ROCK INCIDENT 110: O IAN ANDERSON ΚΑΙ ΤΑ PUNK ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Έχουν γραφτεί πολλά για τις σχέσεις των punk συγκροτημάτων αλλά και των new wave με τα συγκροτήματα του λεγόμενου κλασικού rock. Το πρώτο πράγμα που διαβάζαμε τότε στις συνεντεύξεις τους στις αγγλικές μουσικές εφημερίδεςν αλλά και στο ΠΟΠ-ΡΟΚ, ήταν ότι «οι δίσκοι όπου ένα τραγούδι καταλαμβάνει μια ολόκληρη πλευρά, πρέπει να τελειώσουν" (σ.σ. φωτογραφίζουν τα progressive συγκροτήματα που για να λέμε την αλήθεια το είχαν παρακάνει). Ο ήχος ξαναγύρισε στα κλασικά 3λεπτα τραγούδια με την κοφτή δυνατή κιθάρα και πολύ κοντά στις ρίζες του rock’n’roll κάτι που είχαν ξεχάσει οι αγαπημένοι μας classic rock καλλιτέχνες! 
Έγραψα την παραπάνω εισαγωγή για να αναφερθώ σε ένα από τα πολλά παραδείγματα ότι οι καλλιτέχνες τοu punk θαύμαζαν πολλούς συναδέλφους τους από την παλαιότερη γενιά. Ο Ian Anderson στο βιβλίο "The Ballad of Jethro Tull" αναφέρει δύο περιστατικά σχετικά όπου το πρώτο είναι μια προσωπική εμπειρία που είχε όταν είδε live τους Sex Pistols που η επιθετικότητά και ενέργεια τους, τού θύμισε τους Who όταν είχαν παίξει στο Blackpool όπου ζούσε με την οικογένεια του (σ.σ. ο Ian Anderson έχει γεννηθεί στο  Dunfermline της Σκοτίας και το 1959 η οικογένεια του  μετακόμισε στο Blackpool). «έως τότε δεν είχα  ακούσει τίποτε πιο επιθετικό από τον ήχο τους» λέει για τους Who. «Το ίδιο αισθάνθηκα όταν άκουσα τους old hippies(!) Police και Stranglers που έπιαζαν punk που μου θύμισαν τους Jethro Tull όταν είπαμε ότι παίζουμε Blues»!  Ξέρω ότι το  τραγούδι «Aqualung» αρέσει στον Johnny Rotten αλλά νομίζω ότι αν ακούσει το «Songs from the Wood» θα κάνει εμετό". Εδώ να σημειώσω ότι ο Robert Plant έχει δηλώσει ότι όταν συνάντησε τυχαία σε ένα ξενοδοχείο όπου έμεναν κατά τη διάρκεια περιοδείας του τον John Rotten, ο τελευταίος τον πλησίασε και του ζήτησε να του  γράψει τους στίχους του “Kashmir” σε μια χαρτοπετσέτα!
Και συνεχίζει ο Ian Anderson: «Πολλά χρόνια αργότερα σε ένα φεστιβάλ στην Ελβετία με πλησίασε ένας περίεργος νεαρός που νόμιζα ότι ήταν roadie σε ένα από τα αμερικάνικα συγκροτήματα που έπαιζαν εκείνη την ημέρα. Μου έδωσε κάποια cd των Jethro Tull και μου ζήτησε να τα υπογράψω για τη μητέρα του. "Πάντα είναι για τη μητέρα" του είπα και μου απάντησε «μου αρέσει πολύ η μουσική σας και με έχει επηρεάσει, αλλά αυτά τα cd είναι πραγματικά για τη μητέρα μου». Τον ρώτησα για ποιο συγκρότημα δουλεύει (σ.σ. γιατί νόμιζε ότι είναι roadie) κι ο νεαρός του απάντησε «Είμαι ο Joey Ramone»!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου