ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ FALLEN ARISE: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ"

Ακούγοντας τους δίσκους τους βλέποντας τα video και διαβάζοντας παλαιότερες συνεντεύξεις τους, καταλαβαίνεις, ότι το στοιχείο της ωριμότητας  είναι ιδιαίτερα έντονο στους Fallen Arise. Ο Rockmachine.gr παρουσιάζει μια συνέντευξη του  ενός εκ των δύο τραγουδιστών του συγκροτήματος, του Vlasis K, που μιλάει για τον καινούργιο δίσκο τους με τίτλο Enigma αλλά και για την εξέλιξη του Symphonic Metal, τα video τους, τον συμβολισμό στο εξώφυλλο του δίσκου τους κ.α. 
Ερωτήσεις Αλέξανδρος Ριχάρδος.

V.K:Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει στον ήχο σας από το2011 που κυκλοφορήσατε το πρώτο σας EP;
Η εξέλιξη είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ηχητική πορεία των Fallen Arise από το E.P. μας έως σήμερα, αλλά και την ημέρα που θα ακολουθήσει τη σημερινή. Πάντα στις πρώτες κυκλοφορίες ο ήχος ενός συγκροτήματος ακούγεται σαν κάποιου είδους “ξεπατικοσούρα” (σ.σ. έχω να ακούσω αυτή τη λέξη, δεκαετίες!) συγκροτημάτων που το επηρέασαν και αποτέλεσαν το κίνητρο και την έμπνευση για να δημιουργηθεί η μπάντα και εμείς δεν γινόταν να αποτελέσουμε εξαίρεση σε αυτό. Παρόλα αυτά, κυκλοφορία με κυκλοφορία η μπάντα δημιούργησε τον δικό της ήχο, στα πλαίσια του female symphonic metal. Το μεγάλο εύρος ακουσμάτων, η πολύχρονη μουσική παιδεία και το ανήσυχο του πνεύματος του κύριου συνθέτη της μπάντας, του Gus, στη πορεία των χρόνων έφτιαξε τον Fallen Arise ήχο. Τον χαρακτηριστικό ήχο που o fan που παρακολουθεί τη μπάντα από δημιουργίας της, μπορεί να ξεχωρίσει από οποιοδήποτε παρόμοιο άκουσμα άλλης μπάντας του συγκεκριμένου χώρου. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν και στο “Enigma”, εν έτει 2020 που βρισκόμαστε και είναι πλαισιωμένα πλέον από μία pop, πιο σύγχρονη αισθητική. Τα χρόνια προχωράνε και μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και τα ακούσματα μας, είμαστε πιο ανοικτοί σε ηχητικά ερεθίσματα, όπου μπορούν να διευρύνουν τη συνθετική μας ικανότητα. Στο “Enigma” αυτό το “μας” υπάρχει πιο έντονο από οποιαδήποτε προηγούμενη κυκλοφορία μας, μιας και στο συνθετικό κομμάτι υπήρξε συλλογική συμμετοχή κι ας εξακολουθεί ο Gus να είναι ο κύριος συνθέτης. Σε τέτοιο βαθμό δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν και αυτό μπορείς να το επιβεβαιώσεις, αφού στο album μας αυτό θα ακούσεις διαφορετικούς ήχους ανά κομμάτι, όπως ποτέ άλλοτε.



Το Symphonic Metal εξελίσσεται ακόμα ή έχει φθάσει στην κορυφή του;


V.K: Όχι, κατηγορηματικά δεν έχει φτάσει στο απόγειό του και έχει ακόμα να δώσει πολλά. Είναι από τα “ελαστικότερα” metal είδη, με την έννοια ότι επιδέχεται προσθήκης και fusion με άλλα μουσικά στοιχεία, χωρίς να χάνει την ταυτότητα του. Τα βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι εκεί πάντα, αλλά η συνθετική δεινότητα υπάρχει και μεγαλώνει, όσο περνούν τα χρόνια και υπάρχει εξέλιξη στη μουσική και στην τεχνολογία. Πόσους ήχους άλλωστε γνωρίσαμε στην πορεία και μας ενθουσίασαν... Ήχους που το μυαλό μας δεν πήγε ποτέ. Πήγε το μυαλό όμως συγκεκριμένων δημιουργών και μας τα πρόσφεραν στην πορεία και μας τα γνώρισαν. Ομοίως θεωρώ ότι και οι Symphonic Metal αρεσκόμενοι δημιουργοί, οι υπάρχοντες καταξιωμένοι, αλλά και οι εν δυνάμει, έχουν να δώσουν πολλά ακόμα στους fans του ήχου!

Πόσο κοντά είναι σαν είδος με το progressive metal;

V.K: Δεν θεωρώ ότι είναι ούτε κοντά, αλλά ούτε και μακριά. Το ένα είδος μπορεί να επηρεάζει ενίοτε και να αφήνει το στίγμα του στο άλλο, αλλά σίγουρα δεν τα λες και συγγενή είδη. Έχουν σημαντικές διαφορές και αυτό το βλέπεις και στους fans των δύο ειδών.

Τι είναι αυτό που κάνει το Enigma να διαφέρει με το Adeline;

V.K: Καταρχήν το “Adeline” είναι ένα concept album. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά και η οποία επηρεάζει τη δομή των κομματιών του album, μιας και στα πλαίσια της εξιστόρησης, ο ήχος κυλάει αναλόγως, σαν μια παράσταση. Επιπλέον, το “Adeline” είναι πιο κοντά συνθετικά στις πρώτες κυκλοφορίες της μπάντας κι ας βλέπεις πρώτη φορά να γίνεται χρήση extreme φωνητικών.
Το “Enigma” από την άλλη, αντικατοπτρίζει την εξέλιξη στη διάρκεια των ετών, όπως ανέφερα και ανωτέρω, που μεσολάβησαν.
Να μείνουμε λίγο ακόμα στο Enigma και να πάμε στο εξώφυλλο του. Υπάρχουν συμβολισμοί;


V.K: Πολύ σωστά! Το ρολόι που δείχνει την ώρα “00:00” , η έκρηξη και οι φλόγες, συμβολίζουν την αναγέννηση και τη δυναμική των Fallen Arise! Μέσα από μία δύσκολη περίοδο δοκιμασιών, αλλαγών και εμπειριών που μεσολάβησε για τη μπάντα, επιστρέφουμε ανανεωμένοι και πιο αποφασισμένοι και βροντοφωνάζουμε τη παρουσία μας, προσφέροντας στον κόσμο την καινούρια μας δουλειά! Πιο ώριμοι και πιο ορεξάτοι από ποτέ! Η έκρηξη είναι η απαρχή για τα καλύτερα που έρχονται και ο χρόνος ξεκινά να μετράει...!


Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει τους Fallen Arise να ξεχωρίζουν στο symphonic metal;


V.K: Οι Fallen Arise με τρία albums και ένα EP πλέον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους ταυτότητα, τον δικό τους ήχο, που ξεχωρίζει από τους ήχους άλλων συγκροτημάτων του χώρου, που και αυτά έχουν τους δικούς τους ήχους αντίστοιχα. Αυτό έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τον Κώστα και το δικό του μοναδικό ηχόχρωμα. Μπορεί να μιλάμε για μία ακόμα Symphonic Metal μπάντα, θα πει κάποιος, όμως ο τρόπος που συνθέτει ο Κώστας και ο ήχος που δημιουργεί δεν τον βρίσκεις όμοιό του αλλού. Επιπλέον, ως μία μπάντα με ανησυχίες, είμαστε...ανοικτοί και σε άλλες ηχητικές προσεγγίσεις. Δεν λειτουργούμε με “πρέπει” και με στερεότυπα, ακολουθούμε τη καρδιά και την έμπνευσή μας, οπότε κάποιος δεν θα ακούσει μία κλασσική Symphonic Metal μπάντα, αλλά μία Symphonic Metal μπάντα που δεν θα διστάσει να ενσωματώσει και άλλα ηχοχρώματα, ώστε να παρουσιάσει στον αρτιότερο και ειλικρινέστατο βαθμό τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες της.

Θα είχε ενδιαφέρον να μου περιγράψεις ορισμένα στιγμιότυπα από τα γυρίσματα του video του τραγουδιού “Reborn’” αλλά κι από τις ηχογραφήσεις


V.K:Πραγματικά αξέχαστη η εμπειρία στα rEvolver Studios και η συνεργασία με τον Patric Ullaeus! Ό,τι και να πω για τη δουλειά του είναι λίγο...άλλωστε όλος ο metal κόσμος γνωρίζει τι εστί Patric Ullaeus! Αυτό που μπορεί να μη γνωρίζει, πιθανότατα, είναι ότι μιλάμε για έναν full χαμογελαστό, εγκάρδιο και ευχάριστο άνθρωπο! Όπως και όλο το crew του! Περάσαμε τόσο όμορφα και παρόλο το ότι δουλέψαμε πάρα πολλές ώρες για τα γυρίσματα του video και για το photo sessions, από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν νιώσαμε την παραμικρή κούραση! Πανέμορφες στιγμές, άψογη συνεργασία, τέλειο αποτέλεσμα! Πραγματικά, ήταν προνόμιο η γνωριμία και η συνεργασία μαζί του!
Η διαδικασία των ηχογραφήσεων από την άλλη εξελίχθηκε σε μία δύσκολη διαδικασία και ιδιαιτέρως χρονοβόρα και απαιτητική. Το πείσμα για να βγάλουμε το τέλειο αποτέλεσμα ήταν η αιτία. Σκέψου μόνο ότι το “Enigma” ηχογραφήθηκε σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, με τη μία εκτός Ελλάδας, στην Ιταλία! Μιλάμε για τέτοιο πείσμα για να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό παραγωγικό αποτέλεσμα! (γέλια) Ο John Mcris από τα Hell's Kitchen Studios στην Αθήνα και ο Tony Lindgren από τα Fascination Street Studios στη Σουηδία, σε Mixing και Mastering αντίστοιχα, βάλανε την ποιοτικότατη...σφραγίδα τους, σε ένα αποτέλεσμα που τελικώς μας άφησε πλήρως ευχαριστημένους!

Πολλές αλλαγές στη σύνθεση σας. Πως διατηρείτε σταθερό το μουσικό κορμό; Θα έχει ενδιαφέρον να μου πεις πως γίνεται η κατανομή των δύο τραγουδιστών, αν και το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην Fiona Creaby.
Που κινούνται οι στίχοι σας; 



V.K: Οι στίχοι μας είναι, κυρίως, προσωπικοί. Αν εξαιρέσεις το “Adeline” που είχε το δικό του story, ως concept album που ήταν, στο “Enigma” θα βρεις τις ανησυχίες και τις εσωτερικές αναζητήσεις μας (“Enigma”, “Embers”), τον πόνο (“Forsaken”), το πάθος (“The Storm Inside”), την αποφασιστικότητα (“Reborn”), την εξύψωση και το δέος (“Forever Winter”).
Η Fiona και εγώ είμαστε οι κύριοι στιχουργοί, που λειτουργούμε σε μία τέλεια αρμονία και χημεία, όπως προανέφερα, εμπνέοντας ο ένας τον άλλον και ανταλλάσοντας...απόψεις μέσω αυτής της μορφής έκφρασης. Στίχους γράφει και ο Gus, με το “Horizon” να είναι ένα πανέμορφο δείγμα και προσωπικά μιλώντας, από τους αγαπημένους μου Fallen Arise στίχους!

 Και μια τελευταία ερώτηση. Ποιοί είναι η ποιότητα των ελληνικών συγκροτημάτων αυτού του ύφους;

V.K: Όπως και σε όλα τα είδη metal, έτσι και στο δικό μας ιδίωμα, η Ελλάδα έχει εξαιρετική και αξιοθαύμαστη ποιότητα! Ανέκαθεν είχε. Εξαιρετικές μπάντες και σπουδαίους μουσικούς που κάνουν επάξια ασπροπρόσωπη τη χώρα μας στο εξωτερικό! Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα, μη τυχόν ξεχάσω και αδικήσω κάποιον. Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος για το επίπεδο των συγκροτημάτων μας!
Stay safe, stay strong...and support your local bands!!!! Horns up!
7/6/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου