Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ STEELY DAN

Από τα κορυφαία ποιοτικά jazz/blues/rhythm blues συγκροτήματα οι Αμερικάνοι Steely Dan σχηματίστηκαν…τυχαία το 1967, όταν ο Donald Fagen ( πλήκτρα, τραγούδι) πέρασε έξω από το Red Balloon café  κι άκουσε τον Walter Backer να κάνει practicing. Οι δύο μουσικοί γνωρίστηκαν και άρχισαν να τζαμάρουν μαζί. Το επόμενο βήμα τους είναι να παίξουν μαζί σε διάφορα τοπικά συγκροτήματα όπως τους Don Fagen Jazz Trio, Bad Rock Group και Leather Canary, όπου ντραμς έπαιζε ο ηθοποιός Chevy Chase! Βλέποντας ότι ο δρόμος που είχαν επιλέξει δεν οδηγούσε πουθενά, απευθυνθήκαν σε ένα εκδότη ατζέντη για να προωθήσει τα τραγούδια τους. Έτσι μερικά τραγούδια τους ακούστηκαν στην ταινίαYou've Got to Walk It Like You Talk It or You'll Lose That Beat με πρωταγωνιστή τον Richard Pryor. Τα demos που είχαν ηχογραφήσει εκείνα τα χρόνια είτε ξαναδουλεύτηκαν και κυκλοφόρησαν στους δίσκους τους είτε κυκλοφόρησαν χωρίς την άδεια τους σε bootleg.
 Οι δύο μουσικοί έχοντας αποκτήσει καλό όνομα στη μουσική αγορά, παίζουν με τους Jay and the Americans, εισπράττοντας το ποσό των $100 για κάθε εμφάνιση, ποσό πολύ καλό για την εποχή. Τα πράγματά άλλαξαν γι αυτούς όταν η Barbra Streisand το 1971 ηχογράφησε το τραγούδι τους "I Mean To Shine" και το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ της Barbra Joan Streisand. Η τύχη τους χαμογέλασε όταν ο Gary Katz ανέλαβε staff producer στην ABC Records και άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους. Ο Katz κατάλαβε ότι τα τραγούδια τους ήταν ιδιαίτερα και τους πρότεινε να σχηματίσουν ένα δικό τους συγκρότημα, πράγμα που οι δύο μουσικοί έκαναν, προσλαμβάνοντας τους κιθαρίστες Denny Dias και Jeff "Skunk" Baxter, τον ντράμερ Jim Hodder και τον τραγουδιστή David Palmer. Φανατικοί αναγνώστες των βιβλίων του William S. Burroughs, οι Fagen και Becker διαλέγουν το όνομα Steely Dan από το βιβλίο του Naked Lunch που αναφέρεται σε ένα ατμοκίνητο δονητή!!! Το1972 κυκλοφόρησαν το πρώτο single με τίτλο "Dallas" αλλά εμπορικά απέτυχε . Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Can't Buy a Thrill (Νο 17 Αμερική) που έβγαλε δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες, τα "Do It Again"(Νο6 Αμερική) και "Reelin' In the Years" (Νο 11 Αμερική). Αρχικά σε όλες τις συναυλίες τους τραγουδούσε ο David Palmer ώσπου τελικά οι Katz και Becker έπεισαν τον Fagen να ξεπεράσει τις αμφιβολίες του και να τραγουδάει αυτός στα live!

Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Countdown to Ecstasy (Νο 35 Αμερική, 1973) το οποίο εμπορικά δεν πήγε τόσο καλά όσο το Can't Buy a Thrill και οι Becker και Fagen θεώρησαν ότι ο λόγος της αποτυχίας του ήταν ότι ηχογραφήθηκε κατά την περίοδο που περιόδευαν.
Ακολούθησε το άλμπουμ Pretzel Logic(Νο 8 Αμερική, 1974) που έβγαλε την επιτυχία "Rikki Don't Lose That Number" (No. 4) με τους Michael McDonald (Doobie Brothers) και Jeff Porcaro (Toto) να παίζουν μαζί τους. Παρ όλη τη μεγάλη επιτυχία των περιοδειών τους οι Becker και Fagen δεν ήθελαν να περιοδεύουν αλλά να είναι προσηλωμένοι στις studio ηχογραφήσεις τους. Ακολούθησαν τα άλμπουμ Katy Lied (Νο 13 Αμερική, Νο 13 Μ.Βρετανία 1975), Royal Scam (Νο 15 Αμερική, Νο 11 Μ.Βρετανία 1976) και το εξαιρετικό Aja (Νο 3 Αμερική, Νο 5 Μ.Βρετανία 1977) που είχε πολλές επιρροές από τη jazz κι έβγαλε σπουδαία κομμάτια σαν το "Peg" (No. 11), "Josie" (No. 26) και "Deacon Blues" (No. 19). Από αυτό το τραγούδι πήρε το όνομά του το ομότιτλο βρετανικό Pop rock συγκρότημα. Χωρίς να σημαίνει τίποτε, διαβάστε ποιοι μουσικοί τους συνόδευσαν στις ηχογραφήσεις: Michael Omartian πιάνο, Larry Carlton κιθάρα, Lee Ritenour κιθάρα, Steve Khan κιθάρα, Steve Gadd ντραμς, Jim Keltner ντραμς, Tom Scott σαξόφωνο, Wayne Shorter tenor saxophone και οι Michael McDonald, Timothy B. Schmit (Eagles) κ.α φωνητικά. Βαριά ονόματα κι εξαιρετικοί μουσικοί.
Η μεγάλη επιτυχία του Aja έφερε τους δύο μουσικούς να συνθέτουν και ηχογραφούν το τραγούδι FM για την ομώνυμη ταινία η οποία μπορεί  να απέτυχε εισπρακτικά αλλά το τραγούδι έγινε σχετική επιτυχία. Τρία χρόνια μετά το Aja κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Gaucho (N 9 Αμερική, Νο 27 Μ.Βρετανία) και βασική αιτία της καθυστέρησης ήταν τα νομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν με την καινούργια δισκογραφική εταιρεία τους MCA Records που είχε αγοράσει την προηγούμενη εταιρεία τους ABC. Το άλμπουμ έβγαλε μια μεγάλη επιτυχία, το "Hey Nineteen"(Νο 10), ενώ στο τραγούδι "Time Out of Mind" κιθάρα παίζει ο Mark Knopfler. Το 1981 μετά από 7 πολύ καλά άλμπου,μ το συγκρότημα διαλύεται με τον Becker να μετακομίζει οικογενειακώς στα νησιά Maui και να ασχολείται με τη γεωργία ενώ ο Donald Fagen κυκλοφόρησε το εξαιρετικό προσωπικό του άλμπουμ The Nightfly (1982), έγραψε τη μουσική για την ταινία Bright Lights, Big City ενώ ασχολήθηκε και με παραγωγές όπως και ο Becker που δούλεψε σαν παραγωγός με τους China Crisis στα άλμπουμ τους Flaunt the Imperfection και Diary of a Hollow Horse. Το 1993 ο Fagen κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Kamakiriad.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράλληλα ο Walter Becker αντιμετώπισε σοβαρά προσωπικά προβλήματα με το θάνατο της συντρόφου του από υπερβολική δόση ναρκωτικών και τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του για 17.000.000$.  Η μήνυση διευθετήθηκε εξωδικαστικά αλλά το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση στις εφημερίδες και περιοδικά. Και δεν έφθανε αυτό, εκείνη την εποχή, τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο με αποτέλεσμα ένα μεγάλο διάστημα να το περάσει με πατερίτσες. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν όταν ο μεγάλος της Jazz, Keith Jarrett τους μήνυσε για παράβαση δικαιωμάτων, θεωρώντας ότι το κομμάτι τους "Long As You Know You're Living Yours" από το άλμπουμ Gaucho βασίζεται σε δική του σύνθεση.
Το Alive in America(Νο 40 Αμερική, Νο 62 Μ.Βρετανία, 1995) περιέχει ηχογραφήσεις τους της περιόδου1993-1994, για να επιστρέψουν το 2000 στο studio και να ηχογραφήσουν το άλμπουμ Two Against Nature με το οποίο κέρδισαν 4 Grammy και το 2003 το Everything Must Go.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 φεύγει από τη ζωή ο Walter Becker χτυπημένος από τον καρκίνο στον οισοφάγο με τον Fagen να υπόσχεται να κρατήσει τη μουσική των Steely Dan ζωντανή.
Τα κληρονομικά παρατράγουδα δεν έλειψαν με τη χήρα του Becker να μηνύει τον Fagen για παρακράτηση πλέον του 50% των δικαιωμάτων με τον Fagen να υποστηρίζει ότι είχαν συμφωνήσει ότι όποιο μέλος πεθάνει χάνει αυτόματα τα δικαιώματα και συμπλήρωσε ότι ίσως θα έπρεπε μετά το θάνατο του Becker να συνεχίσει με άλλο όνομα. Ο Fagen σαν Steeley Dan εξακολουθεί να περιοδεύει με τελευταία εμφάνισή του τον Απρίλιο του 2019 στο Venetian Resort του Las Vegas.
TRIVIA
  • O David Palmer προσελήφθηκε σαν δεύτερος τραγουδιστής, κυρίως για τα live, γιατί o Fagen φοβόταν να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό γιατί πίστευε ότι η φωνή του δεν είναι αρκετά εμπορική! O Palmer συνέθεσε τη μεγάλη επιτυχία της Carole King, "Jazzman" (No2 Αμερική1974).
  • Το "Dallas"διασκευάστηκε από τους Poco στο άλμπουμ τους Head Over Heels.
  • Το Aja ήταν το πρώτο άλμπουμ τους που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπα.
  • Το κομμάτι "My Rival" από το άλμπουμ Gaucho ακούγεται στην ταινία του John Huston, Phobia (1980).

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Steely Dan ήταν ένα μοναδικό συγκρότημα στην αμερικάνικη μουσική που συνδύασε με απόλυτη ισορροπία στοιχεία από τη jazz το Blues αλλά και τη pop. Παρ’ όλο που ο Donald Fagen δεν πίστευε (;) στη φωνή του, η χροιά του δένει μοναδικά με την ατμόσφαιρα των τραγουδιών, ενώ η προσωπική αισθητική τους είναι διάχυτη σε όλα τα κομμάτια τους (αποφεύγω τη λέξη τραγούδια). Με τον αυτοσχεδιασμό να έχει περίοπτη θέση στη μουσική τους, οι Becker και Egan ισορροπούν πολύ εύκολα στα μουσικά είδη που διαβάσετε στην αρχή της παραγρα΄φουΔεν είναι τυχαίο που στην προτεινόμενη δισκογραφία, προτείνονται σχεδόν όλα τα άλμπουμ τους, εκτός του Countdown to Ecstasy!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
•  Can't Buy a Thrill (1972)
•  Pretzel Logic (1974)
•  Katy Lied (1975)
•  The Royal Scam (1976)
•  Aja (1977)
•  Gaucho (1980)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
9/12/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου