AXE-NEMESIS: ΣΠΟΝΔΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης πλευράς του δίσκου, η προσφορά ("Offering") ολοκληρώθηκε στην Θεότητα της Μουσικής από το συγκρότημα Axe! Οι Αρχαίοι Θεοί της μελωδίας και της αρμονίας ήταν ευχαριστημένοι από την μπάντα και για την χρονιά που θα ακολουθούσε, 1983, εκτός από έμπνευση θα προσέδιδαν στο συγκρότημα το χάρισμα της απόλυτης ισοροπίας στην μουσική τους, δείγμα της Μεγαλοψυχίας τους αλλά και της Θείας Δίκης ("Nemesis"). Μπερδευτήκατε μήπως;... Καλωσήρθατε στο ξετύλιγμα του μουσικού "κουβαριού" του δίσκου "Nemesis" που κυκλοφόρησε το 1983 από τους πολύ αξιόλογους Axe.
  Η ιστορία εντοπίζει την ουσιαστική γέννεση του συγκροτήματος των Axe το 1979 στο Gainesville, Florida των Η.Π.Α. Ο μελωδικός ήχος σε συνδυασμό με τις heavy κιθάρες και τις ενστάνσεις από τα πλήκτρα τράβηξε την προσοχή του κοινού σχετικά γρήγορα. Οι B.C.Rich κιθάρες έγιναν χαρακτηριστικό του συγκροτήματος αφού οι Axe υπήρξαν μία από τις πρώτες μπάντες που τις χρησιμοποίησαν αποκλειστικά.
  "Axe", "Living on the edge" και "Offering" είναι η σειρά δίσκων που δημιούργησαν οι Axe την περίοδο 79-82, οι οποίοι τους έδωσαν το πάσο για να βγουν σε περιοδεία με μεγάλα συγκροτήματα όπως Kiss, Scorpions, Judas Priest και φυσικά Iron Maiden. Κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε στο μακρινό πλέον 1983 όπου η μπάντα θα μπει στο studio για να παράξει εν τέλει το άλμπουμ "Nemesis", ένα ιστορικό άλμπουμ που θα συνοδευτεί από το τραγικό γεγονός του θανάτου του κιθαρίστα Michael Osborne σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από το οποίο σώθηκε από θαύμα ο τραγουδιστής Bobby Barth και το τέλος των Axe, τουλάχιστον μέχρι το 1997 που θα επέστρεφαν στην αλλαγμένη μουσική βιομηχανία. άνθρωπος με τον οποίο το όνομα Axe είναι συνώνυμο είναι ο Bobby Barth, τραγουδιστής, κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός μετέπειτα στους C.I.T.A., κάνοντας πρωτίστως ένα σημαντικό πέρασμα και από τους Blackfoot. Ο αδικοχαμένος Michael Osbourne υπήρξε ο πνευματικός αδελφός του ηγέτη αλλά και ο υποστηρικτικός δεύτερος κιθαρίστας που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το "σκληρό" πρόσωπο του ήχου της μπάντας. Στην μελωδική τροφοδοσία των πλήκτρων βρίσκουμε τον Edgar Riley Jr. ενώ μπάσο και τύμπανα παίζουν οι Wayne Hayner και Teddy Mueller αντίστοιχα. Η μουσική των Axe έχει δύο πρόσωπα. Ένα σκληρό πρόσωπο που μπορεί να κοιτάξει στα ίσια τους Motorhead και τους Priest και ένα πιο ευγενικό που θυμίζει τους Journey, τους Boston κ.α. Ο δίσκος "Nemesis" αποτελείται από έντεκα συνθέσεις που είναι μοιρασμένες ανάμεσα στα δύο μουσικά πρόσωπα.

