FIREHOUSE: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΜΕΓΑΛΟ MELODIC ROCK ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

All She Wrote", "Reach for the Sky", "Don't Treat Me Bad", "Love of a Lifetime" και "When I Look Into Your Eyes" είναι μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες των Αμερικάνων Firehouse που ξεκίνησαν την καριέρα τους από το Charlotte της Β.Καρολίνα 1984.Το αρχικό σχήμα περιελάβανε τους τραγουδιστή και οργανίστα C. J. Snare, τον κιθαρίστα  Bill Leverty, τον ντράμερ Michael Foster και το μπασίστα Perry Richardson  που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Allen McKenzie.
ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Αν γυρίσουμε το χρόνο πολύ πίσω, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο 1984 όταν ο κιθαρίστας Bill Leverty ήταν μέλος των White Heat που χρειαζόντουσαν ένα ντράμερ. Μετά από μια σειρά πολλών audition κατέληξαν στον Michael Foster. Οι Leverty και Doster «κόλλησαν» μεταξύ τους κι άρχισαν να κάνουν παρέα  και σε μια επίσκεψη τους σε ένα club είδαν το συγκρότημα των Maxx Warrior όπου τραγουδιστής ήταν ο C. J. Snare και μπασίστας ο Perry Richardson. Οι Leverty και Foster εντυπωσιάστηκαν από τις φωνητικές δυνατότητες του Snare και μόλις οι Maxx Warrior διαλύθηκαν του πρότειναν να δουλέψουν μαζί. Στους τρεις, χώρεσε και ο μπασίστας  Richardson και οι τέσσερεις μουσικοί άλλαξαν το όνομα τους κι από White Heat μετονομάστηκαν σε FireHouse. Σε μια εποχή που ανθούσε το sleazy/melodic rock και μόλις 2 χρόνια πριν το grunge, οι Firehouse δεν είχαν καν συμβόλαιο. Ένα στέλεχος  της Epic Records μαθαίνει για την ύπαρξή τους και πηγαίνει στο Charlotte να τους παρακολουθήσει. Αμέσως κατάλαβε ότι έχει να κάνει με ένα ανερχόμενο συγκρότημα και τους υπογράφει.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.
H Epic Records τους πρότεινε για παραγωγό τον David Prater (σ.σ. αργότερα δούλεψε και με τους Dream Theater στα άλμπουμ Images and Words και A Change of Seasons). Το πρώτο άλμπουμ κυκλοφορεί το 1990 με τίτλο το όνομά τους (Νο 21 Αμερική) και βγάζει 4 singles,  τα "Shake & Tumble", "Don't Treat Me Bad"(Νο14 Αμερική), "Love of a Lifetime" και τέταρτο το υπερπετυχημένο στη χώρα μας "All She Wrote"(Νο 55 Αμερική)!


 Όμως το πιο πετυχημένο εμπορικά στην Αμερική τουλάχιστον ήταν το  "Love of a Lifetime" που έφθασε στο Νο5 του αμερικάνικου chart ξεπερνώντας το 500.000 αντίτυπα! Παράλληλα το άλμπουμ παίρνει τις καλύτερες κριτικές στα έντυπα της εποχής. Το συγκρότημα αμέσως μπαίνει στην κατηγορία των καλών melodic συγκροτημάτων και το 1992 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Hold Your Fire (Νο23 Αμερική). Παρ’ όλη την καινούργια μόδα του grunge στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο, το Hold your Fire και οι Firehouse κερδίζουν τις εντυπώσεις με τραγούδια σαν τα "Sleeping with You" "Reach for the Sky" και τη  υπέροχη μπαλάντα "When I Look Into Your Eyes". Το 1992 άλμπουμ πουλάει στην Αμερική 873.000 για να ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα το 2008. Φαντάσου να μην υπήρχε το grunge!

 
Το τρίτο άλμπουμ τους τιτλοφορείται απλά 3, σε παραγωγή του γνωστού Ron Nevison (Ozzy Osbourne, Europe, Heart κ.α) έφερε το συγκρότημα να έχει ένα πιο soft ήχο σε σχέση με τα πρώτα δύο άλμπουμ αλλά και μια πολύ καλή power ballad, το "I Live My Life for You"(Νο 20 Αμερική). Η αλλαγή στη βιομηχανία του δίσκου έχει συντελεστεί και οι Firehlouse που χρονικά είναι το τελευταίο μεγάλο όνομα της μελωδικής γενιάς, εξακολουθούν να γνωρίζουν επιτυχία. Μπορεί στην Αμερική η νεολαία να φοράει καρό πουκάμισα, να χτενίζεται πλέον διαφορετικά και οι μουσικοί της ήρωες να είναι οι Soundgarden, οι Nirvana, οι Alice in Chains και ένα σωρό άλλα συγκροτήματα, αλλά στην Ασία οι Ινδοί και Ταϊλανδοί εκτιμούν απεριόριστα τον ήχο τους και το 3 ξεπερνά το 500.000 καις τις δύο χώρες!
Η μόδα του unplugged/acoustic χτύπησε και τη δική τους πόρτα και το 1996 κυκλοφορούν το Good Acoustics, ένα acoustic best of με 4 καινούργια τραγούδια. Και πάλι η Ασία τους προσφέρει μεγάλες πωλήσεις. Ακολούθησε μια σειρά καλών άλμπουμ αλλά η μεγάλη εποχή για τους Firehouse ήταν μεταξύ 1990-1995. Τελευταίο studio άλμπουμ είναι το Full Circle (2011) που εκτός από καινούργια, περιέχει ορισμένα επανηχογραφημένα τραγούδια τους.

ΟΙ FIREHOUSE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 23 Οκτωβρίου 2008 εμφανίστηκαν στο Gagarin μαζί με τους Kingdragon, ενώ Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 πρώτα έπαιξαν στη Θεσσαλονίκη στο Principal Club Theater και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 στο Gagarin 205 μαζί με Bonfire Pretty και Maids.
TRIVIA
Τη δεκαετία του 90, το συγκρότημα ήταν πολύ δημοφιλές στην Ασία και σε χώρες όπως Ιαπωνία (σ.σ. κλασικά), Ταϊλάνδη, Ινδία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ινδονησία και Σιγκαπούρη!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Firehouse, όπως λέει πολύ σωστά ο τίτλος του άρθρου, εκτός από το τελευταίο μεγάλο melodic συγκρότημα ήταν και ένα πολύ καλό εμπορικό όνομα, αφού κατάφερε μέσα σε ένα αρνητικά μουσικό κλίμα να κυκλοφορήσει εκτός των δύο δίσκων που αναφέρονται στη Προτεινόμενη Δισκογραφία,  μια σειρά καλών άλμπουμ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι απ’ όλα τα συγκροτήμτα εκείνης της εποχή, οι Firehouse ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, αυτή των καλύτερων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
 FireHouse (1990)
Hold Your Fire (1992)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
30/12/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου