SHIPPING DOWN TO BOSTON. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΩΝ BOSTON

Η συμβολή των Boston στην εξέλιξη της αμερικανικής μουσικής είναι τεράστια. Ειδικά το πρώτο άλμπουμ τους παραμένει αξεπέραστο στο χώρο του A.O.R.και είναι από τα θεμελιώδη άλμπουμ του ιδιώματος. Αναλογιστείτε μόνο ότι κυκλοφόρησε πριν 43 χρόνια, το 1976. Ακόμα κι αυτοί που δεν τους αρέσει ο ήχος τους, μόνο καλές αναμνήσεις τους γεννά μια ακρόαση του "More Than a Feeling" για να μην αναφέρω τα "Smokin'" και "Rock & Roll Band". Μπορεί τότε, να τους αντιμετώπισαν απαξιωτικά αλλά αργότερα προσέθεσαν στη δισκοθήκη τους το πρώτο άλμπoυμ και χόρεψαν λίγα χρόνια αργότερα με το “Amanda”. Στο σημερινό άρθρο δεν θα μιλήσουμε για τους Boston,  εξ άλλου ο Rockmachine.gr στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό συγκρότημα( διαβάστε εδώ την ιστορία του πρώτου άλμπουμ τους) αλλά με τα συγκροτήματα και τις προσωπικές καριέρες που έκαναν τα μέλη  του. H αραιή χρονική κυκλοφορία των άλμπουμ των Boston, ήταν αναπόφευκτό να δημιουργήσει τέτοια σχήματα. Διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί, θα καταλάβετε ότι στην ουσία υπάρχουν 3 μουσικοί οι οποίοι παίζουν μεταξύ τους σε διαφορετικά συγκροτήματα(σ.σ. εκτός Boston) και στα προσωπικά τους άλμπουμ. Η …ζήτηση των fans για καινούργια τραγούδια μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Don’t Look back (1978), έφερε τους Barry Goudreau, Fran Cosmo και Brad Delp προ των …ευθυνών τους. Και πραγματικά έδωσαν 3 καλά άλμπουμ που εκτιμήθηκαν από τους fans των Boston και τότε που κυκλοφόρησαν αλλά και μετέπειτα. O τραγουδιστής Francis Cosmo Migliaccio, πιο γνωστός σαν Fran Cosmo, μας συστήθηκε σαν τραγουδιστής στο προσωπικό άλμπουμ του κιθαρίστα των Boston, Barry Goudreau το 1980 (πρώτο στην κεντρική φωτογραφία) και τέσσερα χρόνια αργότερα τον ξανακούμε στο τέταρτο άλμπουμ των Boston, το Walk On (1994)  και στο Corporate America (2002). Η ταυτόχρονη παρουσία του με τον Brad Delp στα live, προσέφερε στο συγκρότημα πολύ καλές διπλές μελωδίες καθώς οι φωνές του ταίριαζαν. To 1997 τραγούδησε τα 2 καινούργια τραγούδια στη συλλογή Greatest Hits, ενώ η παρουσία του στους Orion the Hunter ήταν καταλυτική για το τελικό αποτέλεσμα. Το 2006 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Alien.
Αλλά ας αφήσουμ τη μικρή ιστορία του Fran Cosmo και να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε από μέλος των Boston ήταν το ομότιτλο του κιθαρίστα Barry Goudreau (1980) που ακουγόντουσαν πολύ σαν…Boston.Μαζί του ο τραγουδιστής Brad Delp, ο ντράμερ Sib Hashian αλλά και ο επίσης τραγουδιστής Fran Cosmo, όλοι μέλη των Boston. Το άλμπουμ γνώρισε σχετική εμπορική επιτυχία, φθάνοντας έως το Νο 80 του αμερικάνικου chart και βγάζοντας μια ραδιοφωνική επιτυχία "Dreams".

Η πρώτη προσωπική κυκλοφορία μέλους του αμερικάνικου συγκροτήματος ήταν το άλμπουμ του κιθαρίστα Barry Goudreau (1980, No 88 Αμερική) όπου μαζί του είχε άξιους συμπαραστάτες στον ήχο (γιατί αυτός μετράει) τον τραγουδιστή Brad Delp , τον ντράμερ Sib Hashian (σ.σ. αυτός με την αφάνα) αλλά και τον τραγουδιστή Fran Cosmo –που θα ενσωματωθεί στους Boston πολύ αργότερα, το 1996 στο άλμπουμ Walk On.

Ο λόγος που ο Goudreau προχώρησε στην κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ ήταν ο ότι ο ιθύνων νους των Boston, Tom Scholtz δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια του στα άλμπουμ των Boston! Το άλμπουμ ήταν (σ.σ. κι είναι), μέσα στο πνεύμα της ατμόσφαιρας των Boston με το single "Dreams" να ακούγεται στο αμερικάνικο ραδιόφωνο αλλά να μην καταφέρει να κάνει εμπορική επιτυχία (σ.σ. που την άξιζε). Από το μοναδικό προσωπικό άλμπουμ του Barry Goudreau, ακούστε και τα  "Mean Woman Blues", “Nothin’ to lose’ που ανετότατα χώραγαν σε οποιοδήποτε άλμπουμ των Boston.
Η δεύτερη κυκλοφορία με μέλη των είναι το ομότιτλο άλμπουμ των Orion the Hunter (Νο 57 Αμερική). Το συγκρότημα ξεκίνησε με το όνομα σκέτο "Orion" αλλά το άλλαξε σε "Orion the Hunter" γιατί αντιμετώπισαν νομικό πρόβλημα με την Orion Pictures. Βασικά μέλη ήταν οι Fran Cosmo τραγούδι/κιθάρα και Barry Goudreau κιθάρες με τη συμμετοχή του ντράμερ Michael DeRosier που έπαιξε και με τους Heart. Το άλμπουμ έβγαλε την επιτυχία "So You Ran" και δεν συνέχισε (σ.σ. κρίμα) με δεύτερο άλμπουμ. Ο τραγουδιστής Brad Delp εμφανίζεται να έχει συνσυνθέσει 4 τραγούδια και να κάνει φωνητικά αλλά τις εντυπώσεις τις κερδίζει ο Fran Cosmo με την ερμηνεία του.

Ευχάριστη έκπληξη το τραγούδι “Dark and Stormy”.Τα αραιά διαστήματα που κυκλοφορούσαν οι Boston δίσκο, οδήγησαν τους Delp και Goudreau (και οι δύο μέλη των αρχικών Boston) στο σχηματισμό των RTZ(Return to Zero) με τη σύμπραξη του οργανίστα Brian Maes, παλιού γνώριμου από την εποχή των Orion the Hunter. Σχηματίστηκαν το 1989, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Third Stage  και αρχικός τραγουδιστής τους ήταν ο Fergie Frederiksen (Trillion, Angel, LeRoux και μετέπειτα τραγουδιστής των Toto). Με την κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ τους, το συγκρότημα βγήκε αμέσως περιοδεία η οποία πήγε πολύ καλά και σε αυτό βοήθησε η πανέμορφη μπαλάντα "Until Your Love Comes Back Around" (Νο 26 Αμερική). Παράλληλα κι άλλα τραγούδια όπως τα "There's Another Side" και "All You've Got" παίχτηκαν από τα αμερικάνικο ραδιόφωνο, αφήνοντας πολλές ελπίδες για μια ακόμα καλύτερη συνέχεια. Κι ενώ όλα δείχνουν ότι θα ερχόταν αυτή η συνέχεια, οι Delp και Goudreau δείχνουν ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά της δισκογραφικής εταιρείας Giant η οποία είχε ιδρυθεί μόλις ένα χρόνο πριν από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Warner, Irving Azoff. H Giant ήταν ετικέτα της Warner αλλά η σχέση Goudreau/Delp και Giant δεν «περπάτησε», κρατούν κάποιες ηχογραφήσεις που ήδη έχουν κάνει και προετοιμάζουν την επιστροφή των Boston πάντα με τον ηγέτη τους Tom  Scholz.

 H Giant αποδεσμεύει το συγκρότημα κι ο Delp ρίχνει γέφυρές στον Scholtz για να επιστρέψει και εμφανίζεται με τους Boston στην περιοδεία του άλμπουμ Walk On. Οι υπόλοιποι θεωρούν ότι δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν με κάποιο ισάξιο και διαλύονται. Οι ηχογραφήσεις που είχαν κάνει πριν διαλυθούν κυκλοφορούν το 2008 με τίτλο Lost χωρίς όμως να γνωρίσει την επιτυχία που είχε το πρώτο άλμπουμ . To 2004 κυκλοφορεί η συλλογή Lost and Found με την προσθήκη κάποιων ακυκλοφόρητων κομματιών.Το 2007 επανασχηματίστηκαν με την προσθήκη του πρώην ντράμερ των Boston, Sib Hashian (έφυγε από τη ζωή το 2017) και κυκλοφόρησαν το single "Rockin' Away" που γράφτηκε για τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ των Boston.
O Goudreau ξανασυνεργάστηκε το 1996 με τους Tom Scholz και Brad Delp ηχογραφώντας κάποια demo tapes, αλλά χωρίς συνέχεια.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ο Brad Delp αυτοκτόνησε το 2007. Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 έως και το θάνατό του, ο Brad Delp έπαιζε με το tribute συγκρότημα των Beatles, Beatlejuice Ο Sib Hashian πέθανε το 2017.
Το 2003 οι Goudreau και Delp κυκλοφόρησαν το  άλμπουμ Delp and Goudreau με το τραγούδι "It's What You Leave Behind" να κάνει σχετική επιτυχία στο αμερικάνικο ραδιόφωνο.

To 2005 οι RTZ κυκλοφόρησαν 2 CDs που θα τα χρησιμοποιούσαν σε ένα τρίτο άλμπουμ που δεν βγήκε ποτέ.  Οι τίτλοι τους ήταν Lost in America και Found in America.
Ο Goudreau συνέχισε να εμφανίζεται με τη συνδρομή των Delp και Hashian σε μικρά clubs έως το θάνατο του Delp.  Έκτοτε άρχισε να εμφανίζεται με τους Ernie and the Automatics ώσπου διαλύθηκαν το 2011.
Μετά το θάνατο του Delp τα υπόλοιπα μέλη των RTZ ηχογράφησαν στη μνήμη του το τραγούδι "Set The Songbird Free".Οι Goudreau και Delp ήταν μπατζανάκηδες αφού είχαν παντρευτεί δύο αδελφές,  τη Connie και τη Micki αντίστοιχα!
Τα τελευταία νέα για τον Barry Goudreau είναι ότι παίζει περιστασιακά με τους American Vinyl All Star Band μαζί με τους  Jeff "Skunk" Baxter (κιθαρίστας των Steely Dan, Doobie Brothers και Spirit) και Fran Sheehan (μπασίστας των Boston).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Υ.Γ.
Ο τίτλος του άρθρου είναι δανεισμένος από το ομότιτλο τραγούδι τωνDropkick Murphys και ήταν ιδέα του Κώστα Τσιρανίδη.
16/11/19




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. το 'βυσινι ' RTZ ( return to zero ) , ειναι πολυ πληρες αλμπουμ και πιθανων αξιζει και αναφορα στην στηλη των AOR αλμπουμ .Ωραιες μελωδιες και εκπληκτικα φωνητικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή