PATTI SMITH – "BECAUSE THE NIGHT" - ΔΩΔΕΚΑ ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ!

Τεράστια επιτυχία για την Patti Smith, το τραγούδι «Because the Night»  μας σύστησε τη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και παράλληλα έγινε το διαβατήριό της για την επιτυχία. Το τραγούδι δεν έχει τόσο μεγάλη ιστορία στο κομμάτι των στίχων όσο στο πως έφθασε στα χέρια της Smith, η οποία το απογείωσε. Καλοκαίρι του 1977 κι ο  συνθέτης του τραγουδιού Bruce Springsteen προσπαθεί να το τελειώσει για να το συμπεριλάβει στο επερχόμενο άλμπουμ του Darkness on the Edge of Town. Δεν μπορεί να τελειώσει τους στίχους αλλά κι  όταν τους τελείωσε, είχε εμπλακεί σε νομική διαμάχη με τον τότε manager του Mike Appel που του απαγόρευσε κάθε ηχογράφηση για τα επόμενα δύο χρόνια!
Το τραγούδι ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι, έως τη στιγμή που ο παραγωγός του Jimmy Iovine τού πρότεινε να το δώσει στην Patti Smith. Ο Iovine δούλευε παράλληλα και με την Patti Smith, κάνοντας της παραγωγή στο άλμπουμ της Easter. Αφού έπεισε κι αυτή να το ερμηνεύσει, η Smith άλλαξε ελαφρά τους στίχους για αυτό και στα  credits του τραγουδιού αναφέρονται και τα δύο ονόματα σαν συνθέτες /στιχουργοί.
"O Bruce Springsteen ήταν πολύ διαλλακτικός στο να δώσει το τραγούδι του στην Smith πόσο μάλλον που την άφησε να αλλάξει μέρος των στίχων. Ήξερε ότι η συνεργασία μου μαζί της ήταν η πρώτη μου παραγωγή και με βοήθησε, προσφέροντας το τραγούδι. Του είχα πει ότι ήθελα να κάνω μια επιτυχία με το δίσκο Easter και το ‘Because the Night’ (Νο13 Αμερική,Νο 5 Μ.Βρετανία) θα με βοήθαγε» λέει ο Jimmy Iovine ο οποίος είχε δουλέψει με τον Springsteen στο άλμπουμ του Born To Run(1975) σαν μηχανικός ήχου.
 H Patti Smith ερμήνευσε για πρώτη φορά live το τραγούδι στις 30 Δεκεμβρίου 1977 στο CBGB της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια των 31ων γενεθλίων της. Στη σκηνή μαζί της ανέβηκε ο Springsteen που έπαιξε κιθάρα και το τραγούδησε μαζί της.
Η Smith έγραψε τους στίχους μέσα σε ένα βράδυ, ενώ περίμενε τηλέφωνο από τον τότε σύντροφό της που ήταν ο κιθαρίστας των MC5,  Fred "Sonic" Smith και ζούσε στο Michigan κι εκείνη την εποχή έπαιζε με τους Sonic's Rendezvous. Η Patti Smith ήταν στη Νέα Υόρκη και το τηλέφωνο κόστιζε για αυτό μιλούσαν λίγο και μια φορά την εβδομάδα!  Η αναμονή του τηλεφώνου και η ανάγκη να μιλούν λίγο, της έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να γράψει στίχους βγαλμένους μέσα από την καρδιά της.

Love is a ring, a telephone


Ο Fred Smith την κάλεσε αργά το βράδυ όταν ήδη είχε γράψει τους στίχους, πράγμα σπάνιο γι αυτήν γιατί συνήθως της έπαιρνε χρόνο να τους γράψει.
Για τον Springsteen το “Because the Night” ήταν ακόμα ένα ερωτικό τραγούδι και εκείνη την εποχή δεν ήθελε να γράψει αλλά ερωτικά τραγούδια. Προτιμούσε οι στίχοι του να έχουν το ερωτικό στοιχείο κρυμμένο όπως στα For You, Sandy και Thunder Road και όχι σε …πρώτη ζήτηση. Οι στίχοι των ερωτικών-συναισθηματικών τραγουδιών του πάντα ήταν …κρυμμένοι.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Smith όταν πήρε το OK του Springsteen για να ηχογραφήσει το τραγούδι, ήταν συγκρατημένη γιατί δεν ήταν σίγουρη ότι ήθελε να ερμηνεύσει σύνθεση άλλου μουσικού.
    Αν και δεν το συμπεριέλαβε σε άλμπουμ του, ο Springsteen το ερμήνευε live χρησιμοποιώντας τους δικούς του στίχους. Τελικά το συμπεριέλαβε στην πολύ καλή συλλογή του The Promise (2010) και στο box set Live/1975–85 (1986).
 ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Υπάρχουν αρκετές καλές διασκευές του με προεξέχουσα αυτή των  10.000 Maniacs στο άλμπουμ τους MTV Unplugged. To 1992 το διασκεύασαν οι Co.Ro και το έκαναν επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Ν.Αμερικής ενώ το πήγαν και στο Νο1 του Ισπανικού chart!

TRIVIA
Ο Fred Smith παντρεύτηκε την Patti Smith to 1971 και έκαναν δύο παιδιά, τον Jackson που παντρεύτηκε τη ντράμερ των White Stripes, Mwg White και την Jesse. Ο Fred πέθανε από καρδιακή προσβολή 1994. Συμπωματικά και οι δύο είχαν  ίδιο επίθετο, Smith και δεν χρειάστηκε να το αλλάξουν ή να το προσθέσουν στο δικό τους. Εξ’ αλλου η Patti έλεγε ότι τον παντρεύτηκε μόνο και μόνο επειδή είχαν το ίδιο επίθετο!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/1/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου