DEREK LAWRENCE: ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ DEEP PURPLE KAI WISHBONE ASH

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, ο Άγγλος παραγωγός Derek Lawrence που συνδύασε το όνομά του  με την παραγωγή των τριών πρώτων άλμπουμ των Deep Purple αλλά και των τριών πρώτων των Wishbone Ash, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλειώδους Argus! Machiavel and Wishbone Ash.
Η μεγάλη καριέρα του ξεκίνησε το 1963 όταν συναντήθηκε με τον παραγωγό και μηχανικό ήχου Joe Meek όπου έμαθε τα βασικά της δουλειάς και αργότερα άρχισε να συνεργάζεται με καλλιτέχνες σαν manager πλέον, για να ξανασυνεργαστεί με τον Joe Meek, που ήταν μεγάλη προσωπικότητα της δεκαετίας του 60 στη Μ.Βρετανία κάνοντας παραγωγή στους Merseybeaters και Freddie Starr and the Midnighters. Στις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της βρετανικής rock και pop σκηνής της δεκαετίας του 60 όπως The Pretty Things, The Zephyrs, The V.I.P.'s, The Nocturnes, ενώ έκανε παραγωγή στο πρώτο single των Jethro Tull, "Sunshine Day" (1968). Η γνωριμία που είχε με τον Joe Meek τον έφερε να συνεργάζεται σε επίπεδο μηχανικού ήχου με το αγγλικό instrumental συγκρότημα των Outlaws όπου έπαιζε κι ο Ritchie Blackmore. Τους έκανε παραγωγή στο τελευταίο single τους"Don't Cry" που ήταν και το μοναδικό που είχε φωνητικά(!) κι έτσι γνώρισε τον Ritchie Blackmore, ο οποίος τον προσκάλεσε να κάνει παραγωγή στο καινούργιο συγκρότημα του, τους Deep Purple. Ο Lawrence έκανε παραγωγή στα πρώτα 3 άλμπουμ τους, όταν μέλη τους ήταν η MKI και στη συνέχεια ο Blackmore του πρότεινε να ακούσει ένα καινούργιο συγκρότημα, τους Wishbone Ash με τους οποίους ο Lawrence δούλεψε κάνοντας παραγωγή στα πρώτα 3 άλμπουμ τους, συμπεριλαμβανομένου του Argus, όπως και στο No Smoke Without Fire (1978)! Έκανε ακόμα παραγωγή στα πρώτα 2 άλμπουμ των Flash, του συγκροτήματος που σχημάτισε ο κιθαρίστας Peter Banks αφού έφυγε από τους Yes στους Βέλγους progres Machiavel αλλά και στο project, Green Bulfrog όπου έπαιζαν οι Ian Paice, Matthew Fischer (Procol Harum), Albert Lee, Tony Ashton, Big Jim Sullivan, Μαυροφορεμένος κ.α. 
Το 1975 έκανε παραγωγή στους Tiger, όπου τραγουδιστής τους ήταν ο μετέπειτα τραγουδιστής των Samson, Nicky Moore, σαν συνπαραγωγός στα πρώτα δύο άλμπουμ των Angel και στο πρώτο άλμπουμ των Legs Diamond (1976). Στο χώρο του NWOBHM, οι παραγωγές του ήταν το άλμπουμ των Fist, Turn the Hell On και το άλμπουμ των Quartz, Stand Up and Fight(1980). Πριν αποσυρθεί, δούλε με τους Carl Wayne και το μέλος των Hot Chocolate, Tony Wilson. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, έχοντας γράψει τη δική του σελίδα στο τεράστιο βιβλίο του rock αλλά και στο βιβλίο της οικογένειας των Deep Purple!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
22/5/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου