QUEEN-DAVID BOWIE “UNDERPESSURE”- «ΣΥΓΝΩΜΗ Ο ΜΠΑΣΙΣΤΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ"!

Η κυκλοφορία του δέκατου άλμπουμ των Queen με τίτλο Hot Spacey (1985), περιείχε μια μεγάλη έκπληξη για τους φίλους του συγκροτήματος αλλά και του David Bowie αφού στο τραγούδι  "Under Pressure" οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες συνεργαζόντουσαν.  Το τραγούδι πήγε στο Νο1 του βρετανικού chart (σ.σ  κανείς δεν είχε αμφιβολία ότι δεν θα πήγαινε!) και σαν συνθέτες του εμφανίζονται τόσο ο David Bowie, όσο και τα 4 μέλη των Queen (Mercury., May, Taylor, Deacon). Το τραγούδι προήλθε μετά από ένα jam session των 5 μουσικών σε ένα studio στο Montreux με τον Freddie Mercury να έχει αναλάβει  το…γενικό πρόσταγμα και τον Bowie την επιμέλεια των στίχων. Η βασική μελωδική γραμμή τα της μουσικής ανήκει  στον μπασίστα John Deacon και βασίστηκε σε μια παλιότερη σύνθεση που δεν παρουσιάστηκε ποτέ, με τίτλο "Feel Like".
Ο Brian May λέει ότι παρ’ όλη τη διάθεση για συνεργασία των δύο πλευρών, υπήρξαν πολλές εντάσεις και διαφωνίες με τον Bowie να επιβάλλει τη γνώμη του.
«Είχαμε τη βασική γραμμή του τραγουδιού που ήταν ιδέα του Deacon και πάνω εκεί προσπαθούασμε να κτίσουμε το τραγούδι» λέει ο May. “Αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν «People on the Streets¨αλλά δεν τον κρατήσαμε πάνω από μια ημέρα. Όταν ο John Deacon μας παρουσίασε τη μπασογραμμή του τραγουδιού, ο David Bowie του είπε ‘Δεν μου αρέσει» για να απαντήσει ο Deacon ‘Συγνώμη, είμαι ο μπασίστας κι αυτό μπορώ να κάνω!»
Τον τρόπο ερμηνείας τον καθόρισε ο Bowie που εφάρμοσε μια καινούργια (σ.σ. για την εποχή) τεχνική που τελικά απέδωσε. Εκείnες τις ημέρες πηγαίναμε στο studio και προσπαθούσαμε να κατεβάσουμε ιδέες για να συμπληρώσουμε το τραγούδι» λέει ο May.

Η τελική μίξη έγινε από τους Bowie και Mercury στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα ο May πιστεύει ότι ο τεχνικός που έκανε τη μίξη δεν την έκανε καλά, αλλά όπως λέει το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε. “Εγώ θα έκανε το remix εντελώς με άλλο τρόπο αλλά ίσως τελικά η επιτυχία του τραγουδιού να οφείλεται σε αυτή τη διαφορετικότητα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/9/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου