ΟΙ HELIX, H TRACY LORDS ΚΑΙ ΤΟ ROCK ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80

Οι Καναδοί Helix χωρίς να έχουν ποτέ τη μεγάλη επιτυχία, κατάφεραν να γραφτούν στο μεγάλο βιβλίο του rock, χάρις στη συνέπεια τους και χάρις στο άλμπουμ Walkin' the Razor's Edge(1984) που έβγαλε την επιτυχία “Rock you”.

    Οι ρίζες τους βρίσκονται στο 1974 όταν σχηματίστηκαν από τον τότε ντράμερ Bruce Arnold για να πάρουν μέρος σε ένα  battle of the bands στην πόλη Kitchener του Οντάριο. Το αρχικό σχήμα περιλάμβανε 6 μουσικούς(!) οι οποίοι ήταν οι Brian Vollmer τραγούδι, Ron Watson και Rick "Minstrel" Trembley κιθάρες, Don Simmons πλήκτρα, Keith "Bert" Zurbrigg μπάσο, ο οποίος εμφανιζόταν φορώντας πάντα φράκο κι ο ντράμερ Bruce Arnold. Το πρώτο όνομά τους ήταν The Helix Field Band για να καταλήξουν στο σύντομοι και περιεκτικό Helix. Ο δεύτερος κιθαρίστα Trembley αποχωρεί και συνεχίσουν σαν πενταμελές συγκρότημα καταφέρνοντας να συνοδεύσουν τον Del Shannon στην καναδέζικη περιοδεία του. Μετά από κλασικές αλλαγές που γίνονται στη σύνθεση κάθε συγκροτήματος, οι Brian Vollmer τραγούδι, Brent Doerner κιθάρα,P aul Hackman κιθάρα, Keith "Bert" Zurbrigg μπάσο και Brian Doerner ντραμς, ηχογραφούν το πρώτο δίσκο με τίτλο Breaking Loose σε μια ανεξάρτητη καναδέζικη εταιρεία και δεν ακούγεται σαν τα μετέπειτα γνωστά άλμπουμ τους, αλλά είχε στοιχεία funk, rock ακόμα και progressive rock! Και το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο White Lace & Black Leather (1981) κυκλοφόρησε στην ίδια ανεξάρτητη εταιρεία H&S και πέρασε απαρατήρητο. Όμως έχουμε μπει στη δεκαετία του 80 με τη μουσική να αλλάζει και τοhard rock να βγαίνει μπροστά. Έτσι κι οι Helix, υιοθετούν το καινούργιο στυλ μουσικής  κι αλλάζουν μουσικό ύφος. Καταφέρνουν να υπογράψουν στην Capitol Records η οποία στο παρελθόν τους είχε απορρίψει 3 φορές! Το 1983 κυκλοφορούν το άλμπουμ No Rest for the Wicked (Νο189 Αμερική),  με το οποίο κάνουν επανεκκίνηση στην καριέρα τους, προσαρμοζόμενοι στα νέα μουσικά δεδομένα αλλά και στυλίστικα αφού αφήνουν στις ντουλάπες τους τα T-shirts και τα blue jeans, επιλέγοντας δερμάτινα. Το επόμενο άλμπουμ τους ήταν ακόμα καλύτερο και κυκλοφόρησε το 1984 με τίτλο Walkin' the Razor's Edge (Νο 69 Αμερική)που πούλησε στον Καναδά 100.000 αντίτυπα και σε όλο τον κόσμο 400.000  βγάζοντας μια επιτυχία, το "Rock You".



Το άλμπουμ έβγαλε κι άλλη μια επιτυχία, το "Gimme Gimme Good Lovin', παλαιότερη επιτυχία των Crazy Elephant από το 1969. Το κομμάτι ή καλύτερα το video πήρε μεγάλη διάσταση αφού η πρώτη version του ήταν μια παρωδία διαδικασίας της Miss America Pageant όπου την είχαν ονομάσει "Miss Rock Fantasy"και λογοκρίθηκε για το…άσεμνο περιεχόμενό του (σ.σ ωραιότατο). Αυτή τη version του video, μπορείτε να δείτε. Όπως ήταν φυσικό, τοvideo δεν παίχτηκε από το MTV κι έτσι η δισκογραφική εταιρεία «γύρισε» ακόμα ένα , κατάλληλο. Και στα 2 video, παίζει ο Καναδός ηθοποιός Rip Taylor. Μάλιστα με το λογοκριμένο video, δημιουργήθηκε πρόβλημα, γιατί αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα ημίγυμνα κορίτσια ήταν η 16χρονη μετέπειτα porno Traci Lords  η οποία υποδύεται την "Miss Georgia". Για τους σοβαρούς συλλέκτες, αυτή η version του video, διατίθεται και στο dvd, Electric Blue 26. Οι καλές-δισκογραφικές-στιγμές των Helix συνεχίστηκαν με την κυκλοφορία του άλμπουμ Long Way to Heaven(1985,Νο 103 Αμερική) που πήγε στο Νο1 της Σουηδίας! Το άλμπουμ τους, του 1987 με τίτλο Wild in the Streets (Νο 179 Αμερική) περιείχε τη διασκευή τους στο  "Dream On" των Nazareth καθώς και το τραγούδι "She's Too Tough", σύνθεση του τραγουδιστή των Def Leppard,  Joe Elliot. Το 1989 ο ντράμερ Brent Doerner αποχώρησε για να γίνει μέλος των Saga αλλά αργότερα επέστρεψε. Η δεκαετία του 90 τους βρίσκει με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους αλλά και με αρκετές κυκλοφορίες. Τελευταίο studio άλμπουμ τους είναι το Old School (2019).

To 2004,το συγκρότημα έκλεισε 30 χρόνια καριέρας και εκτός από το άλμπουμ Rockin' in My Outer Space, κυκλοφόρησε και 2 συλλογές με τίτλους Never Trust Anyone Over 30 για την Αμερική και Rockin' You For 30 Years για τον Καναδά. Έκτοτε το συγκρότημα κάνει επανασυνδέσης και εμφανίζεται σε φεστιβάλ με συγκροτήματα της εποχής, όπως έκανε το 2009 με το Rocklahoma. Από το 2019 και μετά περιοδεύουν κατά κύριο λόγο στον Καναδά και στην Αμερική. 

TRIVIA
  • To τραγούδι τους "It's Too Late" συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Iron Eagle. Παραδόξως, οι Helix έχουν κι άλλο τραγούδι με τον ίδιο τίτλο που έχει συμπεριληφθεί στο δεύτερο άλμπουμ τους και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
  • Οι Def Leppard διασκεύασαν το "She's Too Tough" και το συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ τους Retro Active.
  • Η συλλογή Over 60 minutes with... (1989), εκτός από τα γνωστότερα τραγούδια τους, περιέχει  ακυκλοφόρητα παλαιότερα τραγούδια τους αλλά και κάποια καινούργια.
 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Walkin’ the Razor's edge (1984)
Long way to Heaven (1985)
Wild in the Streets (1987)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/4/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου