WHITESNAKE LIVE AT DONINGTON 1990 "IT’S A SONG FOR YA!"

Ξεκινώντας τη στήλη με τα Καλύτερα Live Άλμπουμ, είχαμε συζητήσει με τους συνεργάτες μου, κάθε συγκρότημα να αντιπροσωπευτεί από ένα και μόνο Live. Βέβαια πολύ σύντομα σπάσαμε τον κανόνα με την παρουσίαση του Live in London των Deep Purple αφού είχαμε παρουσιάσει και μάλιστα πρώτο(και Καλύτερο)το εξαιρετικό Made in Japan. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ήλθε η σειρά των Lynyrd Skynyrd να δουν ένα δεύτερο live τους στη στήλη, μετά το One More for the Road με την παρουσίαση του Southern by the Grace of God. Έτσι, μάλλον φυσιολογικά ήλθε η σειρά των Whitresnake να δουν ένα δεύτερο live τους μετά το Live...in the Heart of the City (1980) στη στήλη με την παρουσίαση του Live at Donington 1990 που αν και ηχογραφήθηκε το 1990 όπως λέει ο τίτλος του, κυκλοφόρησε το 2011!
Τα συγκροτήματα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε τέτοιου είδους φεστιβάλ όπου η συγκέντρωση κόσμου αλλά και η δημοσιογραφική κάλυψη είναι τεράστια, για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Και οι Whitesnake το πέτυχαν.  Ένα χαρακτηριστικό του Live at Donington 1990 είναι ότι μουσικά καλύπτει, κατά κύριο λόγο, την περίοδο  1984-1989 και τα άλμπουμ Slide it In, Whitesnake και Slip of the Tongue, με ορισμένες παλαιότερες προσθήκες ("Fool for Your Loving", "Crying in the Rain" και “Here I go Again”), ενώ η παρουσία του Steve Vai προσφέρει στον ήχο τους άλλη διάσταση. Γυρνώντας το χρόνο 29 ολόκληρα χρόνια, βρίσκουμε τους Whitesnake headliners  στο  Monsters of Rock που διοργανώθηκε στις 18 Αυγούστου στο Castle Donington με τους Aerosmith, Poison, Quireboys και Thunder να συμπληρώνουν ένα πολύ δυνατό bill. Δισκογραφικά, οι Whitesnake έχουν κυκλοφορήσει το Slip of the Tongue έχοντας αλλάξει σύνθεση με τους Steve Vai και Adrian Vandenberg να είναι οι κιθαρίστες και τους Rick Seratte πλήκτρα (σ.σ. αν σας πω ότι δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του;), Rudy Sarzo μπάσο και «παίζω τις κάλτσες μου» Tommy Aldridge ντραμς.

Μπροστα σε 72.500 θεατές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το συγκρότημα βγαίνει και ξεδιπλώνει τη μια μετά την άλλη τις επιτυχίες του. Slip of the Tongue, Slide it in, Judgment Day, Slow and Easy, Kitten got Claws (σ.σ. εντάξει, αυτό δεν είναι επιτυχία), Is this Love, Cheap and Nasty, Crying in the Rain, Fool for Your Loving, Here I go again (στο μόνο τραγούδι που τα πλήκτρα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο,Bad Boys, Ain’t no Love in the heart of the City και Still of the Night. Σκέτη καταιγίδα με χοντρό χαλάζι! Πολύ δυνατές και πολύ καλές όλες οι εκτελέσεις των κομματιών με μόνη εξαίρεση το Ain’t no Love in the heart of the City που σε σύγκριση με την live εκτέλεση του 1980, υστερεί σε μελωδία και χάρη. Ίσως στους δύο παραπάνω παράγοντες δηλαδή στις δυνατές και πολύ καλές εκτελέσεις αλλά και στην στέρηση μελωδίας να παίζουν ρόλο οι δύο κιθαρίστες Vai και Vandenberg που δεν είναι και οι πιο μελωδικοί. Πάντως οι Whitesnake έχουν καταφέρει με τρία live άλμπουμ τους να έχουν μια ξεχωριστή καταγεγραμμένη live ιστορία σε τράι διαφορετικά άλμπουμ τους (Live...in the Heart of the City 1980, Live... In the Still of the Night 2006 και Live at Donington 1990), όπου σε κάθε άλμπουμ υπήρχε διαφορετικό κιθαριστικό δίδυμο και διαφορετικό set list, εκτός βέβαια των κλασικών επιτυχιών τους.     

TRIVIA
• Η ηχογράφηση έγινε με το τελειότερο ηχητικό σύστημα εκείνης της χρονιάς με αποτέλεσμα η ηχογράφηση του να είναι άψογη. Μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC Radio γι αυτό και κυκλοφόρησε και σε bootleg. Η επίσημη κυκλοφορία του έγινε καθυστερημένα το 2011 όπως διαβάσατε πιο πάνω, σε 2-CD set, μονό DVD, 2CD/DVD digipack, 3πλό βινύλιο και ψηφιακά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/10/19
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ερμηνευτικά, πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ. Πραγματικά άψογη η ηχογράφηση και αψεγάδιαστος ο ήχος κατά την ακρόαση! Το βίντεο βέβαια δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά καθώς η εικόνα του είναι παραδόξως μέτρια. Οι κριτικές στα ''έγκυρα'' έντυπα εκείνης της εποχής ήταν κατά έναν εγκληματικό τρόπο απαξιωτικές ως προς το συγκρότημα και τη συγκεκριμένη εμφάνιση. Πιστεύω πως πρόσθεσαν κι αυτές ένα λιθαράκι στην απόφαση της διάλυσης του σχήματος που ακολούθησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή