Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ANDRIAN VANDENBERG ΑΠΟ ΤΟΥΣ TEASER ΣΤΟΥΣ VANDENBERG, WHITESNAKE, MANIC EDEN KAI MOON KINGS

Άτυχος. Πολύ άτυχος. Διαβάζοντας την παρακάτω παρουσίαση της καριέρας των Vandenberg και του Adrian van den Berg θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως ένας τραυματισμός στον καρπό, τού στέρησε την ευκαιρία για μια καλύτερη καριέρα.
Το όνομα του Adrian van den Berg μπήκε απρόσκλητα στη ζωή μας όταν ο David Coverdale μας τον σύστησε στο άλμπουμ των Whitesnake, Slip of the Tongue. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε παίξει τα σόλο στο"Here I Go Again" αλλά μόνο σε αυτό αφού σε όλο το άλμπουμ τις ρυθμικές κιθάρες και τα σόλο είναι από την κιθάρα του John Sykes και είχε μια μικρή καριέρα με το συγκρότημά του, τους Vandenberg, τους οποίους τους μάθαμε αφού είχαν διαλυθεί.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο νεαρός Adrian γεννήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας κι απλό μικρός έδειξε την προτίμησή του στη μουσική και στη ζωγραφική. Το 1978 σχημάτισε τους Teaser με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα και μοναδικό άλμπουμ με ήχοι πολύ κοντά σε αυτόν των Bad Company. Τέσσερα χρόνια αργότερα τον βρίσκουμε στους Vandenberg να κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ (από τα 4 συνολικά). Τίτλος του Vandenberg και περιείχε το τραγούδι "Burning Heart" (Νο 39 Αμερική). Αυτό το τραγούδι, που είναι δική του σύνθεση, ήταν η αιτία να τον προσέξει ο Coverdale που έψαχνε έναν κιθαρίστα που να συνθέτει και να παίζει καλά (σ. σ. Εννοείται να έχει και το ανάλογο παρουσιαστικό).

Οι Vandenberg κυκλοφόρησαν άλλα δύο άλμπουμ (Heading for a Storm και Alibi) για να διαλυθούν το 1985.  Ο Coverdale άκουσε σε μια κασέτα στα γραφεία της; Atlantic το πρώτο άλμπουμ τους πριν ακόμα κυκλοφορήσει και είχε κρατήσει το όνομά του Adrian Vandenberg στο μυαλό του. Έτσι όταν χρειάστηκε να προσλάβει ένα session μουσικό για να ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ Whitesnake ή αν προτιμάτε 1987, τον κάλεσε και έπαιξε τα σόλο στο Here I go Again (No1 Αμερική) όπως διαβάσατε πιο πάνω. Η αποχώρηση του Sykes από τους Whitesnake, άνοιξε την πόρτα στον Adrian Vandenberg όπου συνσυνέθεσε τα 9 στα 10 τραγούδια του Slip of the Tongue  και συμμετείχε στα videos.

Tο τελευταίο είναι πολύ σημαντική σημείωση, αφού μιλάμε για μια εποχή που το MTV έστελνε στην κορυφή ότι video έπαιζε. Όμως η ατυχία τον χτύπησε, όταν τραυματίζεται στον καρπό του χεριού του και  δεν συμμετέχει στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ αν και το όνομά του αναφέρεται στα credits. O Coverdale έχει προσλάβει τον Steve Vai αντί του ποσού των 2.000.000 δολαρίων για να ηχογραφήσει τις κιθάρες, να πάρει μέρος στην περιοδεία και να παίξει στα video. Μετά τη διάλυση των Whitesnake, πήρε μέρος σε όλες τις επανασυνδέσεις τους έχοντας πολύ καλή σχέση με τον Coverdale, ενώ συμμετέχει σαν μοναδικός κιθαρίστας στις ηχογραφήσεις του Restless Heart (1997) και συνεργάζεται με τον Coverdale στο unplugged άλμπουμ Starkers in Tokyo.

 Εν τω μεταξύ έχει ξεσπάει η λαίλαπα του grunge και όλες οι καλές του προσπάθειες δεν βρίσκουν την αναγνώριση που θα έπρεπε. Μετά τους Whitesnake σχημάτισε τους Manic Eden με τη συμμετοχή πολύ καλών ονομάτων όπως του Ron Young, τραγουδιστή των Little Ceasar και δυο πρώην bandmates από τους Whitesnake, τους Rudy Sarzo μπάσο και Tommy Aldridge ντραμς. Ηχογράφησαν ένα και μοναδικό άλμπουμ κι όταν διαλύθηκαν πήρε μέρος στην Whitesnake's 1994 Greatest Hits tour!
Τα επόμενα χρόνια τον βρίσκουν αποτραβηγμένο να ασχολείται με τη ζωγραφική. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι έργα του κοσμούν τα εξώφυλλα των δίσκων Heading for a Storm και Alibi των Vandenberg καθώς και του μοναδικού άλμπουμ των Manic Eden.
To 2008 όταν οι Whitesnake έπαιξαν στην Ολλανδία στο Arrow Rock Festival του Nijmegen, όπου ο Coverdale τον προσκάλεσε να παίξει μαζί με την τότε σύνθεση του συγκροτήματος. Το ίδιο συνέβη wκαι στο Sweden Rock Festival του 2011, αυτή τη φορά παρέα με έναν άλλον παλιό (σ.σ. και τι παλιό) τον Bernie Marsden.
Το 2013 και μετά από μια αποχή από τη μουσική, σχηματίζει τους Vandenberg's MoonKings, ένα σχήμα που ακούγεται σχεδόν σαν Whitesnake.Μαζί τους έχει ηχογραφήσει 3 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Rugged and Unplugged (2018).

TRIVIA
  • Το 2011 έγραψε το τραγούδι "A Number One" για την ολλανδική ομάδα FC Twente που εδρεύει στην πόλη του, το Enschede. Πάντως το γεγονός δεν πέρασε τόσο εύκολα, αφού παλαιότερα μέλη των "Vandenberg" τον μήνυσαν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα του Συγκροτήματος που κι αυτοί ήταν μέλη χωρίς έγκριση. Η όλη υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου τελικά ο Adrian Vandenberg κέρδισε τη δική και το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Vandenberg (1982)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
25/11/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου