W.A.S.P. - LIVE IN THE RAW (1987) ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ!

Έχοντας κυκλοφορήσει 3 πετυχημένα studio άλμπουμ κι έχοντας περιοδεύσει πολλές φορές στην Αμερική, οι W.A.S.P. επέλεξαν την πλέον κατάλληλη στιγμή να κυκλοφορήσουν το πρώτο live άλμπουμ τους (σε σύνολο 4). Το Live...In the Raw (1987) βρίσκει το συγκρότημα στην πιο καλή συνθετική εποχή τους, με τα τραγούδια τους να είναι ύμνοι. Εξ άλλου, η ωριμότητα προϋπήρχε στο συγκρότημα των Blackie Lawless και Chris Holmes, μια ωριμότητα που γίνεται αμέσως αισθητή με την πρώτη ακρόαση αυτού του άλμπουμ. Με σύνθεση Blackie Lawless (τραγούδι, κιθάρα), Chris Holmes (κιθάρα), Steve Riley (ντραμς) και Johnny Rod (μπάσο), το Live...In the Raw (Νο 77 Αμερική, Νο 23 Μ.Βρετανία)  ξεκινάει με το "Inside the Electric Circus"  που ναι μεν είναι ένα καλό τραγούδι τους, αλλά…ωχριά σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Η συνέχεια είναι καταιγιστική. Δυναμίτες, ένας κι ένας: "I Don't Need No Doctor", "L.O.V.E. Machine", "Wild Child","9.5.-N.A.S.T.Y.", "Sleeping (In the Fire)" όλα το ένα καλύτερο από το άλλο, όλα σε πολύ καλές εκτελέσεις που δεν ξεφεύγουν με κουραστικά σόλο και πλατιάσματα άνευ λόγου. Δυνατά, μελωδικά, όπως πρέπει. Θα μείνω στην εμπνευσμένη διασκευή της σύνθεσης των Jo Armstead, Nick Ashford και Valerie Simpson, "I Don't Need No Doctor", μεγάλη R&B επιτυχία από τον Nick Ashford το 1966! Το τραγούδι είναι από τα ωραιότερα R&B τραγούδια και ένα από τα πλέον αγαπημένα του γράφοντος. Για την ιστορία, το διασκεύασαν οι Ray Charles, New Riders of the Purple Sage (σ.σ. country συγκρότημα), Sonic (garage συγκρότημα), Styx, Chocolate Watchband (ψυχεδελικό συγκρότημα), Humble Pie κ.α. Νομίζω ότι η εκτέλεση των W.A.S.P.,πέραν της πρώτης του Nick Ashford είναι η καλύτερη!

Και συνεχίζουμε με το «The Manimal" που μπορεί να γράφτηκε ειδικά για αυτό το live (σ.σ. ήταν ακυκλοφόρητο) αλλά δεν λέει πολλά πράγματα, σε αντίθεση με το θεϊκό "I Wanna Be Somebody" που επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει ότι όσα χρόνια και να περάσουμε, πάντα μερικά τραγούδια θα κρατούν την ομορφιά τους! Το "Harder Faster" είναι κι αυτό καινούργιο και γράφτηκε ειδικά για την PMRC που κατεδίωξε συγκροτήματα σαν τους W.A.S. P και σίγουρα είναι καλύτερο από το The Manimal", αλλά έως εκεί. Ακολουθεί το "Blind in Texas" (σ.σ. δηλαδή τι θέλετε τώρα να γράψω; ότι είναι καλό; Τέλειο είναι!) για να κλείσει με τη studio εκτέλεση του"Scream Until You Like It" που γράφτηκε για την ταινία Ghoulies II.
Καλό live, από τα καλύτερα εκείνης της εποχής, που μεταφέρει το πνεύμα των επιτυχιών του συγκροτήματος αλλά και τους «συλλαμβάνει» στην καλύτερη περίοδό τους. Η σημερινή ακρόαση του Live…in the Raw, μου έφερε μνήμες από την πρώτη συναυλία των W.A.S.P. με όλη τη λαχτάρα και τη διάθεση που είχα όταν τους παρακολούθησα το 2004 στο Rockwave μαζί με Dark Tranquillity, Firewind (σ.σ τους έβλεπα για πρώτη φορά), Soulfly και Gamma Ray.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα, το 1989 κυκλοφόρησαν ακόμα ένα καλό studio άλμπουμ το The Headless Children, ενώ το επόμενο live άλμπουμ τους ήταν το  Double Live Assassins (1998)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Υ.Γ. Όσα χρόνια και να περάσουν το  "Sleeping (In the Fire)" θα είναι το αγαπημένο μου τραγούδι τους.
16/2/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου