FREE LIVE (1971) ΣΑΓΗΝΕΥΤΙΚΟ HARD ROCK BLUES

Έχοντας ήδη 4 studio άλμπουμ στην πλάτη τους, οι Free κυκλοφορούν το 1971 το πρώτο live άλμπουμ τους με τίτλο, απλά Free Live! (Νο 4 Μ.Βρετανία, Νο 89 Αμερική) που τους βρίσκει στην κορυφή της επιτυχίας τους αφού τα τραγούδια τους “All Right Now” και  “Fire and Water” ακούγονται παντού. Οι ηχογραφήσεις του έγιναν στο Sutherland και στο Croydon κάτω από την επίβλεψη/παραγωγή του Andy Johns που φρόντισε μα μοιράσει τα χειροκροτήματα σωστά ανάμεσα στα τραγούδια! Πάντως είναι φανερό ότι τα overdubs είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά, αφού αν προσέξτε στο “All Right Now” που ανοίγει ο άλμπουμ, 2 φορές η φωνή του Paul Rodgers χάνεται, αλλά τα χειροκροτήματα είναι εμφανώς...φυτεμένα. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε …εσπευσμένα, αφού το συγκρότημα είχε αποφασίσει την (πρώτη) διάλυσή του και η δισκογραφική εταιρεία Island Records ήθελε να προλάβει τον απόηχο της διάλυσης.

Η πρώτη πλευρά του βινυλίου που ανοίγει με το “All Right Now” και συνεχίζει με τα I'm a Mover",  "Be My Friend" και "Fire and Water", χαρακτηρίζονται από μια …νωχελικότητα από κιθαριστικής πλευράς, δηλαδή του Paul Kossoff αλλά αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δεύτερος κιθαρίστας για να κάνει τον ήχο πιο πλούσιο. Γι αυτό και η φωνή του Paul Rodgers είναι σε πρώτο πλάνο. Πάντως, ακούγοντας και ξανακούγοντας την Α πλευρά, το “Be my Friend” που δεν ανήκει στην κατηγορία των πρωτοκλασάτων επιτυχιών τους έχει μια σαγηνευτική ομορφιά στο ρεφρέν, που σε κάνει να θες να το ακούσεις ξανά και ξανά. Στη Β’ πλευρά του βινύλιου, τα «Mr. Big» με ένα πολύ καλό σόλο του Kossoff" και η διασκευή τους στο "The Hunter", ξεχωρίζουν πολύ εύκολα. Το Free Live είναι αντιπροσωπευτικό live άλμπουμ της βρετανικής blues rock σκηνής και θα έλεγα όχι ιδιαίτερα τιμημένο!
Το άλμπουμ  κλείνει με τη studio εκτέλεση του "Get Where I Belong" , δείγμα ότι για κάποιους τεχνικούς λόγους δεν είχαν άλλο live υλικό και συμπλήρωσαν το άλμπουμ με ένα καινούργιο studio τραγούδι το οποίο δεν προσθέτει τίποτε σημαντικό στην ιστορία τους. Αντίθετα, εντυπωσιακά πλούσια είναι η remastered επανέκδοση του άλμπουμ με 7 bonus τραγούδια 4 από τα οποία είναι live της εποχής και 3 studio demo.

TRIVIA
Στην αρχή του κειμένου διαβάσατε ότι αυτό είναι το «πρώτο live άλμπουμ του»το οποίο αν και αποτελέι χαρακτηριστικό δείγμα live δίσκου για την εποχή του, έκανε χαμηλές πωλήσεις. Στην ουσία δεν κυκλοφόρησαν κάποιο άλλο live, παρά μια σειρά εμφανίσεων στο BBC με τίτλο Live at the BBC(2006).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
24/11/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. από τα κορυφαία live του βρετανικού hard rocking blues!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε συχνά για τους αγαπημένους μας ήρωες, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους εθισμούς και ζουν τώρα μια ευτυχή τρίτη ηλικία! Να όμως, που δεν έχει πάντα happy end η εξάρτηση και μας το θυμίζει αυτό, πολύ πικρά, η τόσο άδοξη κατάληξη του υπέροχου Paul Kossof. Μεγάλη απώλεια!
    Μας γλύκανες όμως, Αλέξανδρε, με το demo του Mike Oldfield! Τι απρόσμενο κέρασμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή