ΣΙΓΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΝΤΡΑΜΣ ΤΟΥ GINGER BAKER

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ένας από τους καλύτερους ντράμερ στην ιστορία της rock μουσικής, ο Άγγλος Ginger Baker. Δεν έχουν ανακοινωθεί τα ακριβή αίτια θανάτου του, αλλά πριν λίγες ημέρες είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο με την οικογένεια του να χαρακτηρίζει την κατάσταση της υγείας του «κρίσιμη» λόγω καρδιακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε χρόνια..
Η μεγάλη καριέρα του ξεκίνησε αρχές δεκαετίας του 60 όταν πήρε τα πρώτα μαθήματα ντραμς από τον jazz μουσικό Phil Seamen για να βρεθεί στο συγκρότημα του Alexis Korner, τους Blues Incorporated όπου αντικατέστησε τον Charlie Watts που πήγε στους Rolling Stones.Οι Blues Incorporated, ήταν περισσότερο ένα φυτώριο μουσικών παρά συγκρότημα. Εκεί γνώρισε το μπασίστα Jack Bruce με τον οποίο το 1966 σχημάτισε τους Cream με την προσθήκη ενός άλλου μεγάλου, του κιθαρίστα/τραγουδιστή, Eric Clapton. Μαζί ηχογράφησαν 4 studio άλμπουμ, τα Fresh Cream, Disraeli Gears, Wheels of Fire και Goodbye καθώς και 2 live, τα Live Cream και Live Cream Vol II.Οι Cream διαλύθηκαν το 1968 όταν οι συνεχείς μεταξύ τους προστριβές, οδήγησαν στην αποχώρηση του Eric Clapton,αφήνοντας πίσω τους καταπληκτικά δείγματα blues rock. Παρ’ όλα τα μεταξύ τους προβλήματα, οι Baker και Clapton την επόμενη χρονιά ξανασυνεργάστηκαν στο μοναδικό άλμπουμ των Blind Faith (Νο1 Μ.Βρετανία, Νο 1 Αμερική) που κι αυτό μαζί με τα άλμπουμ των Cream αποτελεί είναι από τα καλύτερα δείγματα rock μουσικής.
 
Μετά τη διάλυση των Blind Faith, o Ginger Baker σχημάτισε το fusion συγκρότημα των Ginger Baker's Air Force με σαφή προσανατολισμό στη jazz μουσικής, ενώ ο ίδιος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της δεκαετίας του 70 στη Νιγηρία παίζοντας με τον Fela Kuti. Το 1974 επιστρέφει στη Μ.Βρετανία και στο χώρο του rock σχηματίζοντας τους Baker Gurvitz Army μαζί με τα αδέλφια Paul και  Adrian Gurvitz. Ηχογραφήσαν 3 studio άλμπουμ με καλύτερο το πρώτο τους που ονομαζόταν Baker Gurvitz Army (1974).


Μετά τη διάλυσή τους, ο Ginger Baker συνεργάστηκε με διάφορους καλλιτέχνες όπως Hawkwind, Public Image Ltd., Bill Laswell με τον ίδιο να θέλει να αποτινάξει την ιδιότητα του rock ντράμερ και να θέλει να τον αποκαλούν  jazz μουσικό. Αργότερα  έπαιξε με τους Masters of Reality, Ginger Baker Trio αλλά και  στους επανσυνεδεμένους Cream fόπου ηχογράφησαν το cd/dvd Royal Albert Hall London May 2-3-5-6, 2005.  Τη δεκαετία του 80, συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα John Mizarolli με τον οποίο ηχογράφησε άλμπουμ και το χειμώνα του 1985 εμφανίστηκε για ένα τριήμερο στο An Club μαζί με τον John Mizarolli. Το 1994 μαζί με τους Gary Moore και Jack Bruce σχημάτισε τους BBM με τους οποίους ηχογράφησαν ένα άλμπουμ με τίτλο Around the Next Dream. Ta τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του αλλά και με την ηρωίνη.Η κληρονομία του είναι τεράστια, τόσο με καταπληκτικά δείγματα blues rock αλλά και με την τεχνική του που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μίμησης για τους εκκολαπτόμενους ντράμερ.
Το ντραμ σόλο που ακολουθεί είναι από την αποχαιρετηστήρια συναυλία των Cream στο Royal Albert Hall στις 26 Νοεμβρίου 1968. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Τον θυμάμαι επίσης να συμμετέχει σ' ένα εντυπωσιακό τρίο: Bruce Baker Moore! Δεν θυμάμαι όμως πότε έγινε αυτό.
    Τέλος πάντων, πολύ μεγάλος drummer, πρωτοπόρος και αντισυμβατικός, όπως και οι άλλοι δύο μεγάλοι εκλιπόντες John Bonham και Keith Moon.RIP Ginger Baker!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση. Το συμπλήρωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, ώστε το '94 έδρασαν οι ΒΒΜ! Τόσο πρόσφατα! (Εν τω μεταξύ έχουν περάσει 25 χρόνια από το '94)

    ΑπάντησηΔιαγραφή