  Το επιθετικό Heat in the street θα ανοίξει το αλμπουμ με μια κιθαριστική απόβαση στα ανυποψίαστα αυτιά μας και με τραχιά φωνητικά που θα του προσδώσουν ένα επιπλέον μεταλλικό στοιχείο. Μελωδική συνέχεια με την τραγουδάρα Young hearts και μια απορία προς τα πρόσωπα των κυρίων Perry, Schon, Cain, Valory, Smith....
- Είστε σίγουροι πως δεν σας ξέφυγε κάποιο κομμάτι από το "Escape";
  Η δεκαετία του ογδόντα είναι συνυφασμένη και με τις ταινίες και κυρίως με τις "Αμερικανιές" που περιέχουν σκηνές τσακωμού σε μπαρ με σκληροτράχηλους τύπους. Το All through the night είναι ένα τραγούδι που δένει άψογα με την παραπάνω "ρομαντική" ατμόσφαιρα.
  Νούμερο 94 για το Billboard Hot 100 Chart στην Αμερική το 1983 και νούμερο ένα στις μελωδικοροκάδικες καρδιές μας το αργό I think you'll remember tonight στου οποίου τις γραμμές μπορεί κάποιος να βρει την ιστορία μιας ζωής.

  Ακόμα ένας αυθεντικός 80's δυναμίτης αποκαλύπτεται στο She's had the power για να πάμε αμέσως στο Girls, girls, girls του οποίου ο τίτλος και το θέμα θα δώσουν τροφή μερικά χρόνια αργότερα στα "κακά παιδιά" του hard rock.
  Μία από τις καλύτερες μελωδικές στιγμές σε ολόκληρη την καριέρα τους θα συναντήσουμε στο Eagle flies alone, ένα αντρίκιο κομμάτι, μελωδικό και ανεβαστικό που έχει να κάνει με την ζωή στο δρόμο, κομμάτι και αυτό της προσωπικότητας του μουσικού.
  Αέρας southern rock με το Keep playing that Rock 'n' Roll και τα πλήκτρα στην συνέχεια θα επαναφέρουν τους Axe στον pop δρόμο τους με το τραγούδι Fooling your mama again.
  Ατμόσφαιρα και μυστικιστικό ξεκίνημα για το νοσταλγικό Let the music come back με το επαναληπτικό του ρεφρεν να είναι πιο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε στην σημερινή πραγματικότητα.
  Η Axe γνωρίζουν πως η μουσική είναι η τροφή της ψυχής, γι'αυτό θα κλείσουν τον δίσκο με ένα τραγούδι που την αφορά, το Masquerade. Λιτό και γυμνό μουσικά όπως η ψυχή του ανθρώπου και πάρα πολύ κοντά στους Pink Floyd, αν μου επιτρέπετε!
  Οι σκέψεις πολλές μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης και αυτού του δίσκου. Μία είναι όμως αυτή που κυριαρχεί! Πόσο πολύ άραγε λοίπουν στις μέρες μας καλλιτέχνες-συγκροτήματα που μπορούν να ελίσσονται σε διαφορετικά στυλ και ταυτόχρονα να διατηρούν την αυθεντικότητά τους; Αφανείς ήρωες στην εποχή τους οι Axe αλλά σίγουρα πεδίο έμπνευσης και μελέτης σε μια εποχή που έχει ξεχάσει προ πολλού τον γνήσιο rock χαρακτήρα της.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
29/1/20
    


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. κι ομως ρε φιλε Σπυρο αυτους τους ειχα ξεχασει... Κλασικο FM rock της εποχης 79-83, εποχη που ανθουσε το easy listening rock, ειδικα στις κεντρικες πολιτειες μονο τετοια μουσικη ακουγαν. Ακομα και οι ΑΧΕ ειχαν θεση σε εκεινο το ραδιοφωνο.
    (απο τον τομο της ιστοριας του rock το παρακατω)

    AXE
    Rock band from Gainesville, Florida: Bobby Barth (vocals, guitar), Michael Osborne (guitar), Edgar Riley (keyboards), Wayne Haner (bass) and Ted Mueller (drums).
    Disbanded in 1984. Group made the Adult Contemporary chart in 1976 as Babyface. Osborne died in a car crash on 7/21/1984 (age 34).
    7/24/82 64 6 1 Now Or Never.........Video Inspiration Atco 7408
    9/18/82 109 3 2 Rock 'N' Roll Party in the street.........Jennifer Atco 99975
    8/27/83 109 1 3 Heat In The Stree...........Midnight Drives Me Mad Atco 99850
    10/22/83 94 2 4 I Think You'll Remember Tonigh...Let The Music Come Back Atco 99823
    (για τους αδαεις, singles + flipsides)

    ΑπάντησηΔιαγραφή