JIM STEINMAN - BAD FOR GOOD (1981) ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΤΟΥ MEAT LOAF

Ξέρω ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν έχει καμία σχέση με το  χώρο του A.O.R Melodic. Και ο Jim Steinman το ίδιο. Κι εγώ, προτού καθίσω και γράψω αυτές τις γραμμές αμφιταλετεύτηκα, αν θα έπρεπε να το συμπεριλάβω σε αυτή την κατηγορία (A.O.R./Melodic), όταν την εποχή που κυκλοφόρησε δεν υπήρχαν οι δύο προηγούμενοι όροι, παρά μόνο οι adult rock και mainstream. Ο λόγος που συμπεριέλαβα το Bad for Good, είναι ότι θεωρώ, ότι πολλοί Αμερικάνοι καλλιτέχνες, βασίστηκαν στις πλούσιες οπερατικές μελωδίες του και τις διφωνίες που τις ανέπτυξαν ακόμα περισσότερο.   
ΛΙΓΑ (ΧΡΗΣΙΜΑ) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Έως και το 1977, χρονιά που κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Meat Loaf, Bat out of Hell (No 14 Αμερική, No 9 M.Βρετανία), όπου και τα 7 κομμάτια ήταν συνθέσεις του Steinman, ουδείς γνώριζε την ύπαρξή του. Έως τότε, είχε δώσει 1(!) τραγούδι του στην Bette Midler η οποία το ηχογράφησε μόνο σαν demo κι όχι σε φυσική μορφή και 1 τραγούδι για την Yvonne Elliman για να φθάσουμε στο 1973 όπου γράφει τη μουσική για το musical, More Than You Deserve που τραγουδούσε ο επίσης άγνωστος Michael Lee Aday, που αργότερα έγινε γνωστός με το όνομα Meat Loaf. Η γνωριμία των δύο καλλιτεχνών, του συνθέτη και τραγουδιστή, ήταν γραφτή να εκτινάξει τις καριέρες και των δύο 4 χρόνια αργότερα με την κυκλοφορία του ιστορικού όπως εξελίχθηκε άλμπουμ Bat out of Hell, αφού οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα 43.000.000 αντίτυπα!!!  Βλέποντας την επιτυχία του Bat Out of Hell, o Jιm Steinman ετοιμάζει τα τραγούδια για τον καινούργιο δίσκο στον οποίο έχει βρει και τίτλο, Renegade Angel. Μόνο που δεν υπολογίζει τη ..φωνή του Meat Loaf που έχει κλείσει και χρειάζεται θεραπεία. Έτσι ο Steinman αποφασίζει να ηχογραφήσει τα τραγούδια σε ένα προσωπικό άλμπουμ, στο ίδιο ύφος με αυτό του Bat out of Hell. Του ύφος που τον καθιέρωσε. Επικό, οπερατικό, πολυδαίδαλο, με πλούσια φωνητικά, άνδρα και γυναίκα και με διαρκή εξέλιξη στις συνθέσεις. Αποφάσισε να μοιραστεί ο ίδιος τα φωνητικά με τον άγνωστο Καναδό Rory Dodd που ναι μεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά δυστυχώς γι αυτόν δεν κατάφερε να κάνει καριέρα.


Το άλμπουμ ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι, που είναι πρώτη από τις τρεις πολύ καλές στιγμές του άλμπουμ. Τα χαρακτηριστικά που διαβάσατε ποιο πάνω, ξεδιπλώνονται στο “Bad for Good” που κλείνει με ένα εντυπωσιακό σόλο κιθάρα από τον "Davey" Johnstone (σ.σ. από το συγκρότημα του Elton John). Με θέμα των στίχων τη φανταστική ιστορία του Peter Pan, παραμύθι που μάλλον με αυτό μεγάλωσαν όλα τα αμερικανόπαιδα, το “Bad for Good” είναι η καλύτερη επιλογή για εναρκτήριο τραγούδι. Το "Lost Boys and Golden Girls" βασίζεται στην ίδια θεματολογία και μαζί με το “Bad for Good”, στον Peter Pan και βάζουν τις βάσεις του musical άλμπουμ. Το τρίτο κατά σειρά τραγούδι είναι το "Love and Death and an American Guitar" και είναι απαγγελία που ακουγόταν και στις συναυλίες του Meat Loaf για να κλείσει η πρώτη πλευρά με το “Stark Raving Love”που (σ.σ. όπως όλα τα τραγούδια) φέρνει έντονα στο μυαλό κάτι από το Bat out of Hell. Η μεγάλη στιγμή του άλμπουμ είναι το “Out of the Flying (And into the Fire)”, που τα έχει όλα: πολλές εναλλαγές, πλούσια(και καλά) φωνητικά, δεμένη σύνθεση, καλό σόλο κιθάρα ενώ και τα υπόλοιπα τραγούδια που κλείνουν το άλμπουμ είναι το αυτό ύφος. Το άλμπουμ ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων δίσκων που κυκλοφόρησαν με τη συνοδεία ενός single 45 στροφών με τα τραγούδια “The Storm” και “Rock’n’Roll dreams come true” με τον Rory Dodd όπου επιτυχία έγινε το δεύτερο! Και την Ελλάδα όταν είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ με τη συνοδεία του bonus single πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ακούγοντας και ξανακούγοντας το Bad for Good, πάντα στο μυαλό έρχεται το αναπάντητο ερώτημα «τι θα γινόταν αν το είχε τραγουδήσει ο Meat Loaf;». Με δεδομένο ότι η φωνή του Steinman δεν έχει στο ελάχιστο το εύρος και τη δραματικότητα αυτής του Meat Loaf, η απάντηση θα είναι «ο δίσκος θα γινόταν τεράστια επιτυχία», αλλά και πάλι δεν ξέρεις! Πάντως το άλμπουμ κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή, αφήνοντας πίσω τους 3 καλά κομμάτια. Μαζί του παίζει μια πλειάδα καλών και γνωστών μουσικών όπως οι Roy Bittan πλήκτρα και Max Weinberg ντραμς από το συγκρότημα του Bruce Springsteen, E Street Band, Todd Rudgren κιθαρα, Roger Powell πλήκτρα και Kaim Sulton μπάσο από τους Utopia, Karla DeVito και Ellen Folley τραγούδι, Lou Marini (Blues Brothers) σαξόφωνο κ.α. .
Το εξώφυλλό του όπως βλέπετε ανήκει στην κατηγορία των επικών, ηρωικών εξώφυλλων και σχεδιάστηκε από τον Richard Corben για το άλμπουμ με τίτλο Renegade Angel και τελικά χρησιμοποιήθηκε στο Bad for Good!
Το εξώφυλλο του single με τη φωτογραφία του Jim Steinman κι όχι του τραγουδιστή Rory Dodd. Στην Ελλάδα το single κυκλοφόρησε χωρίς αυτό το εξώφυλλο, αλλά με χάρτινο.



ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Το 1983 έγραψε 2 τραγούδια για το άλμπουμ της Bonnie Tyler, Faster Than the Speed of Night . Αλλά τι τραγούδια,  και τα δύο μεγάλες επιτυχίες, το ομώνυμο και το "Total Eclipse of the Heart" !
O Rory Dodd δεν έκανε καριέρα αλλά έκανε δεύτερα φωνητικά σε άλμπουμ μεγάλων καλλιτεχνών όπως Bon Jovi, Patty Smyth, James Taylor, Lou Reed, Barry Manilow, Celine Dion, Air Supply, Ian Hunter κ.α. Η πιο καλή του στιγμή είναι το ντουέτο με την Bonnie Tyler στο "Total Eclipse of the Heart".
ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ SINGLE
Άλλες τέσσερεις φορές έχουν κυκλοφορήσει άλμπουμ στην ελληνική αγορά με Bonus single. Στην ελληνική συλλογή των Scorpions με τίτλο Best (1985) που την επιμελήθηκαν οι Μάνος Ξυδούς και Γιάννης Κουτουβός με το να περιέχει αποσπάσματα από ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιάννη Κουτουβού,  το άλμπουμ Defender του Rory Gallagher, το άλμπουμ Χημεία και Τέρατα του Τζίμη Πανούση με single και το Hardcore των Μουσικών Ταξιαρχιών με το maxi single Ναγκασάκι!  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/1/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου