GREAT WHITE - ONCE BITTEN (1987) “ROCK ME “ KAI ΠΑΛΙ “ROCK ME”

Tο Once Bitten(1987, Νο 23 Αμερική) ήταν ο πρώτος δίσκος των Great White που αγόρασα και στην ουσία μαζί μου, τους ανακάλυψαν μερικά εκατομμύρια rock fans σε όλο τον κόσμο. Έως τότε δεν τους ήξερα και δεν νομίζω να είχε κυκλοφορήσει κάποιος δίσκος τους στην ελληνική αγορά. Με κατέκτησε με την πρώτη φορά που το άκουσα με αυτή τη blues hard rock αίσθηση που ξεπήδαγε από τα αυλάκια του πικ απ μου. “Lady Redlight” και “Gonmna getcha” ήταν ότι καλύτερο για ξεκίνημα. Και μετά ήλθε το “Rock me’. Αυτό ήταν. Παραδόθηκα. Τότε, δεν υπήρχαν οι όροι μελωδικό rock,  sleazy κι άλλα…τέτοια. Τότε το λέγαμε hard rock για να το ξεχωρίζουμε από το heavy.Το νωχελικό και υποχθόνιο(!) ξεκίνημα του “Rock Me” με τα ξεσπάσματά του να το κορυφώνουν με έκανε να το λατρέψω με τη μία. Ύμνος, κομματάρα. Βοηθάει πολύ η παθιασμένη ερμηνεία του Jack Russell. Όσες φορές κι αν το ακούσω…μαγεύομαι. Καλά τα υπόλοιπα τραγούδια, αλλά όταν έχεις φάει τέτοια…ηχητική σφαλιάρα από το “Rock me”, όλα τα άλλα ακούγονται σαν απλά τραγούδια (ενώ δεν είναι).

 Το "Never Change Heart" έχει την ίδια συνθετική δομή με το “Rock Me” αλλά δεν το φθάνει ούτε στο μικρό του δακτυλάκι! Το άλμπουμ κλείνει με τη μπαλάντα "Save Your Love" που στην εποχή του δεν πέρασε στον πολύ κόσμο, αλλά σήμερα είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές μπαλάντες, όχι μόνο των Great White όσο και το αμερικάνικου hard rock.
Από τα περίεργα της δισκογραφίας, η βρετανική έκδοση του άλμπουμ έχει πολλές διαφορές στα τραγούδια, όπου δεν υπάρχουν 4 τραγούδια της αμερικάνικης έκδοσης (που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα) κι έχουν αντικατασταθεί από 4 άλλα τραγούδια του προηγούμενου άλμπουμ τους Shot in the Dark (1986) και από τη live ηχογράφηση του "What Do You Do".
TRIVIA
  • Η όμορφη κοπέλα στο εξώφυλλο ονομάζεται Tracy Martinson.
  • Χαρακτηριστικό ότι και τα δύο singles του άλμπουμ το “Rock me” και"Save Your Love" απέτυχαν εμπορικά στην Αμερική, φθάνοντας έως τις θέσεις 60 και 57 αντίστοιχα.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν το Recovery: Live!(1988)
Υ.Γ.
Και αυτοί οι δύο κιθαρίστες τους ( Mark Kendall και Michael Lardie) τι καλοί που είναι!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
27/11/19/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. στο αλμπουμ twice shy , υπαρχει μια απο τις καλυτερες rock μπαλαντες ολων των εποχων ,το angel song , με ενα πιανο πολυ 'εκφραστικο ' . Θεωρω το image της μπαντας αυτης , περασε μια εντυπωση πιο 'φτηνη ' στο ευρυ κοινο απο αυτη που πιθανων αξιζε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε AOR μην ξεχνας την εξισου καταπληκτικη μπαλαντα απο αυτο το albun, το House of Broken Love ... και οι 2 παντως τραγουδαρες..

      Διαγραφή
  2. Γκρουπάρα, κομματάρα, κοπελλάρα κι ηχητική σφαλιάρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το Save Your Love είναι μία από τις 5 καλύτερες μπαλάντες όλων των εποχών σε όλα τα είδη.Μόνο για το κομμάτι αυτό θα εφτανε να εχει καποιος αυτό το άλμπουμ,πόσο μάλλον για τα υπολοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή