McAULEY SCHENKER GROUP (MSG) – PERFECT TIMING: ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ!

Πριν παρουσιάσω το πολύ καλό πρώτο άλμπουμ των McAuley Schenker Group, να ξεδιαλύνω τα πράγματα, κυρίως για τους νεότερους. Μετά την αποχώρησή του από τους UFO το  1979, ο αδελφός του Rudolf Schenker (σ.σ. τι θα πει ποιος είναι αυτός;) σχηματίζει τους πολύ καλούς Michael Schenker Group με τους οποίους ηχογραφεί 4 studio και 2 live άλμπουμ(σ.σ. και τα 6 πολύ καλά). Η κυκλοφορία του live Rock Will never Die (1984 )σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης περιόδου των Michael Schenker Group, που μετά από ένα διάλειμμα 3 ετών, βρίσκουμε το Γερμανό κιθαρίστα να σχηματίζει το καινούργιο του συγκρότημα μαζί με τον άγνωστο τότε στο πλατύ κοινό τουλάχιστον, Ιρλανδό τραγουδιστή Robin McAuley που έως τότε είχε μια δισκογραφική παρουσία με άλμπουμ στους βρετανούς Grand Prix και συμμετοχή στου Far Corporation . Όμως σε αυτά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του Rock Will Never Die, πολλά άλλαξαν στη μουσική, με το μελωδικό/sleaze rock να δυναμώνει κάθε ημέρα όλο και πιο έντονα. Εκατοντάδες συγκροτήματα, κυρίως από την Αμερική, κυκλοφόρησαν πολλούς καλούς δίσκους που μόνο έκαναν επιτυχία, αλλά και άφησαν δυνατό αποτύπωμα.  Η συνεργασία του με τον McAuley, οδηγεί στον Schenker να αλλάξει το όνομα του συγκροτήματος από Michael Schenker Group σε McAuley Schenker Group, με τα αρχικά γράμματα MSG να παραμένουν τα ίδια (σ.σ. αυτό θα πει σύμπτωση). Στους δύο μουσικούς, προστέθηκαν οι Mitch Perry κιθάρα, φωνητικά(αντικατέστησε τον Yngwie Malmsteen στους Steeler κι έπαιξε και στους Talas), Rocky Newton μπάσο, Bodo Schopf (Eloy, Sweet)ντραμς και Steve Mann πλήκτρα (διακριτική η παρουσία τους) κιθάρα που στην πορεία έγινε μόνιμος συνεργάτης του Michael Schenker.  Από όλους τους  παραπάνω μουσικούς, μόνο ο Steve Mann είχε καλή εμπειρία, έχοντας παίξει στους Tytan, Sweet, Saxon και μαζί με τον μπασίστα Rocky Newton στους Lionheart.
Η καλή παρέα, κυκλοφόρησε το 1987 ένα από τα καλύτερα μελωδικά hard rock άλμπουμ, το Perfect Timing (Νο 95 Αμερική) σε παραγωγή του Andy Johns. Ένα άλμπουμ που δεν έχει το hard rock χαρακτήρα των 4 προηγούμενων του, αλλά ο ήχος του είναι μέσα στα δεδομένα της εποχής και τις προσταγές του MTV που εκείνη την εποχή όριζε ποιος και τι θα κάνει επιτυχία. σε κερδίζει με το πρώτο τραγούδι που ξεκινάει, το "Gimme Your Love". Με το δεύτερο άκουσμα, ακόμα ένα κομμάτι κερδίζει τις εντυπώσεις, το “Time” όπως και το «Love Is Not a Game». Είναι όμως αδικία να περιοριστώ σε αυτά τα 3 τραγούδια και να μην αναφέρω ότι και τα υπόλοιπα έχουν προσωπικότητα και δεν περιορίζονται σε ρόλο track album ή fillers όπως λέγονται πια.

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
Πέραν της αλλαγής μουσικής πλεύσης που διαβάσατε πιο πάνω, από το hard rock σε πιο μελωδικές φόρμες, ο Michael Schenker αν και εγωιστής, τον βλέπουμε στο εξώφυλλο να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο με πρώτο τον άγνωστο τραγουδιστή Robin McAuley.Η εμφάνισή του, ειδικά τα μαλλιά του, θυμίζουμε τον Legolas από τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών. 
Τόσο ο Schenker, όσο και ο παραγωγός Andy Johns, προσάρμοσαν τον ήχο της κιθάρας στο μελωδικό και λυρικό πλαίσιο, με τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του να είναι ενοχλημένοι. Παρ’ όλα αυτά, η αξία του Perfect Timing αναγνωρίστηκε όχι μόνο στην εποχή του, αλλά ακόμα και σήμερα που παραμένει σαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους είδους.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησαν το εξ ίσου καλό Save Yourself(1989)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
24/6/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Eνα πραγματικα πολυ δυνατο αλμπουμ , με εκπληκτικες κιθαρες και πολυ καλα κομματια .Ο Michael μου εδινε λιγο την εντυπωση οτι παροτι ειναι αναγνωρισμενος πληρως απο ολους , δεν πηρε αυτο που του αξιζε απο την μουσικη . Ναι μεν εχει κομματαρες ,ναι μεν εχει επηρεασει το μισο κιθαριστικο πληθυσμο (τον παλαιοτερο) αλλα ειναι σαν κατι να λειπει να απο την καριερα του ,εμπορικα εννοω . Οπως και να εχει, πιθανων κατι πηρε απο το nightmare που πιθανων ειναι η τελευταια μεγαλη rock μπαλαντα ολων των εποχων . Μελωδικο hard rock Α' ταξης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή