ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΑΤΑΤΗΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ POP ΚΑΙ ROCK ΣΚΗΝΗΣ

Με τον Ντίνο Δηματάτη δεν έχουμε γνωριστεί από κοντά, αλλά παλαιότερα, όταν εργαζόμουν στη CBS είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Αιτία ήταν το πρώτο του βιβλίο, Οι Άγνωστοί του Ροκ (1982)  που ήταν η πρώτη ελληνική προσπάθεια καταγραφής σε μορφή εγκυκλοπαίδειας των καλλιτεχνών του rock. Γραμμένο με πολυτονική γραφή, φαινόταν ότι είχε γίνει δουλειά. Δουλειά που συνεχίστηκε με το ακόμα πιο δύσκολο βιβλίο του “25 χρόνια Ελληνικού Ροκ”(1992) από τις εκδόσεις Λιβάνη όπου έγινε η πρώτη κι αν δεν κάνω λάθος η μοναδική έως σήμερα καταγραφή  Ελλήνων καλλιτεχνών της Μοντέρνας μουσικής όπως την ονόμαζαν τότε, αλλά στη δική μας γλώσσα, τα Rock και Pop των δεκαετιών 60 και 70! Έως σήμερα, ο Ντίνος Δηματάτης έχει εκδώσει 5 βιβλία, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Πότε ξεκίνησες τη δημοσιογραφία;
Ξεκίνησα το 1969, νεαρός στην εφημερίδα ‘ Νέα Αλήθεια’ της Θεσσαλονίκης  γράφοντας κυρίως αγώνες τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Δυο χρόνια μετά μεταπήδησα στην εφημερίδα ‘ Θεσσαλονίκη’, έχοντας το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ μαζί μ΄έναν άλλο συνάδελφο. Όλα τα χρήματα που έβγαζα πήγαιναν σε δίσκους ! Οι πρώτοι δίσκοι που απέκτησα, ήταν τρία 45αρια γύρω στο 1964, που μου τα έκανε δώρο ο πατέρας μου. Ένα των Beatles, ένα του Ray Charles και ένα της Dalida. To 1972 έφυγα για σπουδές στη Νομική της Ιταλίας, στην Πίζα με τον Πύργο που γέρνει και δεν ανέβηκα ποτέ επάνω, γιατί είπα μέσα μου έτσι και γύρει για τα καλά, τι κάνουμε; !!! Εκεί  βρέθηκα σ΄έναν μουσικό παράδεισο. Κάθε φορά που επέστρεφα πίσω, έφερνα σακούλες με δίσκους, που τις μοίραζα σ΄άλλους στα σύνορα για να μην με φορολογήσουν!

Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο σου βιβλίο και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να γράψεις ένα βιβλίο για το ελληνικό rock και τους ήρωες του;
 Στα μέσα των σέβεντiς γύρισα πίσω Ελλάδα και συνέχισα τις σπουδές μου στο Αριστοτέλειο  της  Θεσσαλονίκης. Όμως την πέννα την ξανάπιασα το 1979 στο αθηναίικό μουσικό  έντυπο “Μουσικό  Εξπρές” με εκδότη μια εμβληματική ροκ φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, τον Τάσο  Ψαλτάκη, που υπήρξε μάνατζερ του πρώτου ροκ σχήματος στην πόλη, των Fratelli και μετά των θρυλικών Μακεδονομάχων με τραγουδιστή τον Νίκο Παπάζογλου ! Στο περιοδικό υπήρχε μια στήλη με τίτλο ‘ Οι Άγνωστοι  Του Ροκ ‘ η οποία υπήρξε η έμπνευση μου για την πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια με τον ίδιο τίτλο που κυκλοφόρησε το 1982 ανεξάρτητα. Ήταν για την εποχή της μια πρωτοποριακή έκδοση  αλλά μόλις βγήκε, το περιοδικό  έκλεισε. Έχασα λεφτά  αλλά έκανα την τρέλα μου  και την αγάπη μου για το ροκ! Το βιβλίο  αρκετοί το ψάχνουν μέχρι σήμερα….
Ραδιόφωνο έχεις κάνει;
Το 1989 δέχομαι πρόταση από τον Antena FM  στην Θεσσαλονίκη και με το ψευδώνυμο Ντίνος  Δέλτας  παρουσίαζα κάθε  Σαββατοκύριακο την δίωρη εκπομπή  με το τίτλο ‘ Στην  Άκρη της  Βελόνας ‘ που για δυο χρόνια έβγαινε δεύτερη σε δημοφιλία, μετά  αυτήν του Γιάννη Πετρίδη, στο δημοψήφισμα του έγκριτου περιοδικού ‘ Ποπ και  Ποκ ‘. Μέσα απ ΄αυτήν  έβγαλα συνεντεύξεις  με τους  Jack Bruce ,Snowy  White και Marriane  Faithfull μεταξύ άλλων.
Με τον Alex Harvey

 Στην πορεία μου στο χώρο του ροκ  γνώρισα πολλούς διάσημους μουσικούς όπως τον John Kay  των Steppenwolf  που τον είχα δίπλα μου για μια βδομάδα σχεδόν  στη πρώτη επίσκεψη τους το 1982, τον Alex  Harvey με τον οποίο ζήσαμε  απίστευτες ροκ καταστάσεις την ίδια χρονιά. Με τον υπέροχο ντράμερ  Aynsley  Dunbar, τον θρυλικό  Zoot Money, τον τζέντλεμαν  Paul  Jones και άλλους πολλούς. Και να μη ξεχάσω ακόμη και τους  progressive Ούγγρους Omega,  δημοφιλείς σ΄όλη την κεντρική Ευρώπη εκείνη την εποχή, που μου έκαναν τραπέζι  στην  Βουδαπέστη !
 Πόσα και ποια βιβλία σου έχουν εκδοθεί ως σήμερα;
Το 1994  θεώρησα ότι ήταν απαράδεκτο να μην υπάρχει  ένα βιβλίο  για το ταλαίπωρο  ελληνικό ροκ και  τους ήρωες της . Έτσι  έβγαλα το ΄25 Χρόνια Ελληνικού Ροκ ΄ που ήταν μια πρώτη προσέγγιση  στην ηρωική αυτή σκηνή. Ήταν μια  εγκυκλοπαίδεια από τις εκδόσεις Λιβάνη που αγκαλιάστηκε με θέρμη  κυρίως από τους παλιούς μουσικούς ,οι οποίοι μου έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους γι΄αυτό το εγχείρημα μου.

Πρόσφατα διάβασα μια ανάρτησή του στο facebook σχετικά με το βιβλίο σου με τίτλο ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ’. Θες να μου πεις τι ακριβώς έγινε;
Με την ίδια λογική, το 1997 κυκλοφόρησε  η πρώτη βιογραφία του Έλληνα Jim Morrison, του Παύλου Σιδηρόπουλου με το τίτλο ‘ Το Μοναχικό  Μπλουζ Του Πρίγκηπα ‘, που  αναδείχθηκε  το πιο ευπώλητο βιβλίο στη σκηνή! Η έκδοση αυτή βγήκε μετά από περιπέτειες, αλλαγή εκδότη, καθυστέρηση κλπ.  Εξ αιτίας  ενός  ‘ποντικού ‘  αντίζηλου στην καθομιλουμένη, που  με ακολουθούσε σε ότι έκανα  και προσπαθούσε να με βάλει εμπόδια. Όμως είχαν γνώση οι φύλακες  κι΄όλα ξεπεράσθηκαν  με τον καλύτερο τρόπο.
 Βλέποντας την αποδοχή που είχε το πρώτο βιβλίο για το εγχώριο ροκ ,το 1998  επέστρεψα με μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση με το βιβλίο ΄Get  That Beat ‘ που αναφερόταν πιο εμπεριστατωμένα  στις 60ς και τα 70ς . Ένα δεύτερο ακολούθησε το 2.000 που ξεφύλλιζε τα 80ς και τα 90ς  και τέλος το τρίτο που ξεκινούσε από  το 2000 και έφθανε έως το 2013 .
Σήμερα τα βιβλία σου βρίσκονται σε βιβλιοπωλεία;

 Όλες οι εκδόσεις είναι εξαντλημένες σήμερα  αλλά μπορεί κάποιος, αν είναι  τυχερός να τις βρει  στο Μοναστηράκι  ή μέσα από ηλεκτρονικά  βιβλιοπωλεία.
Να υποθέσω ότι πρέπει να έχεις μια μεγάλη δισκοθήκη.
  Κάποτε  μια  Αγγλίδα, φίλη του κιθαρίστα και καλού φίλου Bobby Tense, με ρώτησε για τη δισκοθήκη μου, πόσους δίσκους έχω κι΄εγώ της απάντησα ”Εσύ ξέρεις   πόσες  τρίχες έχεις στο κεφάλι;”  Τα αυτιά μου ακούνε τα πάντα, ροκ, μπλουζ, τζαζ  ακόμη και λούμπεν λαϊκά ! Έχω τεράστια συλλογή  στην Ιταλική και Γαλλική μουσική κυρίως των 60ς και 70ς, Δεν ακούω heavy metal! Λατρεύω  τα 45άρια κυρίως των παλιών δεκαετιών, και τους  Thin Lizzy, Chris Rea, Led  Zeppelin, Hollies, Chris Farlow , Beatles, Stones  κι΄άλλους πολλούς ! Keep on rockin ….
Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία του, μπορείτε να επισκεφτείτε το  fb. ntinosdimatatis
Με τον John Kay των Steppenwolf
Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Ριχάρδος
20/12/19/



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου