ΠΩ ΠΩ! ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΑΜΕ ΤΟ “CALL ME” ΤΩΝ BLONDIE

40 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που χορεύαμε στα Clubs το “Call me” των Blondie. Κι όμως, φαίνεται σαν χθες! Το αμερικάνικο συγκρότημα είχε δείξει κάποια δείγματα γραφής αλλαγή του ήχου τους με το άλμπουμ τους Eat to the Beat (1979) που είχε βγάλει τη μεγάλη επιτυχία”Atomic” αλλά κανείς δεν φανταζόταν πόσο μεγάλη επιτυχία θα γνώριζαν με το επόμενο τραγούδι, που δεν ήταν δικό τους.
Ο Ιταλός συνθέτης Giorgio Moroder, που ήταν ήδη γνωστός χάρις στα τραγούδια που είχε γράψει για την  Donna Summer, ενώ οι Blondie είχαν ήδη ένα Νο1 σε Μ.Βρετανία και Αμερική με το "Heart of Glass".
Ο Moroder είχε αναλάβει να γράψει τη μουσική και τα τραγούδια του soundtrack της ταινίας American Gigolo κι είχε προχωρήσει στη σύνθεση του τραγουδιού που προοριζόταν για το βασικό τραγούδι της ταινίας που ήταν το “Call me”. O αρχικός τίτλος ήταν "Man Machine" και ο 39χρονος τότε Ιταλός μουσικός, έχοντας γράψει τη μουσική, έψαχνε να του γράψει κάποιος τους στίχους. Η πρώτη επιλογή του ήταν η τραγουδίστρια των Fleetwood Mac, Stevie Nicks η οποία απέρριψε την πρόταση επειδή εκείνες τις ημέρες είχε υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο για την προσωπική της καριέρα που δεν της επιτρεπόταν να ερμηνεύσει τραγούδια άλλων συνθετών (σ.σ. προφανώς η ίδια είχε περάσει αυτό το λόγο για να κρατά όλα τα δικαιώματα από τις πωλήσεις). Έτσι ο Moroder στράφηκε στους Blondie και στην Debbie Harry που δέχτηκαν να συνεργαστούν και η Harry είδε κάποιες σκηνές από τα γυρίσματα, που την άφησαν εντυπωσιασμένη από το θέμα της ταινίας (σ.σ. άνδρας ζιγκολό) αλλά κι από την παρουσία του Richard Gere. Μέσα σε 2 ώρες έγραψε τους στίχους  κι σε λίγες ημέρες το συγκρότημα ηχογράφησε το τραγούδι που τιτλοφορήθηκε "Call Me". Ο Moroder δούλευε παράλληλα κι άλλα project αλλά εύρισκε χρόνο να περνά από το studio με την επιμέλεια της παραγωγής να έχει αναλάβει ο Mike Chapman. Με το που στάλθηκε το τραγούδι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς γνώρισε αμέσως τεράστιο air play κι έγινε το τραγούδι της χρονιάς. Όλα αυτά στον απόηχο της disco που είχε αρχίσει να προσθέτει rock αλλά και new wave στοιχεία και να θριαμβεύει στα clubs. H τεράστια επιτυχία του "Call Me", εκτίναξε τις πωλήσεις του πρόσφατου τότε άλμπουμ τους Eat to the Beat αλλά και του επόμενου Autoamerican(1980) που δεν περιελάβανε το “Call me” που  μπήκες μόνο στο soundtrack της ταινίας American Gigolo. Όπως θα δείτε κι από το video δεν περιλαμβάνει σκηνές από την ταινία αλλά βασίζεται στην ίδια την Debbie Harry που τότε ήταν sex symbol. Εκείνο που έγινε γνωστό χρόνια μετά ήταν ότι οι Blondie ήθελαν να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ με τον Moroder αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν καθόλου καλές (στο studio ήταν μόνιμα τσακωμένοι!) και η η ιδέα απορρίφθηκε.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
13/6/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου