ROCK INCIDENT 93: O STEPHEN KING ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ AC/DC (MAXIMUM OVERDRIVE)

Την καλύτερη στιγμή διάλεξε ο συγραφέας Stephen King για να χτυπήσει την πόρτα των AC/DC και να τους προτείνει να γράψουν ένα τραγούδι που θα βασίζεται στην ταινία που ετοίμαζε με τίτλο Maximum Overdrive. Το  συγκρότημα βρισκόταν σε μια συνθετική κάμψη με τα δύο άλμπουμ που είχαν προηγηθεί, Flick of the Switch και Fly on the Wall να τους έχουν οδηγήσει σε ένα τέλμα. Χρειαζόντουσαν ένα καλό τραγούδι και μια μεγάλη δημοσιότητα για να ξαναπάρουν μπροστά. Και ο Stephen King που ήταν fan του συγκροτήματος, τους την έδωσε απλόχερα. Το μόνο που είχαν να κάνουν αυτοί, ήταν να γράψουν ένα καλό τραγούδι και το έγραψαν με τη μορφή του "Who Made Who" ενώ προσέθεσαν και 2 instrumentals, τα "D.T." και "Chase the Ace", και τα τρία σε παραγωγή των George Young και Harry Vanda. Το single πήγε σχετικά καλά στο βρετανικό chart (No 16) ενώ τα τρία καινούργια τραγούδια με τη προσθήκη 6 παλαιότερων («You Shook Me All Night Long", “Hells Bells”, “For those about to Rock”, “Shake your Fountation”, “Sink the Pink” και το παλαιότερο “Ride On”, το μόνο από τα 6 παλαιότερα με τον Bon Scott) συγκρότησαν το άλμπουμ (Νο11 Μ.Βρετανία, Νο 33 Αμερική) που λειτούργησε σαν soundtrack της ταινίας που απέτυχε εμπορικά. Το σενάριο της ταινίας, μπορεί σήμερα να ακούγεται ξεπερασμένο και πολυφορεμένο αλλά τότε ήταν μάλλον πρωτοποριακό. Ένας κομήτης περνά πολύ κοντά στη Γη και δημιουργεί μαγνητικά πεδία που επηρεάζουν τα μηχανήματα με αποτέλεσμα οι μηχανές να ξεσηκωθούν εναντίον των ανθρώπων κι αρχίζουν να τους σκοτώνουν. Η βασική ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι υποτάσσονται στην τεχνολογία που δημιούργησαν και οι στίχοι του τραγουδιού, βασίζονται στην ιδέα ότι οι συσκευές που δημιουργούνται από την ανθρωπότητα, έρχονται να κυβερνήσουν, υποτάσσοντας τους ανθρώπους που τους δημιούργησαν. Κατά την προσφιλή συνήθεια γραφής του King, η προσοχή επικεντρώνεται σε μια περιοχή, τη Β.Καρολίνα, όπου ένα φορτηγό MAC κάνει την …επανάστασή του. Η ταινία απέτυχε τόσο εμπορικά κάνοντας μόνο 7.500.000$ εισπράξεις, όσο και ποιοτικά αφού οι κριτικοί το έθαψαν. Η σκηνοθεσία έγινε από τον ίδιο τον King που για μια στιγμή εμφανίζεται στην ταινία. Στην ταινία παίζουν οι Emilio Estevez, Laura Harrington και John Short. Παρ ‘όλη την αποτυχία της ταινίας, το άλμπουμ πούλησε 5.000.000 αντίτυπα και επανάφερε το συγκρότημα στη λίστα των μεγάλων πωλήσεων. Σε αυτό βοήθησε η λογική που ανέφερα και πιο πάνω, ότι λειτούργησε σαν soundtrack της ταινίας (πουθενά στο εξώφυλλο δεν αναφέρεται η λέξη soundtrack) αλλά και σαν ένα είδος best of αφού 4 τουλάχιστον τραγούδια του είναι πρώτης κατηγορίας, συν το καινούργιο “Who made Who” που εξελίχθηκε σε μεγάλη επιτυχία.
Παράλληλα με την κυκλοφορία του άλμπουμ, το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα 73λέπτο video VHS (τότε δεν υπήρχαν dvd και ψηφιακή τεχνολογία) με τα music videos των "Who Made Who", "You Shook Me All Night Long", "Shake Your Foundations" , "Hells Bells" κι ένα video με footage από τη ζωντανή ηχογράφηση του "For Those About to Rock (We Salute You)" στο Detroit το 1983.Το video του “Who Made who” σκηνοθετήθηκε από τον David Mallet και γυρίστηκε στο Brixton Academy του Λονδίνου. Τα γυρίσματα δείχνουν το συγκρότημα να παίζει live ενώ υπάρχει ένα εύρημα που το κάνει να έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Μέσω ενός επιστημονικού πειράματος, ο Angus Young…. πολλαπλασιάζεται κι έτσι σε όλη τη διάρκεια τoυ έχουμε…πολλούς Angus ντυμένους με το κλασικό σακάκι, κοντό παντελόνι, γραβάτα και πουκάμισο! Επειδή τα γυρίσματα έγιναν σε club και χρειαζόντουσαν κόσμο τον οποίο προσκάλεσαν μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών. Οι περισσότεροι είχαν πάει από τη νύχτα για να πάρουν σειρά και κοιμήθηκαν έξω από το club παρ’όλο το κρύο!

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Η επιτυχία του, έφερε το συγκρότημα να περιοδεύει στην Αμερική κι ένα μέρος του show ήταν οι κλώνοι του Angus οι οποίοι όταν το συγκρότημα έπαιζε το “Who made Who” έβγαιναν στη σκηνή! Η περιοδεία περιλάμβανε 40 ημερομηνίες και όλες ήταν sold out! Τον Ιανουάριο του 1988 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το καινούργιο άλμπουμ του Blow Up Your Video.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
28/12/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου