ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ

Το Facebook είναι μια από τις χρησιμότερες πλατφόρμες ηλεκτρονικής επικοινωνίας και δικτύωσης. Γράφονται πολλά, και δυστυχώς τα περισσότερα χωρίς προηγουμένως να ελεγχθούν. Παρατήρησα,  ότι το συντριπτικό ποσοστό των πολιτικοινωνικών και οικονομικών θεμάτων αντιμετωπίζονται με μόνιμη αρνητικότητα, επιθετική διάθεση και με άκριτο τρόπο. Πάντα οι αναφορές είναι σε αρνητικά γεγονότα και καταστάσεις με τις αντιδράσεις των χρηστών να είναι συντριπτικές. Την Πέμπτη  11 Ιουνίου 2020 διάβασα την παρακάτω είδη η οποία είναι πολύ ευχάριστη και δεν χαιρετίστηκε από κανένα χρήστη. Δυστυχώς, ακόμα και σε ένα τέτοιο ευαίσθητο εθνικό θέμα, σημασία έχει το χρώμα του πολιτικού που θα πετύχει κι όχι το εθνικό συμφέρον! Διαβάστε την είδηση που αναρτήθηκε στα ειδησεογραφικά sites στις 11 Ιουνίου 2020 κι αφορά απόφαση αμερικάνικου εφετείου που δικαίωσε την Ελλάδα, απορρίπτοντας αγωγή του οίκου δημοπρασιών Sotheby΄s, εναντίον του ελληνικού κράτους, που αφορούσε αρχαίο μνημείο που είχε κλαπεί. Το Υπουργείο Πολιτισμού διεκδίκησε κυριαρχικά το επίμαχο μνημείο, ως στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, διεκδίκηση που δεν μπορεί να εξεταστεί από τα Αμερικανικά Δικαστήρια σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (FSIA). Η απόφαση χαρακτηρίζεται σαν μια τεράστια διεθνή επιτυχία στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων και όπως καταλαβαίνετε χρειάστηκε πολλοί μήνες και πολλή δουλειά από ειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, άρα και πολλά έξοδα για να επιτευχθεί η κεφαλαιώδους σημασίας απόφασης για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Η απόφαση αφορά Ειδώλιο Αλόγου, του 8ου αιώνα π.Χ και η υπόθεση πηγαίνει πίσω στις 14 Μαΐου 2018 στη Νέα Υόρκη, όταν ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby's έθεσε προς δημοπράτηση το συγκεκριμένο χάλκινο ειδώλιο, ύψους 14 εκατοστών σωζόμενο, σε πολύ καλή κατάσταση, με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης μεταξύ 150.000 - 250.000 δολαρίων. Στον Κατάλογο της δημοπρασίας, ο ίδιος ο Οίκος χαρακτήριζε το ειδώλιο ως «Ελληνικό Ειδώλιο Αλόγου, κορινθιακού τύπου… γεωμετρικής περιόδου, 8ος αιώνας π.Χ. Ελληνικό».
Όπως καταλαβαίνετε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby΄s, έχει μεγάλη οικονομική και υλικοτεχνική δύναμη (δικηγόροι, γνωριμίες) και τέτοιες δικαστικές διαμάχες έχει πολύ συχνά. Άρα, δεν ίδρωσε το αυτί τους όταν κινήθηκε η διαδικασία επιστροφής του χάλκινου αλόγου. Από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Κι όμως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε αυτό το γεγονός. Όλοι είμαστε αρνητικοί, να κατακεραυνώσουμε εκ του ασφαλούς, χωρίς καν να γνωρίζουμε τις περισσότερες φορές τα γεγονότα και τις αιτίες. Συνήθως μια βρισιά, ένα ανεδαφικό επιχείρημα και κατατροπώσαμε τον…εχθρό! Δεν είναι έτσι, αλλά αυτή η γραμμή αρέσει κι αυτή η γραμμή περνάει.
Και κάτι άλλο. Η προσπάθεια που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη δεν θα ευοδώσει καρπούς σύντομα. Λειαίνουμε το έδαφος, πολιτικοί και πολίτες πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και υπομονετικοί για να πετ΄χδυουμε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και κάθε άλλης αρχαιότητας στον τόπο γέννησής τους. Θέλει υπομονή και συστηματική δουλεία. Αρκεί να το πιστεύουμε.
12/6/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Δεν νοείται στον 21ο αιώνα να μην δικεδικούμε λυσσαλέα όλα τα αρχαιοελληνικά ευρήματα που ανεσκάπτησαν και εκλάπησαν από τον ελλαδικό χώρο σε περασμένες δεκαετίες ως προιον αρχαιοκαπηλιας.Η δικαιολογία ότι δεν υπαρχουν μουσεια και ότι δεν μπορουμε να τα συντηρουμε εχει καταντησει πλεον γραφική.Ας διεκδικησουμε κάτι με αξιώσεις, για μια φορά στα χρονικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή