ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;

Είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρετε ή καλύτερα έχετε ξεχάσει όπως έχω ξεχάσει κι εγώ. Για ρωτήστε τον εαυτό σας, τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα; Η απάντηση έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά το εμπορικό κομμάτι όπου αγοράζουμε ως τρελοί ρούχα και το δεύτερο έχει να κάνει με το φαγητό. Τρώμε και καταναλώνουμε επίσης ως τρελοί. Ποιοι; Αυτοί που ξεχνούν  ότι ζουν σε μια χώρα που πριν λιγότερο από ένα χρόνο ήταν σε μια σκοτεινή κρίση(κι ακόμα είναι αλλά σε ηπιότερη μορφή). Ποιοι; Αυτοί που ξεχνούν ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η ανεργία τον Αύγουστο ήταν 16.7% με βασικό θύμα τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους. Κι όμως, τις ημέρες αυτές έζησα στιγμές εφόδου(!) σε κατάστημα αλυσίδας γυναικείων ρούχων όπου δεν υπήρχαν ρούχα στα ράφια, τα παπούτσια ήταν πεταμένα στο πάτωμα, στο δοκιμαστήριο δεν περίμεναν να ελευθερωθεί χώρος για να δοκιμάσουν τα ρούχα αλλά βιαστικά άλλαζαν έξω από αυτά(!) κι όλα αυτά για να αγοράσουν μια …μπλούζα. Έζησα στιγμές καταναλωτικού όργιου με τον κόσμο να γεμίζει ακούραστα το καρότσι του super market, αφήνοντας με την απορία πως θα καταναλώσουν όλες αυτές τις ποσότητες αλλά και πόσο πολύ πεινάγανε. Και η οικογένεια μου έφαγε και ψώνισε και βγήκε βόλτα στα μαγαζιά και στο όμορφα φωτισμένο κέντρο της Αθήνας, αλλά κάπου πατάμε ένα φρένο. Σίγουρα η ατμόσφαιρα, η κατάνυξη και ο εσωτερισμός που επικρατεί το Πάσχα, δεν συγκρίνονται με τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων. Το Πάσχα έχουμε σταύρωση, θάνατο κι ανάσταση και τα Χριστούγεννα γέννηση και ζωή. 
Προσέξτε: Εγώ δεν λέω να μην ψωνίζουμε, δεν λέω να μην διασκεδάζουμε, δεν λέω να…μην τρώμε, αλλά με μέτρο. Ταπεινά. Δεν χρειάζονται υπερβολές. 
Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή χαράς, αλλά δεν παύει να είναι θρησκευτική γιορτή. Ας σκύψουμε το κεφάλι κι ας ψάξουμε καλύτερα το νόημα της ζωής. Κερδισμένοι θα βγούμε.

Χρόνια Πολλά και Καλά Μυαλά
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Σωστά όσα γράφεις, δεν χωρά αμφιβολία! Μακάρι να τα γράφεις και συχνότερα! Όμως ο τίτλος του post σου έφερε στο μυαλό μου άλλες σκέψεις: Τι γιορτάζουμε αλήθεια στις 25/12; Τη γέννηση του Χριστού. Δηλαδή ο Χριστός γεννήθηκε το 12ο μήνα του πρώτου έτους μ.Χ. Ή, με άλλα λόγια, οι προηγούμενοι 11 μήνες είναι προ Χριστού, ενώ ανήκουν σε μετά Χριστόν έτος;
    Μήπως πάλι, ο Χριστός γεννήθηκε 25/12 προ Χριστού; Τότε, αυτή η μία βδομάδα ως την πρωτοχρονιά, είναι π.Χ., εν΄ωο Χριστός ήδη ζούσε εκείνη τη βδομάδα!
    Δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί δεν είναι η πρωτοχρονιά και η ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Αυτό δεν θα ήταν το λογικό; Οτιδήποτε συνέβη πριν τη γέννηση θα ήταν προ Χριστού, ενώ οτιδήποτε έγινε μετά τη γέννηση θα ήταν μετά Χριστόν.
    Τέλος πάντων, αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή