ULI JON ROTH/JACK BRUCE/UFO-LIVE AT CASTLE DONINGTON(2001): LEGENDS OF ROCK LIVE

Ο Uli Jon Roth είναι αναμφίβολα ένας από τους λίγους θρύλους της κιθάρας. Στην συνείδηση των περισσοτέρων έχει μείνει ως ο lead κιθαρίστας της πρώτης hard rock περιόδου των Scorpions. O Roth όμως είναι πολύ περισσότερα. Μετά την αποχώρησή του από τους Σκορπιούς θα πραγματοποιήσει μια εξαιρετική solo καριέρα  με επιρροές από Hendrix ως και κλασικούς συνθέτες. Το απίστευτο μουσικό εύρος συνδέθηκε με συνεργασίες του Roth με επίσης τεράστιους μουσικούς, όπως  Michael Schenker, Rudolf Schenker, Klaus Meine, Clive Bunker, Joe Satriani, ενώ έχει υπάρξει βασική επιρροή για κιθαρίστες όπως Marty Friedman, Yngwie Malmsteen, Kirk Hammett κ.α.
Όλα ξεκίνησαν όταν ζητήθηκε από τους διοργανωτές να κάνει μια live εμφάνιση στο Rock & Blues Festival to 2001 στο κάστρο του Donington. Ο Roth προκειμένου να κάνει αυτή την εμφάνισή του αξέχαστη αποφάσισε να καλέσει κάποιους από τους διάσημους και πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ φίλους του. Εμφανίζονται στην σκηνή μαζί του τα μέλη των UFO Phil Mogg, Michael Schenker και Pete Way, ο τεράστιος Jack Bruce (Cream), o Barry Sparks (Dokken, MSG, Ted Nungent, Malmsteen κ.α.), Clive Bunker (Jethro Tull) και Don Airey (Deep Purple, Rainbow, Ozzy κ.α). Με τέτοιους καλεσμένους οι προσδοκίες του κάθε ακροατή είναι στο ζενίθ και ο Uli δεν θα μας απογοητεύσει!
Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει η ιδέα για το project ήταν η προσπάθειά του να αποδώσει με σύγχρονο τρόπο all time classics της rock, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η ψυχή των τραγουδιών αυτών. Το ίδιο εγχείρημα είχε προηγουμένως επιχειρήσει και με την κλασική μουσική καταφέρνοντας να μεταδώσει την μαγεία της κλασικής μουσικής,  όπως ελάχιστοι έχουν καταφέρει. Ο ίδιος εξάλλου αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την μουσική βιομηχανία των 80s, που έδινε μεγάλη σημασία στην εμφάνιση του καλλιτέχνη και μικρότερη στην μουσική και το ταλέντο, ούτε έδειξε ενδιαφέρον για την παραγωγή «εύκολης μουσικής για τις μάζες».

Έτσι λοιπόν στις 23 Ιουνίου του 2001 ο Roth θα εμφανιστεί μπροστά σε περίπου 17.000 fans του, στο χώρο διεξαγωγής του πασίγνωστου festival Monsters Of Rock. Η αρχή θα γίνει με τα Sky Overtune και Aranjuez, όπου ο Roth ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του μεταφέροντας την μαγεία της κλασικής μουσικής όπως μόνο αυτός ξέρει …Kαι μετά ξεκινάει το party! Στην σκηνή ανεβαίνουν οι UFO για να παίξουν μαζί του τα κλασικά Let it Roll και Rock Bottom. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι συνυπάρχουν δύο από τους επιδραστικότερους κιθαρίστες της μουσικής μας. Την αποχώρηση των UFO ακολουθεί η άνοδος του θεού Jack Bruce στην σκηνή, που μαζί με τον Roth θα μας χαρίσουν τα Sunshine Of Your Love και White Room από την περίοδο των Cream. Είναι περιττό κάθε σχόλιο για τα κομμάτια ή την απόδοση των μουσικών που μοιράζονται την σκηνή με τον Roth! Το πρώτο μέρος θα κλείσει με τον Roth να αποτείνει φόρο τιμής στο μεγάλο μουσικό του ίνδαλμα, τον Jimmy Hendrix διασκευάζοντας τα All Along The Watchtower και Little Wing!

Η συνέχεια θα δοθεί με το υπέροχο instrumental Trail In The Wind για να ακολουθήσει το Midnight Train, με τα μέλη των UFO να αποδίδουν εξαιρετικά και σε αυτό το κομμάτι! Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που ο Uli «δένει» την κλασική άκρως συναισθηματική μουσική με διαχρονικούς ύμνους της κλασικής rock μουσικής, τους οποίους, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, προσεγγίζει με έναν πιο σύγχρονο τρόπο, σεβόμενος ωστόσο το παρελθόν. Σε αυτό βέβαια συνεισφέρουν τα μέγιστα και όσοι τον πλαισιώνουν ετούτη τη βραδιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα The King Returns, Spoonful (απίστευτη bluesy εκτέλεση) και το Doctor Doctor! Η εκπληκτική αυτή εμφάνιση θα τελειώσει με το δεκάλεπτο Fireworks Jam, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα με τον Roth να λέει ότι θα τζαμάρουν για 2 περίπου λεπτά μέχρι να ξεκινήσει το show των πυροτεχνημάτων που συνόδευε το κλείσιμο της εμφάνισης(το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν αυστηρά καθορισμένο)! Ευτυχώς ο Uli και ο Jack είχαν κέφια και το τράβηξαν λίγο περισσότερο!
Πρόκειται για μια πραγματικά μνημειώδη εμφάνιση! Δεν πιστεύω πως υπάρχει οπαδός της κλασικής rock μουσικής που ακούγοντας αυτό το live δεν θα ήθελε να βρίσκεται εκεί! Το live είναι αυτό που λέει ο τίτλος του: Legends Of Rock Live!!!l

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
23/2/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου