ΟΙ STARZ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ STARS!

Το καλοκαίρι του 1986 έχω αγοράσει τη συλλογή της EMI, Metal to Metal, με 10 τραγούδια  που είχε επιλέξει ο Γιάννης Κουτουβός: Blind in Texas-W.A.S.P., Painted Lover–Alcatrazz, Lead me on-Spirfire, Trans Am–Sammy Hagar, Here we are-Fargo και οι παντελώς άγνωστοι Starz με το τραγούδι Johnny All Alone που μου τράβηξαν την προσοχή αλλά σε μια εποχή που η πληροφόρηση ήταν περιορισμένη δεν βρήκα κανένα στοιχείο για αυτούς, παρά μόνο από τον Γιάννη, που μου είπε ότι το κομμάτι προερχόταν από το άλμπουμ τους Attention Shoppers!(1978) το οποίο δεν θα κυκλοφορούσε στην Ελλάδα. 30 χρόνια και πλέον, το  βρήκα στο Ζαχαρία στο Μοναστηράκι και το αγόρασα αμέσως.  Έτσι ανακάλυψα τους Starz, ένα αμερικάνικο συγκρότημα από το New Jersey που έπαιζε ένα pop rock ύφος που εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο να κάνει επιτυχία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rockmachine.gr ασχολείται με τους Starz. Ήταν Μάρτιος του μακρινού 2015 όταν τους αφιερώσαμε μια μικρή αναφορά, και να που τώρα έρχεται να μας απασχολήσει για δεύτερη φορά, τώρα όμως με πιο μεγάλο κι ουσιαστικό κείμενο. Η αλήθεια είναι ότι το αμερικάνικο συγκρότημα ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει μια επιτυχία και να μείνει στην ιστορία, αν και είχε τις ευκαιρίες.  Με κοινό manager με τους Kiss, τον Bill Aucoin, τους βρίσκουμε να ξεκινούν την καριέρα τους από το New Jersey σαν pop συγκρότημα με το όνομα Looking Glass όπου το 1972 είχαν μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι “Brandy’ (No1 Αμερική).Εκτός όμως από το “Brandy” (No.1), οι Looking Glass ανέβασαν ένα ακόμη κομμάτι στα σαράντα πρώτα (Νο. 33) στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον τίτλο "Jimmy Loves Mary-Anne",

το οποίο διασκεύασε η Jossie Cotton το 1984 (Νο. 82) σε πιο δυνατό ρυθμό. Στην συγκεκριμένη ηχογράφηση τα μέρη της κιθάρας έπαιξε ο Lindsey Buckingham (Fleetwood Mac).. Παρ όλη τη μεγάλη επιτυχία, οι Looking Glass άλλαξαν το όνομά στους σε Fallen Angels και λίγο αργότερα σε Starz για να τους πλησιάσει ο Bill Aucoin και να αναλάβει manager τους και να τους κλείσει συμβόλαιο με την Capitol.  Έτσι τον Αύγουστο του 1976 με παραγωγό τον Jack Douglas των Aerosmith και με σύνθεση  Michael Lee Smith τραγούδι, Richie Ranno κιθάρα(πρώην μέλος των Stories), Breandan Harkin κιθάρα και οι δυο από τους Looking Glass, o μπασίστας  Pieter  Sweral κι ο ντράμερ Jeff Grob, κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (Νο 123 Αμερική).  Το Starz πέρασε μάλλον απαρατήρητο για να κυκλοφορήσουν τον αμέσως επόμενο χρόνο το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Violation (No 89 Αμερική) που τα πήγε καλύτερα κι έβγαλε μια επιτυχία στους μικρούς δίσκους, το “Cherry Baby” (No 33 Αμερική). Όμως και πάλι, οι Starz δεν τα είχαν καταφέρει όσο καλά ήθελαν.

 Ακολούθησαν άλλα δύο άλμπουμ, τα Attention Shoppers και Coliseum Rock, και τα δύο το 1978 για να διαλυθούν. Έκτοτε το συγκρότημα  επανασυνδέθηκε αρκετές φορές αλλά πάντα για λίγο. Εξ άλλου η εμπορική α[αποτυχία τους δεν συνιστούσε μακροχρόνια επανασύνδεση. ‘Ισως οι Starz δεν ήταν τόσο rock όσο έπρεπε, ίσως γιατί το μείγμα pop-rock να μην ήταν το πετυχημένο, τόσο για το ραδιόφωνο, όσο και για τους fans. To αξιοπερίεργο είναι προσωπικότητες όπως οι Jon Bon Jovi, Nikki Sixx και Tom Keifer τους αναφέρουν σαν βασικούς επηρεασμούς τους! Αλλά και περιοδικά όπως το Kerrang ή το Classic Rock, δεν χάνουν ευκαιρία να τους εξυμνούν(!) αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά.

Ο μπασίστας Pieter Sewel πέθανε το 1990 προσβεβλημέ3νος από τον ιό του AIDS , ενώ το 2019 εμφανίστηκαν  support στην περιοδεία των Angel.
TRIVIA
O Paul Stanley των Kiss έχει δηλώσει ότι το τραγούδι τους “ Hard luck Woman” είναι επηρεασμένο από το“Brandy’!


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Attention Shoppers (1978)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
24/2/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου