DICTATORS: «ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟ PUNK ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΓΗ!!!»

Αν και στην Αμερική θεωρούνται το πλέον επιδραστικό protopunk συγκρότημα, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα οι Dictators είναι γνωστοί για το λόγο ότι εκεί έπαιζε ο κιθαρίστας Ross "The Boss" Friedman που αργότερα τον μάθαμε στους Manowar!
Η ιστορία τους ξεκινάει το 1972 στη New York City από τον μπασίστα κι οργανίστα Andy "Adny" Shernoff που παρακολούθησε μια συναυλία των άγνωστων Total Crudd όπου εντυπωσιάστηκε από τον κιθαρίστα Ross "The Boss" Friedman. Στους δύο, χώρεσε κι ο δεύτερος κιθαρίστας Scott "Top Ten" Kempner κι αργότερα ο ντράμερ Stu Boy King. Η προσθήκη του τραγουδιστή Handsome Dick Manitoba, δένει το συγκρότημα που με την καθοδήγηση των παραγωγών Sandy Pearlman και  Murray Krugman, γνωστοί από τη συνεργασία τους με τους Blue Öyster Cult,υπέγραψαν στην Epic Records και το 1975 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο The Dictators Go Girl Crazy! Το άλμπουμ απέτυχε εμπορικά αν και πήρε πολύ καλές κριτικές με τους μουσικούς ερευνητές να θεωρούν ότι το πρώτο άλμπουμ τους ήταν τα θεμέλια του αμερικάνικου punk rock .Έχοντας υιοθετήσει  ένα στυλ με δερμάτινα jackets, στενά blue jean “λούκια» όπως τα λέγαμε εμείς και sneakers και με ένα τραγουδιστή με μια πολύ χαρακτηριστική αφάνα, οι Dictators γίνονται ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα της νεολαίας της Νέας Υόρκης και μόλις τους ακούσετε θα καταλάβετε ότι οι Ramones επηρεάστηκαν πολύ από τον ήχο τους.
 
Το δεύτερο άλμπουμ τους Manifest Destiny, κυκλοφόρησε το 1977 σε παραγωγή και πάλι των Pearlman/Krugman κι ήταν το μοναδικό που κατάφερε και μπήκε στο αμερικάνικο chart, έστω και στο Νο 193! Εδώ στο μπάσο, βρίσκουμε τον  Mark "The Animal" Mendoza που αντικατέστησε τον Shernoff και βέβαια μετά τον βρίσκουμε και στους Twisted Sister! Η απομάκρυνση του Mendoza φέρνει πίσω τον Shernoff και το συγκρότημα κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του με τίτλο  Bloodbrothers και πάλι σε παραγωγή των Pearlman/Krugman.  Ο τίτλος του άλμπουμ Bloodbrothers προέρχεται από τον τίτλο του ομότιτλου μυθιστορήματος του Richard Prince. Τα τραγούδια του άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Record Plant της Νέας Υόρκης, τις ίδιες ημέρες που ο Bruce Springsteen ηχογραφούσε το άλμπουμ του Darkness on the Edge of Town. Σε ένα διάλειμμά του πρότειναν να μετρήσει "1-2-1-2-3-4", πριν ξεκινήσει το τραγούδι τους "Faster and Louder" που ανοίγει το άλμπουμ αλλά δεν έγραψαν το όνομά του στα credits του δίσκου!
Η εμπορική  αποτυχία του άλμπουμ τους οδήγησε στη διάλυση με τον Manitoba να γίνεται οδηγός ταξί, ο Shernoff παραγωγός κι ο Ross the Boss Friedman να παίζει με το γαλλικό συγκρότημα Shakin' Street και το 1982 να γίνεται συνιδιρυτκό μέλος των  Manowar.Η ιστορία των Dictators στην ουσία τελειώνει εδώ. Ακολούθησαν αρκετές επανασυνδέσεις όπως αυτή του 1981 όπου κυκλοφόρησαν σε ανεξάρτητη παραγωγή την κασέτα (όχι δίσκο) Fuck 'Em If They Can't Take a Joke όπου συμμετέχουν μέλη από όλες τις χρονικές περιόδους τους ή ακόμα του 1986 όταν οι Shernoff, Manitoba κι ο κιθαρίστας Daniel Rey σχημάτισαν τους Wild Kingdom όπου η διασκευή τους στο τραγούδι "New York New York" των Velvet Underground συμπεριλήφθηκε στο Mondo New York (1988). Σαν Wild Kingdom κυκλοφόρησαν το άλμπουμ ...And You?(1990) με τον Ross the Boss Friedman να επανέρχεται στη σύνθεσή τους. Το άλμπουμ απέτυχε εμπορικά αλλά απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, που έλεγαν ότι ήταν το καλύτερο punk rock album για τη δεκαετία του 90    !
 TRIVIA
  • Προσέξτε ότι όλα τα μέλη είχαν ψευδώνυμα!
  • Στο πρώτο άλμπουμ τους, πλήκτρα σε 2 τραγούδια παίζει ο οργανίστας των Blue Oyster Cult, Allan Lanier με το ψευδώνυμο Alan Glover.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Shernoff περιόδευσε με τους The Fleshtones, έπαιξε και έγραψε τραγούδια για τους The Ramones και συνέχισε να δουλεύει σαν παραγωγός. Ο Manitoba άνοιξε το 1999 ένα club που το ονόμασε Manitoba, ο Kempner δούλεψε με τους The Del-Lords και το 1992 ηχογράφησε το άλμπουμ Tenement Angels ενώ ο Friedman μετά τους Manowar έπαιξε με διάφορα συγκροτήματα με πιο σημαντικά τους Brain Surgeons,  Hellacopters, Burning Starr για να σχηματίσει το 2007 τους Ross the Boss. Όλοι ηχογράφησαν προσωπικά άλμπουμ , ενώ δεν σταμάτησαν ανά διαστήματα να επανασυνδεόνται, κυκλοφορόντας άλλα δύο άλμπουμ, τα D.F.F.D. (2001) και Everyday is Saturday (2008).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

The Dictators Go Girl Crazy (1975)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Υ.Γ. Ο τίτλος του άρθρου, προέρχεται από μια φράση του Αμερικάνου κριτικού μουσικής, John Dougan.
29/6/50
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου