ROCK INCIDENT 109: ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ MONSTERS OF ROCK 1988 ΣΤΟ DONINGTON .

Το Monsters of Rock στο Donington του 1988 ήταν ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ που έγιναν ποτέ. Γιατί εκτός από τις 107.000 κόσμου(!) που το παρακολούθησαν, στη σκηνή ανέβηκαν μεγάλα ονόματα όπως οι Megadeth που είχαν στα καταστήματα δίσκων το τρίτο άλμπουμ τους So Far, So Good …so What, οι Guns’n’Roses που το άστρο τους είχε αρχίσει να ανατέλλει και αυτή η εμφάνισή τους ήταν ότι καλύτερο για να εδραιωθούν και στη Μ.Βρετανία, o David Lee Roth που κι αυτός είχε κυκλοφορήσει το πολύ καλό δεύτερο άλμπουμ του Skyscraper, οι Kiss οι οποίοι είχαν γνωρίσει κια αναπάντεχη επιτυχία στη Μ.Βρετανία με το άλμπουμ Crazy Nights αλλά και με το ομώνυμο τραγούδι που στα singles είχε φθάσει στοΝο4 και πρώτο όνομα οι Iron Maiden που 4 μήνες πριν είχαν κυκλοφορήσει το άλμπουμ τους Seventh Son of a Seventh Son. Μεγάλα ονόματα, μεγάλη ημέρα.  Αν και εκείνο το βράδυ της 20ης Αυγούστου 1988 ήταν η πρώτη φορά που οι Iron Maiden ανέβαιναν στη σκηνή του Donington, δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που τους έκαναν πρόταση καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέπιπταν οι ελεύθερες ημερομηνίες τους.
Όμως ένα τραγικό γεγονός ήλθε να επισκιάσει τις μεγάλές εμφανίσεις των συγκροτημάτων ήταν ο θάνατος δύο νεαρών που κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Guns’n’Roses έκαναν moshing pit για να πνιγούν μέσα στις λάσπες που είχαν κατακλίσει όλο το χώρο μετά από τη βροχή που είχε προηγηθεί! Το γεγονός της απώλειας της ζωής των δύο νέων ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, σκορπώντας μια παγωμάρα στον κόσμο που δεν πίστευε ότι και τέτοια ημέρα θα είχε τέτοια εξέλιξη. Οι διοργανωτές αμέσως μετά την αναγγελία, έπαιξαν από τα ηχεία το “Always look on the bright side of life” των Monty Python! Σκέψεις για διακοπή του φεστιβάλ απορρίφθηκαν αμέσως, φοβούμενοι αντιδράσεις από τον κόσμο.  Το περιστατικό που συνέβη μεταξύ 2.00 και 2.30 το μεσημέρι, αντιλήφθηκε ο ντράμερ των Gunners, Steve Adler, που αν και είχε τη ντραμς μπροστά του είδε μια κινητικότητα του κόσμου αλλά και της ασφάλειας σε ένα ορισμένο σημείο, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι υπήρξαν 2 θάνατοι.  «Οι fans χτυπιόντουσαν με μανία μπροστά στη σκηνή» είπε την επόμενη ημέρα κατά την επιστροφή τους στο αεροπλάνο!
Τόσο ο ιατροδικαστής, που βρήκε ποσότητα λάσπης στους πνεύμονές τους, (σ.σ. η λάσπη είχε ξεπεράσει τα 15εκατοστά, προφανώς πρέπει να ποδοπατήθηκαν για αυτό και μπήκε λάσπη στο στόμα τους) όσο και η αστυνομία, δεν επέρριψαν ευθύνες στους διοργανωτές, θεωρώντας ότι το δυστύχημα έγινε με υπαιτιότητα των δύο νέων, οι οποίο κάνοντας moshing pit (slam dancing crowd έγραψαν οι αγγλικές εφημερίδες) κύλησαν στις λάσπες και πνίγηκαν από την ποσότητα που κατάπιαν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του συντάκτη της εφημερίδας Sunday Mercury που ήταν πολύ κοντά στο μέρος που γινόταν το moshing pit. « Κατάλαβα ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και μάλιστα άκουσα από το μικρόφωνο τον  Axl Rose να ζητά από τον κόσμο να ηρεμήσει. Οι Guns’n’Roses συνέχισαν να παίζουν και ο κόσμος να εκδηλώνεται με αυτό το βίαιο τρόπο». Ο manager των Iron Maiden, Rod Smallwood, θεώρησε ότι έπρεπε να ενημερώσει τα μέλη του συγκροτήματος οι οποίοι παγωμένοι άκουσαν το νέο (σ.σ. όταν συνέβη το δυστύχημα, το συγκρότημα δεν ήταν στο χώρο της συναυλίας). Τον επόμενο χρόνο, το 1989 το φεστιβάλ δεν έγινε για να αναβαθμίσουν οι διοργανωτές τα μέτρα ασφάλειας και επανήλθε το 1990.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/5/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου