GREEN MANALISH – FLEETWOOD MAC/JUDAS PRIEST: ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΟΙ JUDAS PRIEST ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ

Οι Fleetwood Mac είναι σίγουρα ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα όλων των εποχών, με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 120.000.000 αντίτυπα!!! Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1967 και στην μακρά θητεία του είχε στις τάξεις του τεράστιους μουσικούς μεταξύ των οποίων και τον Peter Green, έναν από τους επιδραστικότερους κιθαρίστες του blues. O Green υπήρξε ιδρυτικό μέλος του γκρουπ, από το οποίο και αποχώρησε το 1970 και το The Green Manalishi (with The Two Prong Crown) ήταν το τελευταίο τραγούδι, που συνέθεσε πριν αποχωρήσει από την μπάντα. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συνθέσεις στην ιστορία του blues / rock ήχου, αν και χρειάστηκε να το διασκευάσουν οι Priest για να γίνει ευρέως γνωστό!
Πρόκειται για την περίοδο που ο Green έκανε συστηματική χρήση LSD και είχε αρχίσει να απομακρύνεται από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Και ενώ έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του τίτλου (κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι πρόκειται για ένα είδος LSD ή ότι προανήγγειλε την αποχώρησή του – εκδοχή με την οποία διαφώνησαν τα υπόλοιπα μέλη), ο ίδιος ο Green έχει δηλώσει πως αναφέρεται στα χρήματα τα οποία και θεωρεί όργανο του διαβόλου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο εκνευρισμός του μετά την άρνηση των υπολοίπων μελών να μοιράζονται τα κέρδη τους.

Ο συνθέτης του κομματιού εμπνεύστηκε το κομμάτι από έναν εφιάλτη, που είχε όντας υπό την επίρροια του LSD! Είδε ότι τον επισκέφθηκε ένας τεράστιος πράσινος σκύλος, που γαύγιζε προς αυτόν. Το σκυλί ήταν αδέσποτο και ο Green το έψαχνε, ενώ συνειδητοποίησε ότι ήταν ο ίδιος νεκρός και προσπαθούσε να επιστρέψει στο σώμα του (τί σου κάνουν τα παραισθησιογόνα)! Ο σκύλος, που είχε το χρώμα του δολαρίου, αντιπροσώπευε το χρήμα. Όταν ξύπνησε ξεκίνησε να συνθέτει το κομμάτι, ενώ οι στίχοι γράφτηκαν την επόμενη μέρα κατά την διάρκεια ενός περιπάτου στο Richmond Park στο Λονδίνο.
Ο Green εξέλαβε τον εφιάλτη αυτόν ως μήνυμα γιατί λόγω των χρημάτων που έβγαζε είχε αρχίσει να «ξεφεύγει» θεωρώντας τον εαυτό του ως κάτι ιδιαίτερο και όχι ως έναν απλό μουσικό! Έτσι βρήκε τρόπο να απαλλαγεί από όλα αυτά δωρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του στον φιλανθρωπικό οργανισμό War On Want, έναν οργανισμό που δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Αφρική παρέχοντας βοήθεια στα αναπτυσσόμενα κράτη.
Ο τεράστιος παραγωγός Martin Birch έχει δηλώσει ότι ο Green κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος, επειδή δεν μπορούσε να αναπαραγάγει τον ήχο που ήθελε, για να λάβει την διαβεβαίωση από τον έτερο κιθαρίστα Danny Kirwan, ότι θα μείνουν στο studio μέχρι να βγάλουν τον επιθυμητό ήχο.
Αν και η όλη διαδικασία σύνθεσης και κυρίως ηχογράφησης ήταν εξαντλητική για τον Green, ο ίδιος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα θεωρώντας ότι το κομμάτι θα ανέβει στην πρώτη θέση των charts.

Παρότι ο Jeremy Spencer (ο έτερος κιθαρίστας του γκρουπ) εμφανίζεται στο εξώφυλλο του single, δεν παίζει στο κομμάτι! Σύμφωνα με μια συνέντευξη, που ο Spencer έδωσε στο BBC σε ένα αφιέρωμα για τον Green, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος απουσίαζε κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων – ήταν παρόν μόνο όταν ο Green έκανε τα φωνητικά – κραυγές με τα οποία κλείνει το κομμάτι!!!
Το κομμάτι έγινε επίσης γνωστό και από την εξαιρετική διασκευή των Judas Priest. Η διασκευή περιλαμβάνεται στο άλμπουμ Hell Bent For Leather (1979), την αμερικάνικη έκδοση του Killing Machine. Η διασκευή θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως αργότερα, τον ίδιο χρόνο με την κυκλοφορία του live album Unleashed in the East με σήμα κατατεθέν την δισολία των Tipton & Downing και την εξωπραγματική φωνή του Halford στην τελική μελωδία του κομματιού.

TRIVIA
  •  Το The Green Manalishi κυκλοφόρησε ως single στις 15 Μαΐου του 1970 φτάνοντας στο top 10 των Βρετανικών charts, όπου και παρέμεινε για 4 εβδομάδες.
  •  Στην δεύτερη πλευρά του single υπήρχε το instrumental "World In Harmony", σύνθεση των Green & Kirwan.
  •  Οι Fleetwoood Mac (και φυσικά ο Peter Green) έγιναν δεκτοί στο Rock and Roll Hall of Fame το 1998.
  •  Πέραν της επίσης κλασικής διασκευής από τους Judas Priest, το Green Manalishi έχει διασκευαστεί μεταξύ άλλων και από τους Corrosion Of Conformity (1983), τον Arthur Brown (1997) και τους Therion (2002).
  •  Ο Peter Green εμφανίστηκε στην χώρα μας την 9 Μαΐου του 1997 στο ιστορικό Ρόδον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
14/3/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου