BAD COMPANY- “HOLY WATER”: ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80

Οι Bad Company όπως και οι Foreigner, οι Uriah Heep, αλλά κι άλλα συγκροτήματα που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν, προσπάθησαν να αλλάξουν ή καλύτερα να προσαρμόσουν τη μουσική και την καριέρα τους στα καινούργια δεδομένα της δεκαετίας του 80. Ο πρώτος κύκλος της μεγάλης και δοξασμένης καριέρας των Άγγλων Bad Company έκλεισε το 1982 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Rough Diamonds που ήταν το τελευταίο με τον ιστορικό τραγουδιστή τους Paul Rodgers. Ακολούθησε μια περίοδο διακοπής για να επανασυγκροτηθούν με 2 από τα αρχικά μέλη, τον κιθαρίστα Mick Ralphs και τον ντράμερ Simon Kirke που προσέλαβαν τον Αμερικάνο τραγουδιστή Brian Howe για να ανοίξουν έτσι το δεύτερο κύκλο της καριέρας τους, όπου το συγκρότημα έχει αλλάξει ή καλύτερα προσαρμόσει τον ήχο του, σε πιο αμερικάνικο ύφος.
Αυτή η περίοδος της καριέρας τους ξεκίνησε το 1986 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Fame and Fortune και τελείωσε 10 χρόνια αργότερα, το 1996 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Stories Told & Untold κι επέλεξα να παρουσιάσω σήμερα το άλμπουμ Holy Water (Νο 35 Αμερική, 1990) που ήταν το πιο πετυχημένο κι εμπορικά αλλά και ποιοτικά, σε σχέση με τα άλλα αυτής της περιόδου.  
 
Εκείνο που διαπιστώνει ο ακροατής με το πρώτο άκουσμα αλλά κι από το πρώτο τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ, που είναι το ομώνυμο, είναι ότι το συγκρότημα έχει κρατήσει τον παλιό καλό ήχο τους, προσθέτοντας στοιχεία από το hard rock της δεκαετίας του 80, όπως αυτό άρεσε στην αμερικάνικη νεολαία. Κρατώντας στην άκρη του μυαλού μας το πιασάρικο Holy Water κι ακούγοντας τα επόμενα τραγούδια που ακολουθούν, Walk Through Fire και Stranger Stranger, διαπιστώνεις ότι το συγκρότημα και κυρίως οι δύο βασικοί, Mick Raplhs και Simon Kirke που κουβαλούν στην πλάτη τους την ιστορία των Bad Company, έχουν κοπιάσει για μια δημιουργική αναγέννηση του συγκροτήματος, παραδίδοντας ένα πολύ καλό δίσκο. Ειδική μνεία στην υπέροχη μπαλάντα If You Needed Somebody, που αδιαμφησβήτητα είναι το καλύτερο τραγούδι του δίσκου και δυστυχώς δεν «πέρασε» στη χώρα μας. Βέβαια όλων τα βλέμματα στρέφονται στον Αμερικάνο τραγουδιστή Brian Howe (έφυγε από τη ζωή το Μάιο του 2020) που προς τιμήν του δεν προσπαθεί να «πατήσει» πάνω στη φωνή του ένδοξου προκατόχου του, αλλά ξεδιπλώνει τις δικές του δυνατότητες, που είναι πολλές. Εξ’ άλλου, οι παλιοί και κλασικοί φίλοι του συγκροτήματος, δεν θα βρουν πολλές ομοιότητες με την πρώτη περίοδο τους. Βέβαια για να μην αυταπατώμεθα, πριν γίνει η πρόσληψη του Howe, να είστε σίγουροι ότι δοκιμάστηκε στο «πως λέει» τα κλασικά τραγούδια εποχής Rodgers. Μπορείτε να τον ακούσετε στο cd What You Hear Is What You Get με υπότιτλο (The Best of Bad Company Live)1993

Σίγουρα κάποιος θα χαρακτήριζε το Holy Water τυπικό, αλλά μάλλον θα το αδικούσε. Δεν προδίδει την ιστορία των μεγάλων Bad Company και το κυριότερο συνεχίζει με ελκυστικό τρόπο την ιστορία τους μέσα στη δεκαετία του 80. 
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
To 1992 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Here Comes Trouble και πάλι με τραγουδιστή τον Brian Howe.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
3/6/20/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου