Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ "HYSTERIA" 'ΤΩΝ DEF LEPPARD

Η κυκλοφορία του 4ου άλμπουμ των Def Leppard με τίτλο Hysteria, άλλαξε όχι μόνο την  ιστορία του αγγλικού συγκροτήματος αλλά και την ιστορία της δισκογραφίας. Έως σήμερα το άλμπουμ έχει πουλήσει περισσότερα από 25.000.000 άλμπουμ, έβγαλε 7 singlesκι απλά παραμένει αξεπέραστο. Στο σημερινό άρθρο θα διαβάσετε την ιστορία του εξώφυλλου του που εκ πρώτης όψης είναι δυσνόητο. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο που προήλθε από το βαρύ δυστύχημα που είχε το 1984 ο ντράμερ του συγκροτήματοςRick Allen περιγράφοντας έτσι την κατάσταση που είχαν βρεθεί. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο βρετανός καλλιτέχνης Andie Airfix που έχει επιμεληθεί εξώφυλλα των Judas Priest, Metallica, Philip Lynott, the Rolling Stones, Guns N' Roses, Paul McCartney και David Bowie, Όμως το εξώφυλλο που έκανε τον manager τους Peter Mensch να έλθει σε επικοινωνία με τον Andie Airfix ήταν το εξώφυλλο του άλμπουμ των Thompson Twins,  Here’s To Future Days (1985).  

To briefing που είχε ο Andie Airfix ήταν μάλλον τυπικό και σύντομο. Ο αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν Animal Instinct κι έτσι οι αρχικές προσεγγίσεις του έγιναν γύρω από αυτόν τον τίτλο. Ένας αετός, ένα λιοντάρι κι ένας καρχαρίας σε μια αισθητική που έδενε και τα τρία ζώα μαζί. Όταν όμως ο τίτλος άλλαξε σε Hysteria, άλλαξε και το εξώφυλλο.. Βασικό στοιχείο του καινούργιο εξώφυλλου ήταν το τρίγωνο που  υπήρχε και στο πρώτο άλμπουμ τους, 2 παραμορφωμένα πρόσωπα, ένα μάλλον δυσνόητο φόντο, ενώ κράτησε το λογότυπο του συγκροτήματος ίδιο.  Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ξεκίνησε από το …τρίγωνο που ήταν ήδη γνωστό στους fans του συγκροτήματος από το πρώτο άλμπουμ τους και σιγά σιγά άρχισε να προσθέτει τα υπόλοιπα στοιχεία (πρόσωπα, σχήματα). Ήθελε να έχει τα παραμορφμένα πρόσωπα στο εξώφυλλο για να προκαλέσουν εντύπωση αλλά και να δώσουν την αίσθηση του φόβου.

Παρ’ όλο που οι περισσότεροι μακετίστες δηλώνουν ότι είχαν μεγάλη πίεση χρόνου για να παραδώσουν το εξώφυλλο, ο Andie Airfix είχε …2 χρόνια καιρό, γιατί το συγκρότημα αργοπορούσε τις ηχογραφήσεις! Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι τα 7 singles (κι αντίστοιχα 7 maxi singles) που κυκλοφόρησαν από το άλμπουμ έχουν εξώφυλλα, μέρη ή αν προτιμάτε αποσπάσματα από το γενικό εξώφυλλο. Αν τα έχετε, μπορείτε να τα βάλετε στη σειρά και θα δείτε  να σχηματίζεται το εξώφυλλο!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
31/12/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου