Ο ΔΙΣΚΟΣ ΠΟΥ Ο ROBERT PLANT ΦΟΒΟΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ (HONEYDRIPPERS)

Και ξαφνικά το 1984 έφθασε στα χέρια μου το νέο άλμπουμ του Robert Plant όπου μαζί του έπαιζαν οι Jeff Beck και Jimmy Page! Μόνο που δεν ήταν το προσωπικό του άλμπουμ όπως νόμιζα και ο ήχος του δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου αυτός που περίμενα να ακούσω! Οι εκπλήξεις ξεκίναγαν από το εξώφυλλο και συνεχιζόντουσαν στο ύφος των τραγουδιών του. Ακόμα αισθάνομαι την κατραπακιά που έφαγα όταν άκουσα το ‘I Get a Thrill” που ανοίγει το άλμπουμ. Εντελώς έξω από τη λογική των τριών προαναφερμένων μουσικών αλλά και από τη δική μου. Διαβάζω το Δελτίο Τύπου που συνοδεύει το δίσκο και προσπαθώ να μπω στο κλίμα του, πράγμα που δεν κατάφερα. Αλλά ας δούμε την ιστορία των Honeydrippers που σχηματίστηκαν το 1981, όταν ο πρώην τραγουδιστής των Led Zeppelin, Robert Plant θέλησε να τιμήσει τον  Αμερικάνο μπλουζίστα, άγνωστο στο πλατύ κοινό, Roosevelt Sykes, δίνοντας στο περιστασιακό σχήμα, το ψευδώνυμο του, "Honeydripper". Στο συγκρότημα, εκτός των Jimmy Page και Jeff Beck, κιθάρες παίζουν οι Ernest Chataway που ήταν ο αρχικός κιθαρίστας των Judas Priest(!) τη διετία 1969-1970 και πέθανε το 2014, και ο Nile Rodgers, ιδρυτικό μέλος του disco συγκροτήματος των Chic και πετυχημένος παραγωγός με τον David Bowie (Let’s Dance), Madonna (Like a Virgin), INXS (Original Sin), Duran Duran (Reflex, Notorious) κ.α. Στην ίδια παρέα συμμετείχαν και οι Paul Schaffer πλήκτρα, Wayne Pedzwater μπάσο και ο σπουδαίος jazz ντράμερ Dave Weckl. Ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε πως αυτοί οι πολλοίς καλοί αλλά ανομοιογενείς μουσικοί βρέθηκαν μεταξύ τους, είναι το γεγονός ότι το project προέρχεται από τη θέληση του προέδρου της δισκογραφικής εταιρείας Warner, Ahmet Ertgun για ένα tribute στα αγαπημένα του rhythm and blues τραγούδια της δεκαετίας του 50!
Σαν πρώτο single (σ.σ. δηλαδή τραγούδι που θα έστελναν στους ραδιοσταθμούς για να το παίξουν) είχαν επιλέξει το "Sea of Love" το οποίο έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία για την Αμερική στην καριέρα του Robert Plant στους μικρούς δίσκους αφού έφθασε στο Νο 3 του αμερικάνικου chart και στο Νο 56 του βρετανικού! Αρχικά σαν πρώτο single είχε επιλεγεί το "Rockin' at Midnight" που ήταν στη Β πλευρά του "Sea of Love"αλλά όλοι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί έπαιζαν το "Sea of Love" (Νο25 Αμερική). Η επιτυχία του θορύβησε τον Plant γιατί φοβήθηκε ότι ο κόσμος θα θεωρούσε ότι άφησε τη rock καριέρα του για να τραγουδιστής "crooner"! Γι αυτό όταν μετά από χρόνια του προτάθηκε να συμμετάσχει στο Volume Two, αρνήθηκε και δεν κυκλοφόρησε ποτέ! Το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε remastered το 2007 με ένα επιπλέον τραγούδιa ηχογραφημένο live.


TRIVIA
  • Το τραγούδι "Rockin at Midnight" πρωτοηχογραφήθηκε από τον Roy Brown το 1949 και ήταν η απάντηση στο τραγούδι του ίδιου(!) "Good Rockin' Tonight" του 1947! Να σημειωθεί ότι τότε δεν είχε εφευρεθεί ο όρος Rock.
  • Με τη λέξη Crooner, οι αμερικάνοι χαρακτηρίζουν τους άνδρες τραγουδιστές  jazz μουσικής που συνοδεύονται από ορχήστρα, big band ή πιάνο. Crooners είναι οι Frank Sinatra ο οποίος δεν δέχτηκε ποτέ αυτό τον όρο, ο Bing Crosby, Dean Martin, Paul Anka,  Engelbert Humperdinck αλλά και ο Julio Iglesias.
  • O Ahmet Ertegun γεννήθηκε το 1923 στην Κωνσταντινούπολη και σε μικρή ηλικία πήγε στην Αμερική ακολουθώντας τον πατέρα του που έγινε πρέσβης της Τουρκίας στην Washington. Σπούδασε και εξελίχθηκε σαν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες  της αμερικάνικης δισκογραφίας, φθάνοντας να γίνει συνιδρυτής και πρόεδρος της Atlantic Records αλλά και του Rock and Roll Hall of Fame. Μεγάλη αγάπη του ήταν η rhythm blues μουσική αλλά και το ποδόσφαιρο (Soccer) αφού ίδρυσε την ομάδα New York Cosmos soccer team στην οποία έοαιξε κι ο Πελέ και την original North American Soccer League. Σκοτώθηκε σε ηλικία 83 ετών όταν στις 29 Οκτωβρίου 2006, παρακολουθώντας τη συναυλία των Rolling Stones στο Beacon Theatre, γλίστρησε κι πέφτοντας χτύπησε στο κεφάλι του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν άντεξε και πέθανε.
     ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
    The Honeydrippers: Volume One (1984)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου