NORMAN GREENBAUM -“SPIRIT IN THE SKY” ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΨΥΧΕΛΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Νο1!

Η ψυχεδελική μουσική δεν έχει να επιδείξει πολλά τραγούδια στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων στην Αμερική. Ένα και μοναδικό, το “Spirit in the Sky” του Norman Greenbaum, που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1969 και πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων του Billboard. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ του με τίτλο Spirit in the Sky (No 23 Αμερική) και έγινε η μεγαλύτερη και μοναδική επιτυχία του, σε σημείο ο καλλιτέχνης να θεωρείται One hit Wonder (σ.σ. καλλιτέχνης της μιας μεγάλης και μοναδικής επιτυχίας). Να σημειωθεί ότι δεν χρειάστηκε περισσότερο από 15 λεπτά για να το ολοκληρώσει.
Το παράδοξο στους στίχους του τραγουδιού, που έχουν ένα θρησκευτικό πνεύμα, είναι ότι ο Greenbaum είναι εβραικής καταγωγής ενώ οι στίχοι μιλούν για το Θεό και το …Χριστό. Όπως δήλωσε ο ίδιος, χρησιμοποίησε τη λέξη Jesus και γενικά τις αρχές της χριστιανικής θρησκείας (στίχος που λέει «Never been a sinner I never sinned») για το λόγο ότι η χριστιανική θρησκεία είναι ποιο διαδεδομένη από την εβραίική και το τραγούδι θα γνώριζε μεγαλύτερη επιτυχία! 
“Παρακολουθούσα την τηλεοπτική εκπομπή του country star, Porter Wagoner κι ένα από τα τραγούδια που ακούστηκαν σε εκείνη την εκπομπή του ήταν κι ένα με θρησκευτικό. Μια ημέρα, έπαιξε ένα τραγούδι για έναν ανθρακωρύχο που βρισκόταν στους λόφους, σκάβοντας για χρυσό. Δεν βρισκόταν στην εκκλησία για να προσευχηθεί κι όταν αποφάσισε να πάει στην εκκλησία, βρήκε ένα σημείωμα που έγραφε «ο πάστορας είναι σε διακοπές» και φυσικά δεν εκκλησιάστηκε. Αυτό το τραγούδι με αυτό το θέμα ήταν η αφετηρία για τον Greenbaum να αρχίσει να δουλεύει στίχους για ένα τραγούδι με θρησκευτικό θέμα.  Έως τότε τα θέματα των στίχων που έγραφε ήταν ελαφρά και κανένα με θρησκευτικό θέμα. Το βασικό θέμα των στίχων μιλάει για την ανθρώπινη σκέψη που ψάχνει  για λύτρωση, σκεπτόμενος την πιθανή άφιξή του στην κόλαση" .
That's where you're gonna go when you die/
When you die and they lay you to rest/
You're gonna go to the place that's the best/

TRIVIA
  • Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκες σε τηλεοπτικές σειρές και στις ταινίες Contact και Wayne's World II καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά διαφημιστικά spots.
  • Στην Μ.Βρετανία πήγε στο Νο1 του chart από τον Norman Greenbaum αλλά πήγε κι άλλες 2 φορές, τη δεύτερη από τους Doctor And The Medics το 1986 και την τρίτη το 2003 από τους Gareth Gates And The Kumars.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/3/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου