LED ZEPPELIN: ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ, ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ACHILLES LAST STAND

Ένα από τα δημοφιλέστερα (και όχι άδικα) κομμάτια των Led Zeppelin είναι το Achilles Last Stand που  με αυτό ανοίγει το άλμπουμ τους Presence (1976).  Οι Jimmy Page & Robert Plant ξεκίνησαν να το συνθέτουν το καλοκαίρι του 1975, όντας επηρεασμένοι από την Ανατολίτικη μουσική. Εξάλλου ποτέ δεν έκρυψαν την επιρροή  τους αυτή (όπως και τόσοι άλλοι), με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Kashmir, το No Quarter, το Friends, αλλά και την κυκλοφορία του άλμπουμ No Quarter το 1994, όπου συνεργάζονται με ένα συγκρότημα εγχόρδων από το Μαρόκο και μία ορχήστρα από την Αίγυπτο.
Μετά την περιοδεία του 1975 σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία το συγκρότημα αποφάσισε να αποσυρθεί για λίγο καιρό. Φορολογικοί λόγοι μάλιστα τους ανάγκασαν να περιορίσουν το χρόνο παραμονής τους στην Αγγλία. Σε αυτό το γεγονός αναφέρονται και οι εναρκτήριοι στίχοι του κομματιού:
 "It was an April morning when they told us we should go, and as I turned to you, you smiled at me, how could we say no".
Ήταν μια καλή ευκαιρία για τους Plant / Page να ταξιδέψουν στην ανατολή, μεταξύ άλλων και στο Μαρόκο, όπου ξεκίνησαν να δουλεύουν για το επόμενο album τους. Εκεί ο Page είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την τοπική παραδοσιακή μουσική, οπότε και εμπνεύστηκε κάποια μέρη του Achilles Last Stand. Αν και στιχουργικά περιέχει στοιχεία από το ποίημα του William Blake “Albion”, τον μύθο του Άτλαντα και αυτόν του Αχιλλέα, ο Plant αναφέρεται κυρίως στα ταξίδια που έκαναν την περίοδο της «εξορίας» από την Γηραιά Αλβιόνα! Ο θεός Plant ντύνει ευφυώς με μύθους τα ταξίδια που έκανε με τον (θεό επίσης) Page!!!

 
Ο τίτλος ενέχει δόση ειρωνείας, αφού αναφέρεται στο ατύχημα που ο Plant είχε τον Αύγουστο του 1975 κατά το οποίο τραυμάτισε τον αστράγαλό του, όπως ο Αχιλλέας την πτέρνα του. Ο Plant για περίπου έναν χρόνο έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο ηχογραφώντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του Presence. Ο τίτλος όσο δούλευαν το κομμάτι ήταν "The Wheelchair Song", αλλά σκέφτηκαν ότι αυτός δεν ήταν ιδανικός τίτλος!
Το συγκρότημα θα κάνει πρόβες στο Los Angeles και εν συνεχεία θα ταξιδέψει στην Γερμανία για να ηχογραφήσει το album στα Musicland Studios στο Μόναχο και το μεγαλύτερο μέρος του Achilles Last Stand θα ηχογραφηθεί στις 12 Νοεμβρίου του 1975.
Όταν τον Νοέμβριο του 1976 (και ενώ το Presence είχε ήδη κυκλοφορήσει από την Άνοιξη) ο Plant είχε αναρρώσει από τον τραυματισμό, οι Zeps θα περιοδεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες παίζοντας live το Achilles. Αναγκάστηκαν να δουλέψουν πολύ την ενορχήστρωση μιας και η studio εκτέλεση είχε πολλά overdubs. Μάλιστα ο Page θα δηλώσει ακολούθησαν το δύσκολο δρόμο εντάσσοντας το συγκεκριμένο κομμάτι στο setlist! Πίστευε ότι live ο ήχος θα ήταν καλύτερος με την δωδεκάχορδη Gibson EDS-1275, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι προτιμά την κλασική εξάχορδη, όπως φαίνεται στα βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο.


TRIVIA
•    Το κομμάτι έλαβε θετικές κριτικές, με πολλούς να το συγκρίνουν με το Kashmir. O Page το αναγνωρίζει ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Zeppelin και θεωρεί ότι τα solos του κομματιού είναι από τα καλύτερα που έχει συνθέσει συγκρίνοντάς τα με αυτό το Stairway To Heaven.
•    Ήταν η πρώτη φορά που κατά τη διάρκεια ηχογράφησης ο John Paul Jones παίζει 8χορδο μπάσο χρησιμοποιώντας πένα.
•    Ο  Page ηχογράφησε όλα τα overdubs στην κιθάρα μέσα σε ένα απόγευμα.
•    Είναι μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια συνθέσεις τους (10:26) – η μεγαλύτερη είναι το In My Time Of Dying (11:08)
•    Στο setlist της περιοδείας έπαιζαν το κομμάτι προς το τέλος πριν από το Stairway To Heaven (αυτά ήταν live)!
•    Υπάρχουν στίχοι που παραπέμπουν στην ποίηση του William Blake (1757 – 1827). Ειδικότερα από τον μύθο του Αλβίωνα (Albion). Στην μυθολογία ο Αλβίωνας ήταν ένας από τους γίγαντες, γιος του Ποσειδώνα. Εποίκησε ένα νησί το οποίο πήρε το όνομά του. Εξ ου και Γηραιά Αλβιώνα  η αρχαία ονομασία της Βρετανίας!
•    Γίνεται επίσης αναφορά και σε έναν ακόμη ελληνικό μύθο. Αυτόν του Άτλαντα (For the mighty arms of Atlas Hold the heavens from the earth). Ο Άτλαντας ήταν ο Τιτάνας, που μετά την ήττα από τους θεούς του Ολύμπου του ανατέθει να κρατά στους ώμους του τον ουράνιο θόλο! Ο στίχος παραπέμπει στο ταξίδι τους στην οροσειρά Άτλας στην Βόρεια Αφρική, η οποία εκτείνεται μεταξύ Μαρόκο, Αλγερίας και Τυνησίας.
•    Στην remastered επανακυκλοφορία του Presence, το Achilles Last Stand υπάρχει και σε διαφορετική μίξη με τίτλο Two Ones Are Won.
•    Το συγκξρότημα κυκλοφόρησε μόνο ένα single από το άλμπουμ "Candy Store Rock" με το "Royal Orleans" στη Β πλευρά, και τα δύο από το Presence.
•    Οι Dream Theater στο A Change of Seasons του 1995 στο medley με κομμάτια των Zeppelin θα συμπεριλάβουν και το Achilles Last Stand, ενώ υπάρχει μια αρκετά καλή live επίσης διασκευή από τον Paul Gilbert.
ΔΗΜΗΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
19/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου