ΑΚΟΜΑ 4 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ)

Πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο κάθε φορά να γράφω μια αναγγελία θανάτου. Δυσάρεστο, βαρύ και σε μια στιγμή έχει καναντήσει επαναλήψιμο. Θα μου πεις, λογικό αφού οι ήρωρες μας έχουν ξεκινήσει να γράφουν ιστορία από τη δεκαετία του 60 ή και πιο πίσω κι έτσι σε μια στιγμή έρχεται το αναπόφευκτό. Από την άλλη πλευρά δεν μπορείς να αποφύγεις την αναγγελία θανάτου γιατί με αυτόν τον τρόπο τιμάς τη μνήμη τους. 
• Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Αμερικάνος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης John David "Moon" Martin. Έκανε καριέρα σαν Moon Martinψευδώνυμο που απέκτησε γιατί στους στίχους του χρησιμοποιούσε συχνά τη λέξη"Moon". Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το τραγούδι “Bad News” που ακόμα παίζεται από τους ραδιοσταθμούς, ενώ είναι συνθέτης των επιτυχιών "Bad Case of Loving You (Doctor, Doctor)" που ερμήνευσε ο Robert Palmer και "Cadillac Walk" που ερμήνευσε ο Willy DeVille. Εκτός από το “Bad News” άλλες προσωπικές του επιτυχίες ήταν τα "Rolene","No Chance" (#50) και "X-Ray Vision". Ο Moon Martin ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που ήλθε στη χώρας μας σε promo trip το 1981 μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του  Street Fever. Τα promo trip είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και σιγά σιγά μπήκε και η Ελλάδα σε αυτά τα ταξίδια, όπου ο καλλιτέχνης ή και ολόκληρο το συγκρότημα ερχόταν όχι για συναυλίες αλλά για να δώσει συνεντεύξεις και να προωθήσει το καινούργιο άλμπουμ του.

• Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο τραγουδιστής,  κιθαρίστας των Pretty Things, Phil May μετά από βραχυχρόνια νοσοκομειακή διαμονή μετά από ατύχημα με μηχανή. Οι Pretty Things που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί στη χώρα μας, ήταν βρετανικό R&B συγκρότημα που ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 60. Μπορεί να μην γνώρισαν τη μεγάλη εμπορική επιτυχία αλλά είχαν κερδίσει την καταξίωση μεταξύ των συναδέλφων τους.  Ο May είχε σχηματίσει το συγκρότημα μαζί με τον κιθαρίστα Dick Taylor και μαζί με τους John Stax μπάσο, Pete Kitley ντραμς και τον επίσης κιθαρίστα Brian Pendleton είχαν κυκλοφορήσει το 1965 τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους για να ακολουθήσει μια σειρά άλμπουμ με κορυφαίο το S.F. Sorrow (1968) που ήταν το πρώτο concept άλμπουμ που κυκλοφόρησε.

• Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο Μεξικάνος κιθαρίστας Guillermo "Jorge" Santana, γνωστός σαν Jorge Santana, αδελφός του Carlos Santana. H αιτία θανάτου του ήταν φυσικά αίτια. Τη μεγαλύτερη επιτυχία την γνώρισε το 1972 όταν έπαιζε στους Malo και είχαν την επιτυχία "Suavecito". Γνωστός στη χώρα μας έγινε  το μ1994 όταν κυκλοφόρησε με τον αδελφό του τα άλμπουμ, Milargo, Santana Brothers και Sacred Fire: Live in South America. Με τους Malo ηχογράφησε 4 άλμπουμ ενώ έχει και 5 προσωπικά άλμπουμ.
• Μια ακόμα σπουδαία φωτογράφος που με τις φωτογραφίες της άφησε αλλά κι έγραψε ιστορία, έφυγε από τη ζωή. Ο φακός της Γερμανίδας Astrid Kirchherr, σταμάτησε να κάνει κλικ, αφού έφυγε σε ηλικία 81 ετών. Η Kirchherr έγραψε τη δική της φωτογραφίες αποτυπώνοντας σε μαυρόασπρες φωτογραφίες τους Beatles!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/5/20
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Η Astrid Kirchherr δεν ήταν απλώς η φωτογράφος των Beatles! Η Kirchherr γνώρισε τους Beatles το 1960, στην πρώτη τους επίσκεψη στο Αμβούργο και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα το ένα από τα (τότε) πέντε μέλη των Beatles, τον Stu Sutcliffe. Μέσα απ' αυτή τη σχέση, η Kirchherr κατάφερε να επηρεάσει το στυλ όλου του γκρουπ, επιβάλλοντάς τους -μεταξύ άλλων- το χτένισμα αλά Μπήτλ, με τη φράντζα ριγμένη στο μέτωπο.Ο Sutcliffe, για χάρη της, εγκατέλειψε τους Beatles και έμεινε μαζί της στο Αμβούργο, όπου δυστυχώς πέθανε το 1962, από αιμορραγικό εγκεφαλικό!
    Μια λεπτομέρεια:Η Kirchherr πρωτοείδε τους Beatles να παίζουν, χάρη στην επιμονή του τότε αγοριού της, του Klaus Voormann!
    Μια ακόμα λεπτομέρεια: Λίγα χρόνια αργότερα, η Kirchherr παντρεύτηκε τον ντράμερ που αντικατέστησε τον Ringo Starr στους Hurricanes, όταν ο Ringo έφυγε για να πάει στους Beatles!
    Μια τρίτη λεπτομέρεια: ο Klaus Voormann ζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας πω κάτι παραπάνω για τον Stu Sutcliffe, γιατί ποιος θα ξαναμιλήσει ποτέ γι' αυτόν;
    ο Stu λοιπόν, δεν ήταν απλώς ο "ωραίος" 5ος Beatle. Ήταν αυτός, που μαζί με τον John Lennon ίδρυσε τους Quarrymen και στη συνέχεια τους Beatles! Δική του ιδέα ήταν το όνομα Beetles, κατ' απομίμηση των Crickets του Buddy Holly, του οποίου ο Stu και ο John ήταν λάτρεις! Ο John όμως άλλαξε το όνομα σε Beatles, συνδυάζοντας beetles και beat.
    Παίζοντας δίπλα στα τρία ιερά τέρατα (Lennon, Mccartney, Harrison), ο Sutcliffe κατάλαβε ότι δεν ήταν μουσικός αντίστοιχου βεληνεκούς και προτίμησε να αφοσιωθεί στις καλές τέχνες, που ήταν η πραγματική του κλίση. Έτσι, το 1961, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους Beatles πίσω στην Αγγλία και έμεινε στο Αμβούργο, ως φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, αρραβωνιασμένος με την Astrid Kirchherr. Δυστυχώς, πέθανε τον αμέσως επόμενο χρόνο!
    Στο προηγούμενο σχόλιο όμως, αναφέρθηκα και στη μετακίνηση του Ringo από τους Hurricanes στους Beatles. Ο μέχρι τότε ντράμερ των Beatles ήταν ο Pete Best, ο οποίος όμως θεωρήθηκε ανεπαρκής όταν το γκρουπ μπήκε στο στούντιο και απολύθηκε το 1962.
    Ο Pete Best επίσης ζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή