KINGDOM COME (TOY LENNY WOLF): ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΡΩΤΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΝΗ!!!

Αρωτιέμαι αν οι Kingdom Come είναι περισσότερο γνωστοί για τα πρώτα 2 πολύ καλά άλμπουμ τους ή για την ομοιότητα της φωνής του Lenny Wolf με αυτή του Robert Plant; Φοβάμαι το δεύτερο αν και προσωπικά τα πρώτα 2 άλμπουμ τους τα θεωρώ πολύ καλά όπως και το "Live & Unplugged"(1996).
H ιστορία τους ξεκινάει από τη στιγμή που ο Γερμανικής καταγωγής τραγουδιστής του συγκροτήματος, Lenny Wolf (κανονικό όνομα Frank Wöllschlager) έφυγε από τους Stone Fury και με τη βοήθεια των Danny Stag και Rick Steier κιθάρες, James Kottak (μετέπειτα στους Scorpions) ντραμς και Johnny B. Frankστο μπάσο και στα πλήκτρα, σχηματίζει τους Kingdom Come. Το 1988, μέσα σε μια εποχή που το hard, μελωδικό rock κερδίζει συνέχεια οπαδούς, με τη βοήθεια του παραγωγού Bob Rock ηχογραφούν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους(Νο 12 Αμερική), που έβγαλε τραγούδια σαν τα "Get It On"(Νο 59 Αμερική, Νο75 Μ.Βρετανία), "Loving You" και “What love can Be”(Νο78 Μ.Βρετανία). Το "Get It On" είναι αυτό που τους καθιερώνει και το άλμπουμ ξεπερνά το 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική. Την επιτυχία του, ακολουθούν 2 μεγάλες και πολύ σημαντικές περιοδείες, η πρώτη ήταν η Monsters of Rock Tour 1988 με τους Dokken, Scorpions, Metallica και Van Halen για να ακολουθήσει η περιοδεία του "Savage Amusement" των Scorpions, που ήταν support.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1989 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο In Your Face που έβγαλε την επιτυχία "Do You Like It" που δυνάμωσε τις φωνές που έλεγαν ότι ο Lenny Wolf ακούγεται σαν Robert Plant, κάτι που ο ίδιος επίμονα αρνείται. Πάντως κατακρίθηκε πολύ έντονα τόσο ο Wolf όσο και ο Coverdale, και μάλιστα ο Gary Moore στο άλμπουμ του After the War (1989) έχει συμπεριλάβει το τραγούδι "Led Clones όπου τραγουδάει ο Ozzy Osbourne. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος ερμηνείας τους, οι ανάσες του, αλλά και η φωνή του είναι όσο πιο Plant… γίνεται να ακουστεί
You've stolen from the houses of the holy/
You've rolled into the kingdom of the sain
I heard you on the radio/
I saw those crummy videos.
I don't think I can take no more.
(Led Clones)


Παρ’ όλη την επιτυχία του συγκροτήματος, οι μεταξύ τους διαφωνίες τους οδηγούν στη διάλυση το 1989, σε μια εποχή που ακόμα αυτό το είδος γνώριζε μεγάλη επιτυχία. Ο Wolf το 1990 επαναφέρει στην επικαιρότητα το συγκρότημα με διαφορετική σύνθεση και κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους Hands of Time (1991), στα χνάρια του προηγούμενου. Παρ’ όλο που το άλμπουμ μάλλον πέρασε και δεν άγγιξε, έβγαλε ένα πολύ καλό τραγούδι, το "I've Been Trying", ενώ τα μέλη τους δεν φαίνεται να είναι πλέον μόνιμα πλην του Wolf. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Hands of Time παίζουν 3 διαφορετικοί κιθαρίστες με πιο γνωστό τον Blues Saraceno που έχει παίξει με τους Poison. Ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ με τελευταίο το Outlier(2013), ενώ να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο Too(2000) όπου τύμπανα έπαιζε ο Mark Cross.

Το συγκρότημα διαλύθηκε και επανασυστάθηκε πολλές φορές, με πάντα τον Lenny Wolf σαν κεντρικό πρόσωπο. Τον Αύγουστο του 2016 ο Wolf δήλωσε ότι το συγκρότημα ανήκει οριστικά στο παρελθόν, αλλά τον καλοκαίρι του 2018, τα αρχικά μέλη τους επαννενώθηκαν χωρίς τον Wolf για μια περιοδεία, για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους. Τη θέση του πήρε ο Keith St John, iπου έχει παίξει με τους Lynch Mob, The Neal Schon Band, Tracii Guns’ L.A. Guns, Quiet Riot, Manny Charlton's Nazareth ακόμα και με τους Sweet.
TRIVIA
  • To In Your Face πούλησε στην Αμερική μόνο 486.000 δίσκους, 14.000 λιγότερα από το μισό εκατομμύριο που χρειάζεται ένας δίσκος για να γίνει χρυσός!
  • Από αυτό το άλμπουμ , έβγαλαν 2 singles, τα «Do You Like It" (Νo. 73 Μ.Βρετανία) και "Overrated" (Νo. 85 Μ.Βρετανία).Είχαν τυπώσει και ένα τρίτο , το "Stargazer" που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
  • O Danny Stag, το 1992, σχημάτισε τους Royal Jelly μαζί με τον πρώην τραγουδιστή των Foreigner, Johnny Edwards (τραγουδάει μόνο στο άλμπουμ Unusual Heat(1991), τον πρώην ντράμερ των Krokus Jeff Klaven και τον μπασίστα David Seaton.
  • Υπάρχει κι αγγλικό συγκρότημα με το όνομα Kingdom Come από τη δεκαετία του 60 που έγιναν γνωστοί χάρη στη συμμετοχή του Arthur Brown. Διαβάστε εδώ την ιστορία τους 
  •  
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Kingdom Come (1988)
In your Face (1989)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/2/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου