IRON MAIDEN - THE NUMBER OF THE BEAST: Η ΤΑΙΝΙΑ OMEN II, O ΠΟΙΗΤΗΣ ROBERT BURNS ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΕΙΡΗΝΑ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Το The Number Of The Beast είναι το ομώνυμο τραγούδι από το ομότιτλο album των Iron Maiden και μαζί με το Hallowed Be Thy Name είναι τα κλασικότερα του δίσκου – σε ένα album που στο σύνολό του είναι κλασικό- και από το 1982, που κυκλοφόρησε, παραμένει σταθερά στο setlist των live εμφανίσεων της μπάντας.
Το Number Of The Beast ήταν το δεύτερο single που κυκλοφόρησε από το δίσκο - είχε προηγηθεί το Run To The Hills. Σύμφωνα με τον μπασίστα του συγκροτήματος και συνθέτη του κομματιού Steve Harris, έμπνευση για την σύνθεση ήταν ένας εφιάλτης που είδε, έχοντας παρακολουθήσει την ταινία Damien: Omen II (σ.σ. ταινιάρα). Ο Harris έχει δηλώσει επίσης ότι επηρεάστηκε και από το ποίημα  Tam o' Shanter, του ποιητή του 18ου αιώνα  Robert Burns, που διάβαζε εκείνη την περίοδο.
Το κομμάτι ξεκινά με την αφήγηση ενός αποσπάσματος από την Αποκάλυψη του Ιωάννη από τον Βρετανό ηθοποιό Barry Clayton. Το συγκρότημα πριν καταλήξει στον Clayton είχε ζητήσει από τον Vincent Price διάσημο ηθοποιό ταινιών τρόμου να κάνει την απαγγελία, αλλά αναγκάστηκε να κάνει πίσω λόγω του υψηλού χρηματικού αντιτίμου που ζητήθηκε (25.000 λίρες Αγγλίας). Σήμα κατατεθέν του κομματιού είναι επίσης η τρομερή τσιρίδα του Dickinson στο τέλος της εισαγωγής. Ο Bruce “Air Raid Siren” Dickinson έχει δηλώσει ότι αυτή η τσιρίδα του βγήκε μετά από μεγάλη πίεση που του ασκήθηκε από τον παραγωγό του album Martin Birch, ο οποίος τον ανάγκασε να τραγουδήσει επανειλημμένα και για ώρες την εισαγωγή. Ως αντίδραση ο Bruce έβγαλε αυτή την τσιρίδα μετά το τέλος της εισαγωγής. Παραδόξως άρεσε στο συγκρότημα και τον Birch και αποφάσισαν να την κρατήσουν! Μουσικά το κομμάτι έχει όλα τα στοιχεία που θα το έκαναν διαχρονικό. Απόκοσμη εισαγωγή, riff που κολλάει στο μυαλό και τα απίστευτα solos των Murray και Smith.

Το εξώφυλλο του single όπως και το album έχει σχεδιαστεί από τον Derek Riggs και είναι το τρίτο και τελευταίο στο οποίο εικονίζεται ο Σατανάς. Η αρχή γίνεται στο single του Purgatory. Σε αυτό εικονίζεται το πρόσωπο του διαβόλου και πίσω εμφανίζεται ο Eddie. Στην συνέχεια, στο επόμενο single (Run To The Hills) εικονίζεται ο Eddie να πολεμάει με τον Σατανά! Στο τρίτο και τελευταίο single, αυτό του Number Of The Beast εικονίζεται ο νικητής Eddie να κρατά το κεφάλι του Σατανά!
Τόσο το εξώφυλλο, όσο και ο τίτλος του album προκάλεσαν αντιδράσεις από θρησκευτικές ομάδες φανατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι κατηγορούσαν τους Iron Maiden ως σατανιστές! Υπήρξαν φήμες μάλιστα ότι κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων συνέβησαν παράξενα γεγονότα. Τα φώτα έσβηναν και άναβαν μόνα τους, ακούγονταν φωνές, γεγονότα που επέτειναν τις φήμες περί σατανισμού. Υπήρξαν μάλιστα φορές που οργανώθηκε κάψιμο των albums του συγκροτήματος, ενώ έγιναν και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάποιους από τους σταθμούς της περιοδείας του γκρουπ. Τα παραπάνω δεν προσέφεραν τίποτα λιγότερο από τεράστια δημοσιότητα στο γκρουπ. Ο ίδιος ο Steve Harris είχε χαρακτηρίσει όλες αυτές τις καταγγελίες τρελές, προερχόμενες από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καν διαβάσει τους στίχους του τραγουδιού!
TRIVIA
  •  Το single κυκλοφόρησε στις 26/04/1982 έχοντας b-side μια live εκτέλεση του Remember Tomorrow. Τρεις μέρες πριν ο Dickinson είχε για πρώτη φορά τραγουδήσει live με τους Maiden! Το 2005 έγινε επανέκδοση του single με b-side live το Remember Tomorrow ή το Hallowed Be Thy Name (ανάλογα με την έκδοση), ενώ το 1990 είχε περιληφθεί και στο box set “The First 10 Years”.
  •  Το single το 1982 ανέβηκε στην θέση  18 των single charts στην Αγγλία, ενώ στις επανεκδόσεις του 1990 και 2005 έφτασε ως την 3η θέση.
  •  Ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Maiden να προσεγγίσουν τον Price, ο τελευταίος θα “δανείσει” την φωνή του στο Thriller (1983) του Michael Jackson. Ο Price έχει παίξει σε πάνω από 100 ταινίες, υπήρξε συγγραφέας και συλλέκτης έργων τέχνης. Έχει τιμηθεί με 2 αστέρια στο περίφημο Hollywood Walk of Fame ενώ προς τιμήν του οι Τιτανοτεράστιοι Deep Purple έγραψαν το Vincent Price που συμπεριελήφθη στο Now What? του 2013.
  •  Το παρατσούκλι Air Raid Siren αποδόθηκε στην αρχή υποτιμητικά μετά από μια εμφάνιση στο Rainbow Theater με τον Bruce στα φωνητικά. Χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος είχε γράψει ότι τα κομμάτια των Maiden είναι σαν να παίζονται από μια ανθρώπινη σειρήνα εναέριας επιδρομής!
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το Number Of The Beast έχει χρησιμοποιηθεί ως soundtrack ταινιών και video games, ενώ δεν είναι λίγα τα συγκροτήματα του σκληρού ήχου που το έχουν διασκευάσει με πιο γνωστές αυτές από τους Iced Earth και τους Kreator. Μια ενδιαφέρουσα country εκτέλεση έχει γίνει από τον Shawn James.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
30/11/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου