ROLLING STONES – UNDER MY THUMB: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι Rolling Stones μαζί με τους Beatles & τους Led Zeppelin είναι κατά γενική ομολογία τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη! Πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο τραγούδι του Muddy Waters κι από το ξεκίνημά τους το 1962 έχουν κυκλοφορήσει 30 studio albums, 24 live albums και 120 singles, ενώ οι πωλήσεις τους ξεπερνούν τα 240.000.000 αντίτυπα!!! Το 1989 οι Stones έγιναν μέλη του Rock N Roll Hall Of The Fame.
Τον Απρίλιο του 1966 το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το κλασικό άλμπουμ Aftermath στην βρετανική αγορά και λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες με διαφορετικό track list και διαφορετικό εξώφυλλο.
Όπως όλα τα κομμάτια του δίσκου έτσι και το Under My Thumb είναι σύνθεση των Jagger & Richards και κυκλοφόρησε ως single στις 15 Απριλίου του 1966. Οι στίχοι αναφέρονται στον αγώνα και τελικά επιβολή σεξουαλικής εξουσίας στην γυναίκα. Πηγή έμπνευσης ήταν το μοντέλο και ηθοποιός Chrissie Shrimpton με την οποία ο Jagger διατηρούσε σχέση εκείνη την περίοδο. Οι στίχοι του κομματιού όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο προκάλεσαν την αντίδραση πολλών φεμινιστικών οργανώσεων. Άκρως προκλητικός θεωρήθηκε ο στίχος "The way she talks when she's spoken to down to me" και χαρακτηρισμοί του αδύναμου φύλου ως «κατοικίδιου» (pet), «σιαμαία γάτα» (Siamese Cat) και «ανήσυχο σκυλί» (squirming dog). Ήταν τέτοια η σύγχυση που προκλήθηκε στο φεμινιστικό κίνημα στα τέλη των ‘60s, ώστε η Αμερικανίδα φεμινίστρια ακαδημαϊκός Camille Paglia θεωρεί ότι η θέση που έλαβε δημόσια για το Under My Thumb (το υπερασπίστηκε), ήταν η αιτία διαμάχης με τις εκπροσώπους του ακραίου φεμινιστικού κινήματος.
Πολύ αργότερα ο Jagger θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και απαντώντας σε σχόλια για το σάλο που είχε προκληθεί από φεμινιστικές οργανώσεις θα απαντήσει ότι στην πραγματικότητα αυτός ήταν ο καταπιεσμένος στη σχέση του. Οι στίχοι ήταν αντιστροφή της πραγματικότητας που ζούσε ο Jagger, ο οποίος με τον τρόπο αυτό θέλησε να πάρει το αίμα του πίσω!!!
Το 1995 ο Jagger θα δηλώσει ότι το Under My Thumb δεν είναι ένα αντιφεμινιστικό κομμάτι. Είναι στην πραγματικότητα ένα αστείο κομμάτι, μια καρικατούρα αναφερόμενη σε μια κοπέλα, που ήταν πολύ πιεσμένη.
Μουσικά την παράσταση κλέβουν  τα κρουστά και ειδικότερα η χρήση των maribas από τον τότε δεύτερο κιθαρίστα του γκρουπ Brian Jones. O Jones αν και κιθαρίστας έπαιζε και άλλα μουσικά όργανα όπως πιάνο, melotron, σιτάρ και maribas, προσδίδοντας πάντα ιδιαίτερο χρώμα στις συνθέσεις των Stones. Όπως έχει υποστηρίξει και ο Richards ήταν ένας απίστευτα εφευρετικός καλλιτέχνης. Πιάνο παίζει ο Ian Stewart γνωστός ιδρυτικό μέλος των Stones γνωστός από τις συνεργασίες του με τους Yardbirds και τους Led Zeppelin.


TRIVIA
  • Το single κυκλοφόρησε μόνο σε μη αγγλόφωνες χώρες.
  • Οι Who διασκέυασαν το 1967 το κομμάτι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Jagger & Richards, που συνελήφθησαν στην Αγγλία με κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών. Σε έρευνα  που έγινε στο σπίτι του Richards  βρέθηκε μαριχουάνα και αμφεταμίνες. Τα δύο μέλη του συγκροτήματος έμειναν μία νύχτα στην φυλακή για να βγουν την επόμενη καταβάλλοντας το ποσό της εγγύησης. Η επιχείρηση έγινε κυρίως για λόγους δημοσιότητας, όπως απέδειξαν οι δικηγόροι του συγκροτήματος, αποδεικνύοντας ότι τα αποτελέσματα μιας τόσο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης ήταν τόσο μικρά.
  • Το Under My Thumb ήταν το κομμάτι, που έπαιζαν οι Stones την ώρα ξέσπασε ο καυγάς, στον οποίο έχασε τη ζωή του ο Meredith Hunter, στο περίφημο Altamont Free Concert (06/12/1969), όταν δέχτηκε επίθεση από μέλος των Hells Angels. Οι Hells Angels είχαν αναλάβει την ασφάλεια της συναυλίας!!! Στο documentary film Gimme Shelter αποτυπώνεται το συγκεκριμένο γεγονός! Σε εκείνο το festival είχαν επίσης εμφανιστεί και οι Jefferson Airplane, ο Santana,  και οι Crosby, Stills, Nash & Young.
  • Με το Under My  Thumb το συγκρότημα άνοιγε τις εμφανίσεις του στην παγκόσμια περιοδεία του 1981-82. Συχνά ως και σήμερα το συμπεριλαμβάνουν στο setlist των εμφανίσεών τους.
  • Μια εξαιρετική metal διασκευή έχει γίνει από τους Ministry and Co-Conspirators.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
28/3/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου