ROCK INCIDENT 112: O RON KEEL ΠΑΡ ΟΛΙΓΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ IAN GILLAN ΣΤΟΥΣ BLACK SABBATH!

Και ξαφνικά ο Ron Keel μπήκε στη ζωή μας από το πουθενά. Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Αμερικάνος τραγουδιστής στο καναδέζικο The Metal Voice, είπε ότι το 1984 έφθασε πολύ κοντά στο αντικαταστήσει τον Ian Gillan στους Black Sabbath! Σύμφωνα με τον Keel ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και την οφείλει στον μεγάλο παραγωγό Spencer Proffer που εκείνη την εποχή ηχογραφούσε με τους Quiet Riot το άλμπουμ Metal Health κι αυτός βρισκόταν στο ίδιο studio και ηχογραφούσε demos με το νεοσύστατο συγκρότημα του, τους Keel! Τότε ο Proffer ήταν πολύ δυνατό όνομα στη record business κι είχε υπογράψει συμβόλαιο για να κάνει παραγωγή στον επόμενο δίσκο, μετά το Born Again, των Blacks Sabbath! Άκουσε τον Ron Keel στο studio και του πρότεινε να κάνει κάποια demo με τους Tony Iommi και Geezer Butler, υπογράφοντας μάλιστα και σχετικό συμβόλαιο! Οι τρεις τους πέρασαν αρκετές ημέρες στο studio κάνοντας πρόβες, ενώ η διάθεση του Proffer ήταν να προσαρμόσει τους Black Sabbath σε ένα hair band εκείνης της εποχής. Μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του 80, όπου κακά τα ψέματα οι Black Sabbath, είχαν χάσει τη δυναμική αλλά και την ενέργεια σαν doom heavy band και προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα σε μια κατακλυσμιαία αλλαγή της μουσικής, με την οποία με κανένα τρόπο δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν! Κι ο Proffer είχε σκοπό να τους μετατρέψει σε ένα hair band της εποχής, όχι απαραίτητα με τον Ron Keel στη θέση του τραγουδιστή.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Η συνεργασία Ron Keel και Iommi/Butler δεν «περπάτησε» με το αγγλικό συγκρότημα να διαλύεται και με τον Tony Iommi να κυκλοφορεί το άλμπουμ Seventh Star (1986) το οποίο προοριζόταν για προσωπικό του, αλλά μετά από πρόταση από τη δισκογραφική εταιρεία κυκλοφόρησε σαν Black Sabbath με τραγουδιστή τον Glenn Hughes που εκείνη την εποχή ήταν σε άλλο κόσμο εξ αιτίας των ναρκωτικών. Οι Black Sabbath επανήλθαν σαν κανονικό (!) συγκρότημα το 1987 με το άλμπουμ The Eternal Idol και με τραγουδιστή τον Tony Martin. Ο Ron Keel συνέχισε την προσωπική καριέρα του με τους Keel ηχογραφώντας το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Lay Down the Law (1984). Όμως όποτε του δίνεται ευκαιρία, μιλάει για την αξέχαστη εμπειρία του να κάνει πρόβες με τους Iommi/Butler. O Spencer Proffer δεν συνέχισε με τους Black Sabbath.

Ο Ιommi στην αυτοβιογραφία του "Iron Man: My Journey Through Heaven And Hell With Black Sabbath"(2011) αναφέρεται στην audition του Keel και μάλιστα με καλά λόγια, λέγοντας ότι ο λόγος που δεν συνεργάστηκαν ήταν ότι δεν ήταν αυτό που ήθελαν εκείνη την εποχή.
Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν θα τα μαθαίναμε αν ο Ron Keel δεν συμμετείχε σε ένα καινούργιο tribute για τους Black Sabbath που ονομάζεται Emerald Sabbath και βασίζεται στις συμμετοχές μουσικών που στο παρελθόν περάσαν από τους Black Sabbath, όπως οι Dave Walker, Neil Murray, Vinny Appice, Adam Wakeman, Ben Bevan, Bobby Rodinelli, Lawrence Cottle, Tony Martin και βέβαια ο Ron Keel που ερμηνεύει τα 'Hole In The Sky', 'Trashed' και 'Die Young'. Καλά τα λέει, αλλά η φωνή του δεν είναι στο πνεύμα των Black Sabbath.

 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο RON KEEL
Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, πολλοί νεότεροι αναγνώστες του Rockmachine.gr θα αναρωτιόνται και μάλιστα δικαιολογημένα ποιος είναι ο  Ron Keel. Τον γνωρίσαμε το 1983 σαν τραγουδιστή των Steeler, ενός συγκροτήματος που στην κιθάρα είχε τον Yngwie Malmsteen, πριν αυτός γίνει γνωστός. Μετά τη διάλυση τους, κάνει την audition με τους Black Sabbath και αμέσως μετά σχηματίζει τους Keel με τους οποίους έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα 7 άλμπουμ. Έχει ακόμα ηχογραφήσει σαν Ron Keel Band, Fair Game, Iron Horse αλλά κι έχει ηχογραφήσει και 4 προσωπικά άλμπουμ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/5/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου