ROLLING STONES – LOVE YOU LIVE (1977)

Το Love You Live (1977, Νο 3 Μ.Βρετανία, Νο 5 Αμερική) είναι το τρίτο Live άλμπουμ των Rolling Stones και οι βασικοί λόγοι που το επέλεξα απ όλα τα live του συγκροτήματος είναι ότι έχει ένα πολύ δυνατό track list με πολλές επιτυχίες, 4 κλασικά blues, R&B από εμφάνισή τους στο Τορόντο και τέλος μεταφέρει στο μυαλό του ακροατή, την ατμόσφαιρα της συναυλίας, σε μια εποχή που η κινηματογράφηση και παράλληλη κυκλοφορία σε βιντεοσκασέτα και dvd ήταν …όνειρο. Διπλό, χορταστικό με το συγκρότημα σε πολύ καλή φόρμα, οι ηχογραφήσεις του Love you Live προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από το Παρίσι, ενώ υπάρχουν ηχογραφήσεις από το Λος Άντζελες, Τορόντο και Λονδίνο.
Εντυπωσιακή εισαγωγή με την άγνωστη τότε, στη χώρα μας σύνθεση του Αμερικάνου Aaron Copland, Fanfare for the Common Man που ο γράφων την έμαθε λίγους μήνες νωρίτερα, από τους Emerson Lake and Palmer και την καταπληκτική διασκευή τους στο Works Vol 1. Το Love You Live ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της 1975-1976 tour, ενώ τα "Mannish Boy", "Crackin' Up", "Little Red Rooster"και"Around and Around" προέρχονται από τις 2 συναυλίες που έδωσαν στο El Mocambo Club του Τορόντο στις 4 και 5 Μαρτίου 1977. Σε εκείνες τις 2 εμφανίσεις, έπαιξαν μόνο κλασικά blues και διασκευές R&B, θυμούμενοι τα παιδικά τους χρόνια! Μάλιστα, παρ’ ολίγο να μην έπαιζαν καθώς ο Keith Richards κατάφερε να έλθει την τελευταία στιγμή, αφού λίγο πριν η καναδική αστυνομία είχε συλλάβει τη σύντροφό του Anita Pallenberg για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στο δωμάτιο της στο ξενοδοχείο. Παρ‘ όλη  την αναστάτωση που παρ όλιγο να τινάξει στον αέρα τις 2 εμφανίσεις τους, οι συναυλίες πήγαν πολύ καλά αν και στο δίσκο έχουν γίνει πολλά overdubbeds στα κιθαριστικά μέρη των Richards και Ronnie Wood, ενώ η φυσαρμόνικα που παίζει ο Jagger στο "Mannish Boy" προστέθηκε στο studio, με μόνο τραγούδι που παρουσιάστηκε ανέγγιχτο στο άλμπουμ να είναι το "Around and Around". Τη συναυλία στο El Mocambo άνοιξαν οι April Wine.
Μεγάλο μέρος από εκείνη την εμφάνιση των April Wine κυκλοφόρησε στο άλμπουμ Live at the El Mocambo!

 Όπως πρέπει σε κάθε Live έτσι και σε αυτό έχουμε μια παρέλαση κλασικών επιτυχιών τους όπως τα «Tumbling Dice», “Brown Sugar”, “It’s only Rock’n’Roll”, «Jumping Jack Flash», το funky «Hot Stuff», το ράθυμο «You can’t get always what you want» αλλά και το 8λεπτο «Sympathy for the Devil.» Δίπλα σε αυτά το λιγότερο γνωστά “Happy», "Fingerprint File",  "Star Star" και το παραδοσιακό gospel «You Gotta Move" που το αποδίδουν εξαίσια. Για τα 4 blues standards διαβάσατε πιο πάνω. Πάντως και στα 4,  είναι προφανής η θετική ενέργεια που «βγάζει» η φωνή του Jagger όταν τα ερμηνεύει κι ας μην έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε από τη φωνή του αλλά από «βαρύτερες»!  Η ζωγραφιά του εξώφυλλου ανήκει στον Andy Warhol και αρχικά δεν υπήρχαν γράμματα στο εξώφυλλο (τίτλος άλμπουμ και όνομα συγκροτήματος) και προς μεγάλη απογοήτευσή του, ο Mick Jagger είπε να προστεθούν για να γίνει κατανοητό στον κόσμο.

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ROLLING STONES ΣΤΟ EL MOCAMBO KAI  Η ΒΟΜΒΑ 
Η εμφάνιση των Rolling Stones στο El Mocambo δεν ήταν μια τόσο απλή ιστορία. Η γέννησή της ξεκινά το 1972 όταν το αγγλικό συγκρτότημα έπαιζε στο Forum του Μόντρεαλ κι ώρες πριν την εμφάνισή τους κι ενώ μετέφεραν τον εξοπλισμό τους, έξω από το χώρο  που θα γινόταν η συναυλία, εξέργει μια βόμβα καταστρέφοντας μέρος του εξοπλισμόυ τους. Κανείς δεν έμαθε ποτέ, ποιός και γιατί τοποθέτησε τη βόμβα και οι April Wine τους δάνεισαν τον εξοπλισμό τους για να γίνει η συναυλία. Όταν το Μάρτιο του 1977 οι Rolling Stones επισκέφτηκαν το Τορόντο για να παίξουν σε ένα secret gig στο El Mocambo, πρότειναν στους April Wine να ανοίξουν τη συναυλία, ξεχρεώνοντας έτσι την προ 5 ετών προσφορά τους. Η συναυλία ήταν μυστική (secret gig) και οι Rolling Stones εμφανίστηκαν με το όνομα The Cockroachers, ενώ πρώτο όνομα ήταν οι April Wine! Καταλαβαίνετε την έκπληξη του κόσμου όταν είδαν στη σκηνή να ανεβαίνουν οι Rolling Stones! Την ίδια χρονιά, οι April Wine άνοιξαν την περιοδεία των Stones στην Αμερική.  
     
TRIVIA
  • Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο Keith Richards είχε διαφορετική άποψη για το ποια τραγούδια θα έπρεπε να συμπεριληφθούν με αποτέλεσμα ο ένας δίσκος να έχει επιλογές του Jagger κι ο άλλος τις δικές του.
  • Το άλμπουμ αφιερώθηκε στη μνήμη του μηχανικού ήχου Keith Harwood που έφυγε από τη ζωή εξ αιτίας των ναρκωτικών λίγο πριν την κυκλοφορία του δίσκου.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον Ιούνιο του 1978 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Some Girls που περιείχε το Miss You.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
12/1/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου