήταν γνωστό μόνο στους blues fans! Χρειάστηκε εκείνη η διαφήμιση της Levis με το ψυγείο για να σκανδαλιστούμε αλλά και για να ανακαλύψουμε το πιο hard blues τραγούδι που έχει γραφτεί, το "Mannish Boy", σύνθεση  των McKinley Morganfield (γνωστός με το όνομα Muddy Waters, Mel London και Ellas McDaniel (γνωστός με το όνομα Bo Diddley) και πρωτοερμηνευτεί το 1955!) από έναν από τους δημιουργούς του, τον Muddy Waters. Οι στίχοι του αναφέρονται στην ενηλικίωσης ενός έφηβου και η αρχικά ήταν μια απάντηση στο τραγούδι του Bo Diddley'  "I'm a Man", το οποίο με τη σειρά του εμπνεύστηκε από το  "Hoochie Coochie Man" του Willie Dixon!  Κλασσικό επαναλαμβανόμενο – διακοπτόμενο riff που ήταν αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει, αφού το ύφος του ήταν πολύ πιο σκληρό από τα συνηθισμένα 12μετρα blues.

 Για να ξαναγυρίσω στους στίχους που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα, πολλοί είδαν πίσω τους μια πολιτική χροιά γιατί οι Αφρο-Αμερικανοί στις νότιες πολιτείες δεν αναφέρονται ως άνθρωπος - αλλά σαν «αγόρι». Δεδομένο ότι το τραγούδι γράφτηκε το 1955, είναι πολύ πιθανόν οι στίχοι να περιέχουν και τέτοια λογική. Πάντως το τραγούδι στο οποίο γράφτηκε σαν απάντηση (“Im a Man) είναι καθαρά εφηβικό/σεξουαλικό για αυτό και παραθέτω την πρώτη στροφή του “Mannish Boy”.
Everything gonna be alright this mornin'
Now, when I was a young boy
At the age of five
My mother said I was gonna be
The greatest man alive
But now I'm a man
I'm age twenty-one
I want you to believe me, honey
We having lots of fun


Η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στις 24 Μαϊου 1955 στο Chicago από τον Muddy Waters. Μαζί του έπαιξαν οι Jimmy Rogers κιθάρα και  Fred Below ντραμς. Αργότερα, ο Muddy Waters το ξανά  ηχογράφησε αρκετές φορές με πιο χαρακτηριστική αυτή του 1977 στο άλμπουμ του Hard Again, σε παραγωγή του Johnny Winter. Το "Mannish Boy" είναι το μοναδικό τραγούδι του Muddy Eaters που μπήκε ,έστω και χαμηλά, στο βρετανικό chart, στο Νο51. Το τραγούδι δεν μπήκε ποτέ στο αμερικάνικο chart μικρών δίσκων της Αμερικής, όπως κανένα τραγούδι τουMuddy Waters,. Για την ιστορία, μπήκε μόνο στο R&B chart στο Νο 6!
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου