38 SPECIAL “TOUR DEFORCE”: ΜΠΟΤΕΣ, ΣΠΙΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΟΥΜΠΟΙΚΑ ΚΑΠΕΛΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΕΥΚΗ FERRARI TESTAROSSA! ΓΙΝΕΤΑΙ;

Τα coctails ήταν πάντα η αδυναμία μου! Φανερά επηρεασμένος φυσικά και από την ταινία Coctail του 1988 με τον Τομ Κρουζ, πάντα έβρισκα ενδιαφέρον γευστικά τον συνδυασμό διαφορετικών ποτών με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της καλής διάθεσης ιδιαίτερα όταν οι "κυρίες" ήταν το ποθητό αποτέλεσμα μιας βραδινής εξόδου. Ένα "coctail" που πάντα με ενθουσιάζει σε μουσικό επίπεδο είναι οι 38 Special! Μία ιδιαίτερη πρόταση η οποία αναμιγνύει Southern rock με A.O.R. γλυκαντικές ουσίες αφήνοντας μία μελωδική επίγευση στους ακουστικούς πόρους. Ο δίσκος "Tour de Force" του 1983 ακόμα και σήμερα βοηθάει τους μελωδικούς μύστες στο να...... κάνουν κεφάλι!
  Ο έκτος δίσκος των 38 Special ήταν όντως ένα μεγάλο κατόρθωμα όπως λέει και ο τίτλος του αφού κατάφεραν να τελειοποιήσουν την φόρμουλα που έφερνε σε απόλυτη ισορροπία το Southern rock που υποστήριζαν εκ καταβολής, με το A.O.R. που ήταν ο ήχος που εκείνη την εποχή θα τους έδινε το εισιτήριο για την δόξα και το χρήμα. Ο Donnie Van Zant, ο μεσαίος αδελφός του Ronnie Van Zant των Lynyrd Skynyrd είχε φορμάρει την μπάντα από το 1974 μαζί με τον Don Barnes, μοιραζόμενοι τις κιθάρες αλλά και τα lead vocals της μπάντας η οποία έπαιζε Southern rock. Στο παρεάκι τους είχε προστεθεί ο επίσης κιθαρίστας Jeff Carlisi καθώς και ο μπασίστας και πρώην μέλος των Skynyrd, Larry Junstrom. Αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση στους 38 Special ήταν η χρήση δύο drummers, Jack Grondin και Steve Brookins, δίχως να θεωρώ πως ήταν απολύτως απαραίτητο αλλά αυτοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα.. Η ομάδα θα ομορφύνει με τις κυρίες Carol Bristow και Lu Moss που θα παρέχουν τα δεύτερα πιο αιθέρια φωνητικά. Το μαύρο πρόβατο του Southern rock, με την καλή έννοια φυσικά, στον δίσκο του "Tour de force" θα εξέφραζε ακόμα περισσότερο τις συναισθηματικές του ευαισθησίες με τραγούδια πολύ κοντά στο φάσμα των Survivor, μην ξεχνάμε την συνεργασία τους με τον Jim Peterik στο super hit "Rockin' Into The Night " μερικά χρόνια πριν, βάζοντας το εξάσφαιρο πάλι στην θήκη του! Το πρώτο κιόλας λεπτό του δίσκου θα φέρει τον ακροατή πρόσωπο με πρόσωπο με ένα ταξιδιάρικο, mid-tempo, Αμερικάνικου τύπου A.O.R. που έχει τον τίτλο “If I'd been the One”. Η αισθαντική φωνή του Don Barnes θα γίνει το όχημα που θα ταξιδέψει τους 38 Special στα ραδιοκύματα χαρίζοντάς τους με το εν λόγω κομμάτι την πρώτη θέση στο Mainstream Rock Chart (σ.σ. chart που βγαίνει από το airplay των αμερικάνικων σταθμών) και την δέκατη ένατη στο Billboard Hot 100.

  Το “Back where you Belong”, με πιο ανεβασμένη την ταχύτητα, δεν θα απομακρυνθεί και αυτό από την A.O.R. περιοχή, αιτία που θα θεωρηθεί υπεύθυνη για να θα βρεθεί στην θέση Νο 20 ένα χρόνο αργότερα στο Billboard Hot 100. Πολύ όμορφο μελωδικό σόλο και φυσικά κολλητικό ρεφρεν.
  Η ώρα που ο Donnie Van Zant θα πάρει πρωταγωνιστική θέση στο μικρόφωνο φτάνει με το One time for old times. Νοσταλγικό τραγούδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν μπαλάντα, κρατάει έναν Southern rock χαρακτήρα που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το ηχόχρωμα της φωνής του Donnie.
  Ο Don Barnes θα επιστρέψει στο «See me in your Eyes” μαζί με όλο τον ρομαντισμό που χαρακτήρισε την πιο αγαπημένη δεκαετία αφήνοντας την καρδιά και την ψυχή να εκφραστούν μέσα από αυτό το ανεβαστικό τραγούδι. "Old school..." όπως ονομάζεται στις μέρες μας, "...is the only school!" όπως πολλοί από εμάς εξακολουθούμε ακόμα να πιστεύουμε!
   Επιστροφή στο ογδόντα και ας πούμε πως θες να μπεις σε ένα από αυτά τα Αμερικάνικα μπαρ με την τεράστια μπάρα, με το μπιλιάρδο στο κέντρο του μαγαζιού, με τους σκληροτράχηλους τυπάδες και με τις "χυμώδης" παρουσίες και τί πιο φυσικό, γουστάρεις να τσακωθείς με όλο το μαγαζί! Το “Twientieth Century Fox” είναι ένα ιδανικό τραγούδι που μπορεί να ντύσει αυτή σου την προσπάθεια και να σε συνοδέψει μέχρι και την στιγμή που θα φτάσει το ασθενοφόρο για να σε παραλάβει αναίσθητο με το φορείο. Εναλλάξ φωνητικά από Barnes και Van Zant σε ένα τραγούδι με Southern rock 'n' roll ρυθμό, που βρίσκεται στην μέση ακριβώς του δίσκου, στην καρδιά του, δηλώνοντας τις ρίζες της μπάντας.

  Long distance affair, με την φωνή του Don Barnes, είναι το αμέσως επόμενο τραγούδι που θα εναρμονίσει και πάλι τους 38 Special με τις πιο A.O.R. προτιμήσεις των ακροατών ενώ ο Donnie Van Zant με το “I oughta let Go” θα επιμείνει να κρατάει ψηλά την σημαία του Νότου σε ένα Σκοτσέζικο ντους που ποτέ άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι τόσο απολαυστικό και συναρπαστικό.
  Η κομματάρα “One of the lonely ones” διαπραγματεύεται τον ανεκπλήρωτο έρωτα με τον A.O.R. ερμηνευτικό εκπρόσωπο της μπάντας, τον εξαιρετικό Don Barnes. Το κλείσιμο του δίσκου είναι τσαχπίνικο, southern και η τοποθέτηση του Donnie Van Zant σου περνάει την εμπειρία ενός άνδρα που έχει βιώσει πολλάκις τέτοιες καταστάσεις. “Undercover lover”!

  Τελικά ποιά είναι η ταυτότητα των 38 Special; Southern rock με A.O.R. στοιχεία ή A.O.R. με Southern rock χαρακτήρα; Από όποια όψη και αν το δείτε το θέμα δεν θα κάνετε λάθος και φυσικά δεν θα απογοητευτείτε. Μπότες, σπιρούνια και καουμπόικα καπέλα μέσα σε λευκή Ferrari Testarossa.... γίνεται;
Απλό, tour de force!

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
29/4/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Καταπληκτικος δισκος , με φανταστικο εξωφυλο το οποιο το 'καδραρισα ' πριν δεκαετιες . Θυμαμαι ειχα βρει καποια αλμπουμ των 38 στα 'μεταχειρισμενα' με σφραγιδες δισκοπωλειων της Αμερικης ,δεν ξερω αν καποια κυκλοφορησαν ποτε εδω . Δεν μου αρεσει σχεδον τιποτα σε Southern rock , στους 38 special ομως τιποτα δεν με ενοχλησε ποτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή