Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ SCHOOL'S OUT ΤΩΝ ALICE COOPER

Το καλοκαίρι του 1972, κυκλοφόρησε το άλμπουμ των Alice Cooper, School's Out που περιείχε τη μεγάλη ομότιτλη επιτυχία με την οποία τους (τον) μάθαμε όλοι. Ακόμα κι από τον ελληνικό περιοδικό κι  ημερήσιο Τύπο, η προβολή που πήρε κυρίως ο Alice Cooper ήταν πολύ μεγάλη, λόγω του φιδιού με το οποίο φωτογραφιζόταν αλλά και του μακιγιάρισμά του. Όλοι ακούγαμε και χορεύαμε το School’s Out, κανείς όμως δεν πρόσεξε το εξώφυλλο του δίσκου που ήταν από τα καλύτερα rock εξώφυλλα όλων των εποχών!  Το σχεδιασμό του ανάλαβε ο Craig Braun που είχε αποκτήσει τη φήμη ότι σχεδίαζε εξώφυλλα, πολύ διαφορετικά από τα συνηθισμένα. H ιδέα του βασίστηκε στους στίχους του ομότιτλου τραγουδιού που μιλούν για σχολεία, καλοκαίρι, κλείσιμο σχολείων κι έτσι έχοντας δει ένα θρανίο σε κάποιο studio σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει στο εξώφυλλο. Τότε τα θρανία δεν είχαν φορμάικα αλλά σκέτο ξύλο κι έτσι μπορούσες να το σκαλίσεις, ζωγραφίσεις ακόμα και να το χαράξεις με τις ακτίνες του ήλιου, χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό (σ.σ. το έσω κάνει εγώ στο Η Γυμνάσιο Αρρένων στην Πλτ. Κολιάτσου).
Όταν τον προσέγγισε ο manager των Alice Cooper, η εταιρεία του Sound Packaging Corporation είχε ήδη κάνει το packaging του άλμπουμ των Rolling Stones, Sticky Fingers κι είχε αποκτήσει ένα καλό όνομα στην αγορά. Άκουσε το τραγούδι και άρχισε να δουλεύει στο μυαλό του την ιδέα του θρανίου που όμως ήταν πεντακάθαρο. Έτσι αυτός και οι συνεργάτες του αρχίσαν να γράφουν και να ζωγραφίζουν επάνω του(!) και φυσικά ανέλαβαν να το λερώσουν. Τα θρανία δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για να γράφουν οι μαθητές αλλά και σαν μικρός χώρος φύλαξης, αφού η επιφάνεια του σηκωνόταν και από κάτω υπήρχε χώρος για να βάλουν τετράδια και βιβλία. Έτσι ο manager των Alice Cooper πρότεινε την ιδέα το εξώφυλλο να είναι κοπτικό και να ανοίγει όπως το θρανίο! Τότε ο Braun είχε και άλλη μια ιδέα. Κάθε  άλμπουμ να συνοδεύεται κι από ένα γυναικείο εσώρουχο(!) το οποίο αργότερα για τεχνικούς λόγους έγινε χάρτινο. Η εταιρεία του βρήκε ένα προμηθευτή στο Λονδίνο που του έδωσε 500.000  εσώρουχα τα οποία θα συνόδευαν την αγορά του δίσκου.

 Επειδή όμως το τραγούδι έγινε επιτυχία, οι προπαραγγελίες για το άλμπουμ είχαν ξεπεράσει το 1.500.000 και φυσικά χρειάστηκαν περισσότερα εσώρουχα!  Το πρόβλημα με τις κυλότες ξεκινά αμέσως τώρα, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους ήλθε στη Νέα Υόρκη αεροπορικά και μια μικρότερη ποσότητα με πλοίο. Το πλοίο έφθασε στη Φιλαδέλφεια όπου οι τελωνειακές αρχές του έβαλαν δασμό, θεωρώντας το ρούχο(!)  ενώ υπήρχε όρος ο ρουχισμός να μην είναι εύφλεκτος. Κι όταν κατάφεραν να πείσουν τους τελωνειακούς ότι πρόκειται για promotion υλικό, το πρόβλημα του εύφλεκτου υλικού ήταν αξεπέραστο. Κι ενώ οι συζητήσεις δεν είχαν τελειωμό, ο δίσκος ήταν έτοιμος να κυκλοφορήσει και η δισκογραφική εταιρεία βλέποντας το αδιέξοδο, βρήκε στο Μεξικό έναν άλλο προμηθευτή που μπορούσε να παράξει την ίδια ποσότητα και να την περάσει από το τελωνείο χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις! Έτσι ο Braun κινδύνευε να μείνει με μια πληρωμένη ποσότητα γυναικείων εσωρούχων που δεν θα ήξερε τι να την κάνει! Για καλή του τύχη, το άλμπουμ πούλαγε διαρκώς (μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει στην Αμερική τα 3.000.000 αντίτυπα) και οι…κυλότες ήταν χρήσιμες! Τελικά τις πέρασε από το τελωνείο κι όπως λέει ο ίδιος, αν δεν τις αγόραζε η Warner όπως είχε συνεννοηθεί, θα νοίκιαζε ένα ελικόπτερο και θα τις πέταγε πάνω στα γραφεία τους! 
Το αρχικό σχέδιο του θρανίου που έδειξε ο Braun στον manage, βρίσκεται στο Hard Rock Cafe του Las Vegas.
Αυτό είναι το αρχικό εξώφυλλο που σηκωνόταν η μπροστινή επιφάνεια και μέσα υπήρχε ο δίσκος με την κυλότα

 TRIVIA
Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, η ιδέα του Braun δεν ήταν πρωτότυπη, αφού το 2 σχεδόν χρόνια πριν το βρετανικό συγκρότημα των Hotlegs είχε κυκλοφορήσει ένα (σχεδόν) ίδιο εξώφυλλο για το άλμπουμ του Thinks: School Stinks.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/2/20
Υ.Γ.
Ο πληθυντικός των και όχι του Alice Cooper, γίνεται επειδή η αναφορά είναι προς το συγκρότημα. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Muscle of  Love το 1973, ο τραγουδιστής Alice Cooper κράτησε το όνομα και συνέχισε την καριερά του. 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Σωστά και ωραία όλα αυτά Άλεξ . Πες μας αν θα τεθεί φέτος Ελλάδα γιατί μας έχουν τεντώσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή